Distritu capital

páxina de dixebra de Wikimedia

Un distritu capital o distritu de la capital (D. C. poles sos sigles; n'inglés: Capital District) defínese como la sede de gobiernu d'un país (xeneralmente non federal) onde s'alministra la economía y la política, y tien mayores beneficios a los demás territorios que conforma una nación.

El términu empecipia n'EE.XX. y estiéndese a munches partes del mundu, por cuenta de que ye propiu d'esi país, una forma d'anglicismu, dellos países adoptaron otros nomes como territoriu, rexón o área capital.

Etimoloxía editar

El términu distritu capital ye comúnmente utilizáu pa referise a la zona alredor de la capital del estáu. La primer referencia al nome «Distritu Capital» paez surdir de la abreviación de Distritu Capital Policial a finales de 1860 en Nueva York como intentu d'estáu qu'entendía les árees d'Albany, Troy, Rensselaer, Watervliet, y Cohoes en xunto,[1] dempués de la creación del distritu federal de Washington D. C.

Diferencies editar

El términu distritu capital ye ambiguu, dependiendo de les lleis de cada país. Un exemplu sería en Venezuela, onde'l D.C. nun ye tao, nin fai parte de nengún otru, ye un territoriu dientro de Caraques que lo rixe directamente'l gobiernu nacional, nun tien gobernador nin alcalde, sinón un títulu llamáu xefe de gobiernu que ye designáu pol presidente de la República. En Colombia el D.C. ye tola área de Bogotá, que ye tamién capital del departamentu de Cundinamarca, el so alcalde ye escoyíu por votu popular y tien gobiernu llocal. En Paraguái, un distritu ye la circunscripción de calter político-alministrativa más pequeña, yá que ye una subdivisión d'un departamentu, pero'l Distritu Capital nun forma parte de nengún de los departamentos paraguayos: tratar de la capital nacional, Asunción.[2]

Otra distinción tien de faese a partir de les divisiones alministratives qu'inclúin les capitales nacionales, pero nun tienen un estatutu especial designáu llegalmente (por casu, Islla de Francia nun tien calidá distinta d'otres rexones de Francia). Dellos países federales (como Bélxica), dan les sos capitales nacionales la condición d'unidaes completes, federales iguales.

En dellos países ensin confederar hai rexones capitales que nun tienen un significáu especial,pero caltienen el nome. Por casu la Rexón Capital de Dinamarca.

Referencies editar

Ver tamién editar