De historia stirpium commentarii insignes

[[Categoría:Llibros de 1542 (Gregorianu)]]

De historia stirpium commentarii insignes
obra escrita
Datos
Autor Leonhart Fuchs
Fecha 1542 (Gregorianu)
Xéneru ensayu
Llingua de la obra llatín
País orixinal Suiza
Cambiar los datos en Wikidata
Dibuxu de Lilium bulbiferum en De historia stirpium commentarii insignes

De historia stirpium commentarii insignes ("Comentarios notables alrodiu de la historia de les plantes") ye la obra maestra de Leonhart Fuchs (1501-1566), y ún de los herbarios más afamaos, apaeció per vegada primera en Basilea en 1542 y contién una minuciosa descripción de más de quinientes especies de plantes, cuatrocientes d'elles alemanes. Les imáxenes del llibru tuvieron por oxetu reproducir fielmente l'aspeutu de les plantes vives. Según les mesmes pallabres de Fuchs, que trabayó nesta obra mientres 31 años, na epístola dedicatoria: "Una figura espresa les coses con más seguridá y más fondamente na mente que les pallabres desnudes del testu". Nel prefaciu del llibru, Fuchs afirmó qu'escribió esta obra pa beneficiu de los sos mozos estudiantes de medicina yá que, según declaraba indignadamente, "yera bien pocu frecuente topar un médicu ente cientos que conociera delles poques plantes". La obra, escrita por un médicu más que por un botánicu, describe en particular los aspeutos farmacolóxicos, a pesar de que tamién s'esbocen ciertes carauterístiques morfolóxiques, vezu de crecedera y hábitat de cada planta.

Nel llibru les plantes ordenáronse alfabéticamente polos sos nomes griegos, ello ye que Fuchs nun fixo nengún intentu por delliniar un sistema de clasificación de les mesmes.[1]

Ver tamién editar

Referencies editar

  1. Gardham, J. 2002. Leonhart Fuchs. De historia Stirpium GLASGOW UNIVERSITY LIBRARY SPECIAL COLLECTIONS DEPARTMENT. Consultáu 4 d'agostu de 2009.