Abrir el menú principal

Domhnall Gleeson (n. 12 de mayu de 1983, en Dublín) ye un actor, direutor y escritor irlandés. Actuó tantu en cine como en teatru, ganando una nominación nos Premios Tony de 2006 pola so participación na producción de Broadway The Lieutenant of Inishmore. Actuó delles vegaes nel Gate Theatre de Dublín, incluyendo les adaptaciones de American Buffalo y Great Expectations.

Domhnall Gleeson
Domhnall Gleeson by Gage Skidmore.jpg
Vida
Nacimientu

Ciudá de Dublín12  de mayu de 1983

(36 años)
Nacionalidá Bandera de Irlanda República d'Irlanda
Residencia Los Angeles
Familia
Padre Brendan Gleeson
Hermanos/es
Estudios
Estudios Instituto de Tecnología de Dublín Traducir
Llingües Irlandés
inglés
Oficiu
Oficiu guionista, escritor, actor de teatru, actor de cine, actor, realizador y actor de televisión
Nominaciones
IMDb nm1727304
Cambiar los datos en Wikidata

Amás de los sos trabayos nel cine, Gleeson apaeció en series de televisión como The Last Furlong, Black Mirror, el show de comedia Your Bad Self y nes películes Six Shooter, Studs, Boy Eats Girl y Ex Machina. Personifica al despiadáu Xeneral Hux en Star Wars: Episode VII - The Force Awakens y Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi, y a Bill Weasley nes películes Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 1 y Parte 2, estrenaes en 2010 y 2011, respeutivamente. Ye fíu del actor Brendan Gleeson, quien dio vida a Alastor Moody nos filmes d'Harry Potter.

BiografíaEditar

Gleeson nació en Dublín, Irlanda, siendo'l fíu mayor del actor Brendan Gleeson y de la so muyer, Mary. Tien tres hermanos menores, Fergus, Brian Gleeson, quien tamién ye actor, y Rory.[1]

Gleeson graduóse como Llicenciáu n'Artes Visuales del Dublin Institute of Technology.[1]

CarreraEditar

Dempués de graduáu, Gleeson empezó a dirixir y escribir pal cine y el teatru.[1] En 2006, Gleeson protagonizó col so padre'l filme Studs.[1]

Gleeson tamién protagonizó'l curtiumetraxe ganador d'un Academy Award Six Shooter[2] y Boy Eats Girl, según la serie de televisión de RTÉ The Last Furlong.[1] A los 23 años, protagonizó la obra dramática de Broadway The Lieutenant of Inishmore, recibiendo una nominación nos Tony Award pol so rol.[1][2]

A finales de 2007, Gleeson personificó a Herbert Pocket na adaptación de Hugh Leonard de la novela de Charles Dickens Grandes esperances nel Gate Theatre en Dublín.[3] A principios d'esi mesmu añu, llogró'l papel de Bobby na obra American Buffalo de David Mamet, tamién nel Gate Theatre.[4]

En 2008, Gleeson protagonizó un actu del show de comedia de RTÉ Your Bad Self, que foi emitíu'l 26 d'avientu d'esi añu.[1][2] Otres apaiciones en 2008 fueron en A Dog Year y Paddyville.[1]

En marzu de 2009, confirmóse que fuera escoyíu pa formar parte del repartu de la película Harry Potter and the Deathly Hallows, personificando a Bill Weasley.[5] El so padre, Brendan, personifica a Alastor Moody na serie.[5] Nun principiu, Gleeson fuera ronciegu a tar al pie del so padre nuna mesma película pero más tarde camudó de paecer.[6]

Na película de 2009 Sensations, Gleeson interpreta a un mozu granxeru pa quien un "alcuentru" con una prostituta tresformar en "una hestoria d'amor agriduz".[7][8]

En 2010 tuvo'l so gran añu actuando en Harry Potter and the Deathly Hallows., protagonizandi xunto a Keira Knightley, Andrew Garfield y Carey Mulligan la película Never Let Me Go, y con Jeff Bridges y Matt Damon la nomada a un Academy Award True Grit de los hermanos Coen.

Gleeson ganó un premiu Ifta en 2011 como Meyor Actor pola so interpretación de Bob Geldof na aclamada película biográfica When Harvey Met Bob.

Dohmnall personificó a Konstantin Levin na adaptación de la novela clásica de Lleo Tolstoy Anna Karenina,[9] empobinada por Joe Wright. Tamién protagonizó la cinta About Time, una comedia romántica escrita y empobinada por Richard Curtis.[10] La hestoria sigue a un mozu, interpretáu por Gleeson, a quién a la edá debida ye-y concedida l'habilidá de tolos homes de la so familia, de viaxar nel tiempu, y conoz a "la moza de los sos suaños", interpretada por Rachel McAdams. El rodaxe foi en Londres, Inglaterra, en xunu de 2012.[10] Protagonizó tamién Frank, drama-comedia británica de 2013, cola participación especial de Michael Fassbender como'l personaxe del títulu, y el filme futurista de ciencia-ficción y drama Ex Machina, con Oscar Isaac; dambos con bona acoyida de la crítica y el públicu. En 2013, participó nun capítulu de la serie británica Black Mirror y, en 2014, tuvo un papel secundariu en Unbroken (película), el primera largomentraje empobináu por Angelina Jolie. Coles mesmes, Gleeson ingresó a la saga Star Wars na primera de la nueva triloxía: Episodiu VII "The Force Awakens", estrenada n'avientu de 2015.

FilmografíaEditar

Cine y televisión
Añu Títulu Rol Notes
2001 Rebel Heart Byrne Episodiu #1.1
2004 Six Shooter Cashier Curtiumetraxe
2005 Stars Brian (voz) Curtiumetraxe
2005 Boy Eats Girl Bernard
2005 The Last Furlong Sean Flanagan Serie de TV, 3 episodios
2006 Studs Trampis
2009 A Dog Year Anthony Armstrong
2009 Perrier's Bounty Clifford
2009 Corduroy Curtiumetraxe
2010 Your Bad Self Delles Serie de TV
Tamién guionista
2010 Never Let Me Go Rodney
2010 Sensation Donal
2010 When Harvey Met Bob Bob Geldof Película de TV
2010 True Grit Moon
2010 Harry Potter and the Deathly Hallows: Parte 1 Bill Weasley
2011 Harry Potter and the Deathly Hallows: Parte 2 Bill Weasley
2012 Shadow Dancer Connor
2012 Dredd Travis Snyders[11][12]
2012 Anna Karenina Konstantin Levin[13][14]
2012 Immaturity for Charity Delles Película de TV
2013 Black Mirror Ash Episodiu: Be Right Back
2013 About Time Tim Lake
2013 Frank Jon
2013 Calvary Freddie Joyce
2014 Unbroken Russell Allen 'Phil' Phillips
2015 Ex Machina Caleb
2015 Brooklyn Jim Farrell
2015 Star Wars: Episode VII - The Force Awakens Xeneral Hux
2015 The Revenant Andrew Henry
2017 Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi Xeneral Hux

PremiosEditar

Añu Premiu Categoría Resultáu Títulu de la obra
2006 Tony Award Meyor actor nuna obra de teatru Nomáu The Lieutenant of Inishmore
2011 IFTA TV - Meyor Actor nun Rol Principal Ganador When Harvey Met Bob
2013 IFTA Meyor Actor de Repartu Ganador Anna Karenina
2015 Premios del Cine Independiente Británicu Meyor Actor de Repartu Nomáu Brooklyn

ReferenciesEditar

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 «Domhnall Gleeson to star in RTÉ Christmas Special». Evening Herald (10 d'avientu de 2007). Consultáu'l 7 de xunetu de 2009.
  2. 2,0 2,1 2,2 The last laugh. The Irish Times. 20 d'avientu de 2008. http://www.irishtimes.com/newspaper/magacín/2008/1220/1229523127884.html. Consultáu 'l 7 de xunetu de 2009. «Domhnall Gleeson Nominated for a Tony at the age of 23 for his role in the 2006 Broadway production of Martin McDonagh's The Lieutenant of Inishmore. May have felt like déjà-vu for Gleeson who also appeared in McDonagh's Oscar-winning short, Six Shooter. Domhnall's father, Brendan Gleeson, co-starred with Peter McDonald in 1997's I Went Down.». 
  3. Domhnall Gleeson–Actor. Irish Independent. 24 de payares de 2007. http://www.independent.ie/entertainment/filme-cinema/domhnall-gleeson-1229503.html. Consultáu 'l 7 de xunetu de 2009. 
  4. American Buffalo. RTÉ. 16 de febreru de 2007. http://www.rte.ie/arts/2007/0216/americanbuffalo.html. Consultáu 'l 7 de xunetu de 2009. 
  5. 5,0 5,1 «Bill Nighy in "Die Heiligtümer des Todes"». Spielfilm.de (German) (1 de xunetu de 2009). Consultáu'l 7 de xunetu de 2009.
  6. «Domhnall Gleeson confirmed as Bill Weasley for 'Deathly Hallows'». HPANA (12 de marzu de 2009). Consultáu'l 7 de xunetu de 2009.
  7. «Follow-Up May Keep Hall From Edinburgh». California Chronicle (12 de xunu de 2009). Archiváu dende l'orixinal, el 2 d'agostu de 2009. Consultáu'l 7 de xunetu de 2009.
  8. Follow-Up May Keep Hall From Edinburgh (orixinal). The Irish Times. 12 de xunu de 2009. http://www.irishtimes.com/newspaper/theticket/2009/0612/1224248665160.html. Consultáu 'l 7 de xunetu de 2009. «Tony-award nominee Domhnall Gleeson plays a randy young farmer with New Zealand actress Luanne Gordon as an aging Antipodean escort. “They begin as client and call-girl, evolve into lovers and finally business partners,” according to the synopsis. “What starts as a soulless contract develops into a bittersweet love story.”». 
  9. «Domhnall Gleeson Lands Role in Joe Wright's 'Anna Karenina'». IFTN. Consultáu'l 13 de xunu de 2011.
  10. 10,0 10,1 Kit, Borys (10 de mayu de 2012). «Rachel McAdams to Star in Working Title's 'About Time' (Esclusive)». The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/news/rachel-mcadams-about-time-working-title-323151. 
  11. https://web.archive.org/web/20120306234923/http://www.havc.hr/userfiles/file/press/shooting_stars/Convide_Press_Conference_Shooting_Stars.pdf
  12. «Domhnall Gleeson Interview – Star of TRUE GRIT, NEVER LET ME GO & the new JUDGE DREDD Movie». Movies.ie (16 de febreru de 2011). Archiváu dende l'orixinal, el 17 de marzu de 2012. «Q: Finally you're working with Karl Urban on remake of Judge Dredd – what can you tell us?
    A: It's early days yet! I can't really say to much – it's from the same producers as Never Let Me Go. I can say that it's going to be EPIC and in 3D but with a very moral aspect to the story. If it works out as they've described, it's going to be very big.»
  13. http://enchantedserenityperiodfilms.blogspot.com/2011/06/casting-news-for-anna-karenina-2012.html
  14. «Sherlock's on the warparth: Benedict Cumberbatch swaps tweed for the trenches». Daily Mail (London). 3 de xunu de 2011. http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-1393723/Sherlock-Holmes-warparth-Benedict-Cumberbatch-swaps-tweed-trenches.html?ito=feeds-newsxml. 

Enllaces esternosEditar