Abdalá bin Abdulaziz

políticu saudita

Abdalá bin Abdulaziz al-Saúd, tamién trescritu como Abdullah (árabe: عبد الله بن عبد العزيز السعود (1 d'agostu de 1924Riyad – 23 de xineru de 2015Riyad)[7][8][9] foi rei d'Arabia Saudita y guardián de los Santos Llugares dende'l 1 d'agostu de 2005 hasta la fecha de la so muerte'l 23 de xineru de 2015. Enantes conocíu como'l príncipe Abdalá, llegó al tronu a la muerte del so mediohermanu, el rei Fahd. Ocupara primeramente'l papel de rexente de facto dende 1995, cuando Fahd quedó incapacitado por una hemiplexía. Foi oficialmente coronáu'l 3 d'agostu de 2005, anque heredó'l títulu de rei darréu tres la muerte del anterior monarca.

Abdalá bin Abdulaziz
18. rei d'Arabia Saudita

1r agostu 2005 - 23 xineru 2015
Fahd bin Abd Aziz - Salmán bin Abdulaziz
primer ministru d'Arabia Saudita

1r agostu 2005 - 23 xineru 2015
Crown Prince of Saudi Arabia (en) Traducir

13 xunu 1982 - 1r agostu 2005
4. Minister of National Guard (en) Traducir

5 febreru 1963 - 17 payares 2010
Sa'd bin Sa'ud Al Sa'ud - Mutaib bin Abdullah (es) Traducir
Vida
Nacimientu Riyad1 d'agostu de 1924[1]
Nacionalidá Bandera d'Arabia Saudita Arabia Saudita
Llingua materna árabe
Muerte Riyad23 de xineru de 2015[2] (90 años)
Sepultura Cementerio de Al Oud (es) Traducir
Causa de la muerte neumonía
Familia
Padre Abdelaziz bin Saud
Madre Fahda bint Asi Al Shuraim
Casáu con Hessa bint Trad Al Shaalan
Aida Fustuq
Alanoud Al-Fayez (1972 – 2003)
Fíos/es
Hermanos/es
Pueblu Casa de Saúd
Estudios
Llingües falaes árabe
Oficiu políticu
Llugares de trabayu Royal Court (en) Traducir
Premios
Miembru de list of rulers of Saudi Arabia (en) Traducir
Serviciu militar
Cuerpu militar Ministry of National Guard (en) Traducir
Graduación Supreme Commander of all military forces (en) Traducir
Visir
Lluchó en Incidente de la Gran Mezquita (es) Traducir
Guerra del Golfu
Creencies
Relixón Sunismu
Cambiar los datos en Wikidata

Abdulah tenía tamién el títulu de Primer ministru y comandante de la Guardia Nacional Saudina. Foi unu de los trenta y siete fíos d'Ibn Saúd, el fundador de la Arabia Saudita moderna, y el quintu de los seis que reinaron hasta la fecha (Saúd, Fáisal, Jálid, Fahd, Abdalá y Salmán).

El príncipe herederu Sultán bin Abdulaziz (1928-2011) yera mediohermanu del rei y miembru de la familia Saúdi-Sudairi. Tres la so muerte, el Rei nomó como príncipe herederu a Náyef bin Abdulaziz,[10] que finó a los ocho meses de ser nomáu herederu (ochobre de 2011). Ocupó entós el so llugar na llinia de socesión el príncipe Salmán bin Abdulaziz, que finalmente heredó'l tronu a la muerte de Abdalá en 2015.[11]

El príncipe Talal bin Abdelaziz yera consideráu como unu de los asesores non oficiales del so mediohermanu, el rei, perteneciente a la corriente conservadora del reino saudín. El so socesor na llinia de socesión, el príncipe Salmán bin Abdulaziz, foi nomáu ministru de Defensa en payares de 2011 y foi gobernador de Riyad, la capital, mientres cinco décades.

Llegó a cumplir los 90 años d'edá, siendo en 2015 el xefe d'Estáu más llonxevu al momentu de morrer.

Rey editar

Irán editar

N'abril de 2008, según un cable sueltu por Wikileaks, Abdalá dixera al embaxador de los Estaos Xuníos, Ryan Crocker y al Xeneral David Petraeus a «cortar la cabeza de la culiebra». L'entós embaxador saudín a Washington, Adel al Jubeir, «recordó les exhortaciones frecuentes a los Estaos Xuníos por qu'atacaren a Irán» a poner fin al programa nuclear d'Irán.[12] Abdalá aseveró qu'Irán intentó crear organizaciones como Hezbolá en países d'África y reparó que los iraninos nun pensaron que fixeren mal y nun reconocieren los sos fallos.

Vida personal editar

 
El rei Abdalá prauticó la cetrería na so mocedá
 
Rei Abdalá como Comandante de la Guardia Nacional de Arabia Saudita

El rei Abdalá siguió los pasos del so padre (el rei Abdulaziz) tocantes a matrimonios, casándose con fíes de la tribu Shammar.[13] El rei Abdalá tuvo más de 11 esposes, según la paternidá de más de 16 fíos.[14] Una de les sos esposes yera la hermana de la esposa de Rifaat al-Assad.[15] Tamién se casó con Jawahir bint Ali Hussein, del clan Al Jiluwi, con quien tenía una fía, la princesa Anoud, y un fíu, el príncipe Saúd.[16][17] Aida Fustuq foi otra esposa de Abdalá, tuvieron dos fíos, Adila y Abdulaziz.[18][19] Darréu divorciáronse.[20] Munira bint Abdullah Al Al Shaykh foi esposa del rei Abdalá y dio a lluz al so fíu mayor sobreviviente, el príncipe Jáled.[21] Tathi bint Mishan al Faisal al Jarba dio a lluz al príncipe Mishaal.[22]

Fíos editar

El fíu mayor del rei Abdalá, el príncipe Jálid, foi vicecomandante de la Guardia Nacional Saudita hasta 1992. El so segundu fíu, el príncipe Mutaib, ye l'actual comandante de la Guardia Nacional. La so madre ye Munira Al Otaishan. El príncipe Mishaal foi gobernador de la Provincia de Makkah dende 2009.[23] El príncipe Abdulaziz foi asesor del rei n'asuntos sirios[15] y desempeñóse como viceministru d'Asuntos esteriores dende 2011. El príncipe Fáisal encabeza la Lluna Creciente Colorada de Arabia Saudita. El séptimu fíu del rei Abdalá, el príncipe Turki, quien foi pilotu militar de la Real Fuercia Aérea Saudina, desempéñase como Vicegobernador de la Provincia de Riyad.[24] El fíu menor, el príncipe Badr, nació en 2003, cuando Abdalá tenía unos 79 años d'edá.[25]

Fíes editar

La fía del rei Abdalá, la princesa Adila, ta casada con Fáisal bin Abdulah.[26] Ye una de les poques princeses saudites que desempeña un papel semipúblicu, siendo conocida por abogar pol derechu de les muyeres a conducir.[27] Tamién se-y conoz como "la cara pública del so padre".[28] Otra fía, la princesa Aliya, preside'l Programa de Serviciu Social, una iniciativa con base en Yeda.[ensin referencies] Una tercer fía, la princesa Maryam, ye una médicu residente n'Europa y lleva una vida bien reservada.[ensin referencies] Una de les fíes menores de Abdalá, la princesa Sahab, nació en 1993.[29] Sahab bint Abdulah casóse con Jálid bin Hamad Al Jalifa, fíu del rei de Baḥréin, Hamad bin Isa Al Jalifa, el 6 de xunu de 2011.[30] La princesa Sahab ye la fía del rei cola so esposa perteneciente a la tribu Al-Jarbah.

Del so matrimoniu cola princesa Alanoud Al Fayez (iguáu cuando ésta tenía 15 años y ensin qu'ella lo conociera), de la qu'él agora ta divorciáu, esisten cuatro fíos, les princeses Sahar, Maha, Hala y Jawahir.[31] Estos cuatro princeses tuvieron so arrestu domiciliariu dende 2001 y nun se-yos dexa abandonar el país.[32] Según informes de prensa de marzu de 2014, Sahar y Jawahir nun recibieron alimentos nin agua llimpio per espaciu de 65 díes, perdieron 10 quilos de pesu caúna y la so madre protagonizó protestes selmanales ante la embaxada saudita de Londres.[33][34]

Salú editar

El rei amenorgó les sos actividaes dende xunu de 2010 ensin una esplicación clara. Fontes diplomátiques afirmaron qu'esistíen duldes alrodiu del valumbu de los sos problemes de salú, desque Abdalá suspendiera una visita a Francia en setiembre de 2012. Nuna apaición en televisión, na que se-y vio usando un cayáu, el rei Abdalá afirmó que gociaba de bona salú, pero qu'había daqué que -y "fadiaba". Arriendes de una visita de diplomáticos norteamericanos a Arabia Saudita, ver al rei conectáu a un respirador mientres les entrevistes, lo qu'indicaría un aumentu de los sos problemes de salú.

Ente 2010 y 2012 el rei Abdalá someter a cuatro operaciones quirúrxiques al llombu.[35] Los dos primeres d'estes operaciones realizar en Nueva York, les otres en Riyad en 2011 y 2012.[35]

Enfermedá y muerte editar

El rei Abdalá finó'l 23 de xineru de 2015 por causa d'una pulmonía. Foi asocedíu pol so mediohermanu Salmán bin Abdulaziz. Nel so tiempu foi'l monarca más llonxevu del mundu, con 90 años.

Distinciones honorífiques editar

Distinciones honorífiques saudines editar

  •   Soberanu gran maestre de la Orde del Rei Abdelaziz.
  •   Soberanu gran maestre de la Orde del Rei Faisal.

Distinciones honorífiques estranxeres editar

Ancestro editar

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16. Turki bin Abdullah bin Muhammad
 
 
 
 
 
 
 
8. Faisal bin Turki bin Abdullah Al Saud
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
17. Hia bint Hamad bin Ali Al Faqih Angari Tamimi
 
 
 
 
 
 
 
4. Abdul Rahman bin Faisal
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
18. Mishari bin Abdulrahman bin Hassan bin Mishari bin Saud
 
 
 
 
 
 
 
9. Sarah bint Mishari bin Abdulrahman bin Hassan Al Saud
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Ibn Saud
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
20. Mohammed bin Turki bin Suleiman Al Sudairi
 
 
 
 
 
 
 
10. Ahmed Al Kabir bin Mohammed bin Turki Al Sudairi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. Sarah bint Ahmed Al Kabir bin Mohammed Al Sudairi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Abdalá de Arabia Saudita[46]
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
6. Asi Al Shuraim
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Fahda bint Asi Al Shuraim
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Predecesor:
Fahd bin Abdelaziz
 
Rei de Arabia

Saudita
20052015

Socesor:
Salmán bin Abdulaziz

Referencies editar

  1. Afirmao en: Gemeinsame Normdatei. Identificador GND: 139629882. Data de consulta: 15 ochobre 2015. Llingua de la obra o nome: alemán. Autor: Biblioteca Nacional d'Alemaña.
  2. URL de la referencia: http://www.aljazeera.com/news/2015/01/king-abdullah-saudi-arabia-dies-150122232049573.html. Data de consulta: 23 xineru 2015.
  3. 3,0 3,1 Afirmao en: The Peerage. Llingua de la obra o nome: inglés. Autor: Darryl Lundy.
  4. URL de la referencia: https://elpais.com/diario/2011/03/21/madrid/1300710254_850215.html. Data de consulta: 17 abril 2018.
  5. Afirmao en: Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikunnat. Páxina: 499. Editorial: Edita. Llingua de la obra o nome: finlandés. Data d'espublización: 2017. Autor: Antti Matikkala.
  6. URL de la referencia: https://scout.org/bronze-wolf-awardees.
  7. «King Abdullah bin Abdulaziz». Saudiembassy.net. Archiváu dende l'orixinal, el 18 de xunu de 2012. Consultáu'l 18 de xunu de 2012.
  8. «King of the Kingdom of Saudi Arabia». Saudi Arabia: Ministry of Higher Education of Saudi Arabia (4 d'agostu de 2010). Archiváu dende l'orixinal, el 24 d'avientu de 2012. Consultáu'l 28 de xunu de 2012.
  9. «Kingdom Kings». Saudi Arabia: Ministry of Commerce and Industry – Kingdom of Saudi Arabia. Archiváu dende l'orixinal, el 22 d'ochobre de 2012. Consultáu'l 28 de xunu de 2012.
  10. Náyef bin Abdulaziz príncipe herederu d'Arabia Saudina
  11. El Mundo
  12. Saudi King urged US to attack Iran, 28 November 2010, Agence France-Presse, copy at Internet Archive accessed 23 October 2011.
  13. «Modernizing authoritarian rule in Saudi Arabia». Contemporary Arab Affairs 2 (4):  páxs. 587–601. 2009. doi:10.1080/17550910903244976. http://dx.doi.org/10.1080/17550910903244976. 
  14. «King Abdullah of Saudi Arabia». Asian History (1 d'agostu de 2005). Consultáu'l 23 d'ochobre de 2011.
  15. 15,0 15,1 Henderson, Simon "Outraged in Riyadh", Foreign Policy, 14 April 2011.
  16. Abir, Mordechai (1988). Croom Helm: Saudi Arabia in the Oil Yera: Regime and Elites: Conflict and Collaboration.
  17. Sabri, Sharaf (2001). I.S. Publications: The House of Saud in commerce: A study of royal entrepreneurship in Saudi Arabia. ISBN 81-901254-0-0.
  18. Regime Stability in Saudi Arabia: The Challenge of Succession.
  19. «Power Behind the Veil: Princesses of the House of Saud».
  20. «More talk, less distortion» (27 de marzu de 2007). Consultáu'l 24 de mayu de 2014.
  21. «A Princely Rivalry: Clash Of The Titans?» (13 Feb 2010). Consultáu'l 24 de mayu de 2014.
  22. «Rediscovering Southern Arabia: Najran, The Emirate Of King Abdullah's Son Princ».
  23. "King Abdullah Arrives in Morocco", Arab News, 22 January 2011.
  24. Khaled appointed Riyadh governor, Turki his deputy. Jeddah. 15 de febreru de 2013. http://www.arabnews.com/khaled-appointed-riyadh-governor-turki-his-deputy. Consultáu'l 15 de febreru de 2013. 
  25. «When kings and princes grow old». The Economist. 15 de xunetu de 2010. http://www.economist.com/node/16588422. 
  26. «Saudi Arabia's King Changes the Guard». Saudiwave (29 de payares de 2011). Consultáu'l 18 de xunu de 2012.
  27. «Saudi Arabia Changes Course, Slowly». Washington Institute (18 de febreru de 2009). Consultáu'l 18 de xunu de 2012.
  28. Christopher Dickey (30 de marzu de 2009). «The Monarch who Declared His own Revolution». Newsweek 153 (13):  p. 40. http://www.questia.com/read/1G1-196147561/the-monarch-who-declared-his-own-revolution. Consultáu'l 30 d'agostu de 2013 (rique suscripción). 
  29. Henderson, Simon (26 de setiembre de 2011). «All the King's Women». Foreign Policy. Consultáu'l 13 d'abril de 2012.
  30. «Shaikh Khalid bin Hamad marries daughter of Saudi Monarch». Bahrain News Agency. 16 de xunu de 2011. http://www.bna.bh/portal/en/news/461140. Consultáu'l 28 de xunetu de 2012. 
  31. 'They are hanging to life' - Saudi king's ex-wife speaks out, Channel 4, Fatima Manji, 10 March 2014
  32. 'We are cut off, isolated and alone': Imprisoned Saudi princesses blame their father King Abdullah as their mother calls on Obama to help free them. 28 March 2014, The Daily Mail
  33. "Ex-wife of Saudi King Pleads for Her Daughters." Al-Akhbar 11 April 2014
  34. Les princeses saudines cautives piden auxiliu per Internet
  35. 35,0 35,1 Saudi King Abdullah has back surgery described as successful. Riyadh. 17 de payares de 2012. http://www.washingtonpost.com/world/middle_east/saudi-king-abdullah-has-back-surgery-described-as-successful/2012/11/17/11d8c1ce-30c1-11y2-af17-67abba0676y2_story.html. Consultáu'l 17 de payares de 2012.  (Enllaz rotu irrecuperable.)
  36. Honores
  37. Sitiu web del Quirinal
  38. Sitiu web del Quirinal
  39. Marada News
  40. Embaxada Saudín
  41. Boletín Oficial del Estáu
  42. 1999 National Orders Awards
  43. Visita d'Estáu
  44. Mofla
  45. Embaxada Saudín Archiváu el 3 de febreru de 2015 na Wayback Machine.
  46. Familia Al Sudairi

Ver tamién editar

Enllaces esternos editar