Abrir el menú principal

TrayeutoriaEditar

Dempués d'estudiar arte dramático na Universidá de Siracusa, xunir a la Compañía de Repertoriu del Lincoln Center. El so debú con esti grupu foi en 1968, nuna obra al pie d'Anne Bancroft onde encarnaba a un mozu Shakespeare. Darréu rodaría una película col maríu de Bancroft, Mel Brooks. Invirtió enforma de la siguiente década nos escenarios, con pieces como The Old Glory, Good Day y The White Devil.

El so debú nos escenarios de Broadway foi con Seascape, d'Edward Albee, autor ganador del Pulitzer, y nun pudo ser meyor: Langella llogró un Premiu Tony, y en 1978 sería nomáu a otru Tony pol so papel nun montaxe teatral de Drácula. Repitió esti personaxe en cine al añu siguiente, nuna versión empobinada por John Badham que-y fixo famosu. Ganaría'l so segundu Premiu Tony en 2002, pola obra teatral Fortune's Fool.

L'ésitu de la película Drácula (1979), con Laurence Olivier como coprotagonista, abrió a Langella les puertes del cine de Hollywood, magar recibió mayormente papeles de personaxe «malu» o problemáticu en películes comerciales, como'l de Skeletor nuna adaptación de los Amos del Universu (1988). Alternó'l cine col teatru y la televisión, y asina participó en tres episodios de Star Trek y encarnó a Sherlock Holmes, primero nuna película pa la canal HBO y depués nun montaxe teatral.

Tres dellos trabayos menores como'l so papel en Y Dios creó a la muyer (1988) de Roger Vadim, con Rebecca De Mornay (nueva versión del ésitu de Brigitte Bardot), participó en 1492: Conquest of Paradise, superproducción histórica sobre'l descubrimientu d'América dirixida por Ridley Scott. Rodó la comedia Eddie (1996) con Whoopi Goldberg, con quien empecipió un novialgu, y tuvo un papel nel fallíu «thriller» eróticu Body of Evidence que protagonizó Madonna. Meyores crítiques tuvieron trabayos posteriores sos como Lolita (nueva adaptación, en 1997, de la novela de Nabokov dirixida por Adrian Lyne) y La novena puerta de Roman Polanski.

Convertíu nun «secundariu de luxu», participó en Superman Returns de Bryan Singer (encarnaba al editor del Daily Planet) y en Good Night, and Good Luck de George Clooney. La so consagración como actor de prestíu producióse cuando encarnó al presidente Richard Nixon en Frost/Nixon, primero na so versión teatral en Londres y Nueva York, y darréu na so adaptación al cine (2008), y pol so trabayu nésta última foi nomáu al Óscar por esti trabayu.

Ente les sos últimes películes cúntase The Box, protagonizada por Cameron Diaz, y Unknown (o Ensin identidá), dirixida pol español Jaume Collet-Serra.

Vida privadaEditar

Langella contraxo matrimoniu con Ruth Weil en 1977; la pareya tuvo dos fíos y divorcióse en 1996. Darréu l'actor caltuvo una rellación de dellos años (1996-2001) cola popular estrella Whoopi Goldberg, a la que conociera nel rodaxe de la película Eddie.

FilmografíaEditar

  • Parts per Billion (2013)
  • Robot & Frank (2012)
  • Unknown (2011)
  • All Good Things (2010)
  • Wall Street 2: El dineru nunca duerme (2010)
  • The Box (2009)
  • Frost/Nixon (2008) .... Richard Nixon
  • Starting Out in the Evening (2007) .... Leonard Schiller
  • The Novice (2006) .... Father Tew
  • Superman Returns (2006) .... Perry White
  • Return to Rajapur (2006) .... Ned Bears
  • 10.5: Apocalypse (2006) (TV) .... Dr. Earl Hill
  • Good Night, and Good Luck (2005) .... William Paley
  • Back in the Day (2005) .... Lt. Bill Hudson
  • Breaking the Fifth (2004) .... Godfrey Winters
  • House of D (2004) .... Reverand Duncan
  • Sweet November (2001) .... Edgar Price
  • Stardom (2000) .... Blaine de Castillon
  • Dark Summer (2000) .... Robert Denright
  • La novena puerta (1999) .... Boris Balkan
  • I'm Losing You (1998) .... Perry Needham Krohn
  • Small Soldiers (1998) (voz) .... Arqueru
  • Allegría (1998) .... Fleur
  • Lolita (1997) .... Clare Quilty
  • Proyeutu: ALF (1996)
  • Eddie (1996) .... Wild Bill Burgess
  • Cutthroat Island (1995) .... Dawg Brown
  • Bad Company (1995) .... Vic Grimes
  • Junior (1994) .... Noah Banes
  • Brainscan (1994) .... Detective Hayden
  • Dave (1993) .... Bob Alexander
  • Body of Evidence (1993) .... Jeffrey Roston
  • 1492: Conquest of Paradise (1992) .... Luis de Santángel
  • True Identity (1991) .... Leland Carver
  • Masters of the Universe (1987) .... Skeletor
  • The Men's Club (1986) .... Harold Canterbury, Senior Partner Law Firm
  • Sphinx (1981) .... Akmed Khazzan
  • Those Lips, Those Eyes (1980) .... Harry Crystal
  • Drácula (1979) .... Count Dracula
  • The Twelve Chairs (1970) .... Ostap Bender
  • Diary of a Mad Housewife (1970) .... George Prager

PremiosEditar

ÓscarEditar

Añu Categoría Película Resultáu
2008 Meyor actor Frost/Nixon Nomáu

Globu d'OruEditar

Añu Categoría Película Resultáu
2009 Meyor actor - Drama Frost/Nixon Candidatu

Premios BAFTAEditar

Añu Categoría Pmovie Resultáu
2009 Meyor actor Frost/Nixon Candidatu

Premios del Sindicatu d'ActoresEditar

Añu Categoría Película Resultáu
2009 Meyor Repartu Frost/Nixon Candidatu
2009 Meyor Actor Frost/Nixon Candidatu
2006 Meyor Repartu Good Night, and Good Luck Candidatu

Satellite Awards[1]Editar

Añu Categoría Película Resultáu
2008 Meyor Actor - Drama Frost/Nixon Candidatu
2007 Meyor Actor - Drama Starting Out in the Evening Candidatu

ReferenciesEditar

Enllaces esternosEditar