Emil Jannings

Theodor Friedrich Emil Janenz (23  de xunetu de 1884Rorschach - 2  de xineru de 1950Strobl) foi un actor suizu, nacionalizáu alemán, ganador d'un Óscar en 1929. Foi'l primer actor non americanu en ganar l'Óscar.

Emil Jannings35mm film frames.svg
Emil Jannings - no watermark.jpg
Vida
Nacimientu

Rorschach[1]23  de xunetu de 1884

[8]
Nacionalidá Bandera d'Alemaña Alemaña
Muerte

Strobl2  de xineru de 1950

[8] (65 años)
Causa de la muerte cáncer hepáticu
Familia
Casáu con Hanna Ralph
Lucie Höflich
Gussy Holl  (1923 -  2 xineru 1950)
Estudios
Llingües alemán
Oficiu
Oficiu actor, actor de cineactor de teatru
Premios
Nominaciones
IMDb nm0417837
Cambiar los datos en Wikidata

BiogafíaEditar

Emil Jannings nació en Rorschach, Suiza el 23 de xunetu de 1884. A primeros del sieglu XX trabayaba na companía de teatru de Max Reinhardt. Foren munches les películes que lu definieron como actor: Madame DuBarry (1919) y Quo Vadis? (1925). En 1929 convirtióse nel primer actor en conseguir un Óscar al meyor actor protagonista pola película The Last Command (1928). Demientres la Segunda Guerra Mundial, Jannings dedicóse a facer películes y obres de teatru sofitando la ideoloxía nazi, de resultes la so carrera n'Estaos Xuníos terminó. Cuando la guerra terminó, el gobiernu americanu trató de face-y un cambéu na so imaxe, y Jannings convirtióse al catolicismu. Morrió'l 3 de xineru de 1950 en Strobl, Austria.

Vida PersonalEditar

Jannings casóse cuatro vegades. Nel so primer matrimoniu tuvo un fíu. Les otres tres muyeres fueron : Gussy Holl, Hannah Ralph y Lucie Höflich.

PremiosEditar

-Premios Óscar

  • Ganador - 1929 - Meyor Actor Protagonista por The Last Command (1928).

-Festival de Cine de Venecia

  • Ganador - 1937 - Meyor Actor por Der Herrscher (1937)

FilmografíaEditar

1910Editar

  • Passionels Tagebuch (1914)
  • Im Schützengraben (1914)
  • Arme Eva (1914)
  • Der Zehnte Pavillon der Zitadelle (1916)
  • Stein unter Steinen (1916)
  • Nächte des Grauens (1916)
  • Das Leben ein Traum (1916)
  • Im Angesicht des Toten (1916) .... Paul Wener
  • Frau Eva (1916)
  • Die Bettlerin von St. Marien (1916)
  • Aus Mangel an Beweisen (1916)
  • Unheilbar (1917)
  • Die Seeschlacht (1917)
  • Der Ring der Giuditta Foscari (1917)
  • Lulu (1917)
  • Das Geschäft (1917)
  • Die Ehe der Luise Rohrbach (1917) .... Wilhelm Rohrbach
  • Wenn vier dasselbe tun (1917) .... Segetoff
  • Das Fidele Gefängnis (1917) .... Quabbe, the Jailer
  • Nach zwanzig Jahren (1918) .... Horst Lundin 'Korn'
  • Fuhrmann Henschel (1918)
  • Die Augen der Mumie Ma (1918) .... Radu, an Arab
  • Keimendes Leben, Teil 1 (1918) .... James Fraenkel, Börsenmarktler/John Smith, amerikanischer Ingenieur
  • Der Mann der Tat (1918) .... Jan Miller
  • Keimendes Leben, Teil 2 (1919)
  • Die Tochter des Mehemed (1919) .... Vaco Juan Riberda, Fabrikbesitzer
  • Vendetta (1919) .... Tomasso
  • Madame DuBarry (1919) .... Louis XV
  • Rose Bernd (1919) .... Arthur Streckmann

1920Editar

  • Kohlhiesels Töchter (1920) .... Peter Xaver
  • Das Große Licht (1920)
  • Algol - Tragödie der Macht (1920) .... Robert Herne
  • Der Schädel der Pharaonentochter (1920) .... Osorcon, Pharao of Egypt
  • Anna Boleyn (1920) .... Henry VIII
  • Colombine (1920)
  • Die Brüder Karamasoff (1921) .... Dimitri Karamasoff
  • Der Stier von Olivera (1921) .... General François Guillaume
  • Danton (1921) .... Danton
  • Der Schwur des Peter Hergatz (1921)
  • Die Ratten (1921) .... Bruno
  • Die Gräfin von Paris (1922)
  • Das Weib des Pharao (1922) .... Pharao Amenes
  • Othello (1922) .... Othello
  • Peter der Große (1922) .... Peter der Große
  • Tragödie der Liebe (1923) .... Ombrade
  • Alles für Geld (1923) .... S. I. Rupp
  • Das Wachsfigurenkabinett (1924) .... Harun al Raschid
  • Nju - Eine unverstandene Frau (1924) .... Ehemann
  • Der Letzte Mann (1924) .... Hotelportier
  • Liebe macht blind (1925) .... Emil Jannings
  • Quo Vadis? (1925) .... Nerone
  • Varieté (1925) .... Boss Huller
  • Herr Tartüff (1926) .... Tartüff
  • Faust (1926) .... Mephisto
  • The Way of All Flesh (1927) .... August Schilling
  • The Last Command (1928) .... Gen. Dolgorucki/Grand Duke Sergius Alexander
  • Street of Sin (1928) .... Basher Bill
  • The Patriot (1928) .... Czar Paul I
  • Sins of the Fathers (1928) .... Wilhelm Spengler
  • Fighting the White Slave Traffic (1929)
  • Betrayal (1929) .... Poldi Moser

1930Editar

  • The Blue Angel (1930) .... Professor Immanuel Rath
  • Der Blaue Engel (1930) .... Prof. Immanuel Rath
  • Liebling der Götter (1930) .... Albert Winkelmann
  • Stürme der Leidenschaft (1932) .... Gustav Bumke
  • The Merry Monarch (1933) .... King Pausole
  • Die Abenteuer des Königs Pausole (1933) .... King Pausole
  • Der Schwarze Walfisch (1934) .... Peter Petersen
  • Der Alte und der junge König - Friedrichs des Grossen Jugend (1935) .... Friedrich Wilhelm I. König von Preussen
  • Traumulus (1936) .... Direktor Prof. Niemeyer
  • Der Herrscher (1937) .... Matthias Clausen
  • Der Zerbrochene Krug (1937) .... Adam, Dorfrichter
  • Robert Koch (1939) .... Dr. Robert Koch

1940Editar

  • Ohm Krüger (1941) .... Ohm Krüger
  • Die Entlassung (1942) .... Bismarck
  • Altes Herz wird wieder jung (1943) .... Fabrikdirektor Hoffmann
  • Wo ist Herr Belling? (1945) .... Firmenchef Eberhard Belling
  1. 1,0 1,1 Afirmao en: Gran Enciclopedia Soviética (1969–1978). Sección, versículu o párrafu: Яннингс Эмиль. Data de consulta: 28 setiembre 2015. Editorial: Большая Российская энциклопедия. Llingua de la obra o nome: rusu. Data de publicación: 1969.
  2. Biblioteca Nacional de Francia. «autoridaes BNF» (francés). Consultáu'l 10 ochobre 2015.
  3. 3,0 3,1 Afirmao en: Gemeinsame Normdatei. Identificador GND: 118556932. Data de consulta: 16 ochobre 2015. Autor: Biblioteca Nacional d'Alemaña.
  4. 4,0 4,1 Afirmao en: SNAC. Identificador SNAC Ark: w6np5rk7. Apaez como: Emil Jannings. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: inglés.
  5. 5,0 5,1 Afirmao en: Find a Grave. Identificador Find a Grave: 7040055. Apaez como: Emil Jannings. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: inglés.
  6. 6,0 6,1 Afirmao en: filmportal.de. Identificador Filmportal: 3377e94609d3412cae1cc341360254ba. Apaez como: Emil Jannings. Data de consulta: 9 ochobre 2017.
  7. 7,0 7,1 Afirmao en: Munzinger-Archiv. Identificador Munzinger: 00000000877. Apaez como: Emil Jannings. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: alemán.
  8. 8,0 8,1 Afirmao en: Enciclopedia Brockhaus. Identificador de Brockhaus Enzyklopädie en línea: jannings-emil. Apaez como: Emil Jannings. Llingua de la obra o nome: alemán.