L'estrechu de Luzón (inglés: Luzon Strait) ye un importante estrechu marín alcontráu nel Pacíficu occidental, que coneuta'l mar de Filipines col mar de China Meridional, ente les islles de Taiwán, al norte, y Luzón, al sur, nes Filipines.

Estrechu de Luzón
Situación
Tipu estrechu
Coordenaes 20°N 121°E / 20°N 121°E / 20; 121
Estrechu de Luzón alcuéntrase en Filipines
Estrechu de Luzón
Estrechu de Luzón
Estrechu de Luzón (Filipines)
Datos
Afluentes
Cambiar los datos en Wikidata

Xeografía editar

L'estrechu tien aproximao 250 km d'anchu. Contién una serie d'islles arrexuntaes en dos grupos: les islles Batanes, pertenecientes a la homónima provincia filipina de Batanes; y les islles Babuyan, de la provincia de Cagayán.

L'estrechu estremar nuna serie de pequeñes canales: la canal de Babuyan dixebra la islla de Luzón de les islles Babuyan; la canal de Balintang, dixebra de la mesma les islles Babuyan de les islles Batanes; y la canal de Bashi dixebra Taiwán de Batanes.

Este ye un estrechu importante pa la navegación y les comunicaciones. Munchos buques procedente d'América usen esta ruta p'aportar a los más importantes puertos d'Asia Oriental. Tamién munchos de los cables submarinos de comunicaciones pasen al traviés del estrechu de Luzón, apurriendo serviciu de telefonía a China, Hong Kong, Taiwán, Xapón y Corea del Sur.[1]

Historia editar

Segunda Guerra Mundial editar

Na II Guerra Mundial, l'estrechu de Luzón foi parte de la ruta de la invasión xaponesa n'avientu de 1941. El 8 d'avientu (el mesmu día del ataque a Pearl Harbor, por causa de la llinia de fecha) desembarcaron en Batanes. El 10 d'avientu ocuparon la isla de Camiguin (nun confundir con Camiguin, xusto al norte de Mindanao), nun intentu que llueu abandonaron pa crear una base d'hidroaviones y el mesmu día desembarcaron en Aparri en Luzón.

Darréu, munchos submarinos de los EE. UU. cazaron a los convóis xaponeses que pasaben pel estrechu camín dende les Indies Orientales a Xapón.

Referencies editar

Enllaces esternos editar