Grupu parllamentariu

El grupu parllamentariu ye un tipu d'órganu parllamentariu destináu a arrexuntar a los miembros d'una Asamblea según la so afinidá partidista, coordinar les sos actuaciones y participar na direición de la institución en cuestión. Tamién se denomina bloque, fracción parllamentaria o bancada.

Regulación per país editar

Unión Europea editar

Los grupos políticos del Parllamentu Européu son similares a los grupos parllamentarios. Pa consiguir sofitu económicu o xunise a comités, un grupu tien de cuntar con siquier 25 eurodiputaos de siete Estaos de la Unión Europea.

N'España editar

La figura del grupu parllamentariu presentar n'ensame d'instituciones públiques españoles, como'l Congresu de los Diputaos, el Senáu y les asamblees autonómiques o locales.

Les condiciones pa formar un grupu parllamentariu tán recoyíes nel reglamentu del Congresu de los Diputaos y son les siguientes:

  • Ríquense siquier 15 diputaos o 10 senadores pa formar grupu parllamentariu.
  • En casu de nun algamar dichu mínimu, una formación política puede formar grupu parllamentariu a partir de 5 diputaos, siempres y cuando se tener un 15% de los votos correspondiente a les circunscripciones onde se presentara candidatura o un 5% de los votos nel conxuntu de la nación.
  • En nengún casu pueden constituyir Grupu Parllamentariu separáu Diputaos que pertenezan a un mesmu partíu. Tampoco van poder formar Grupu Parllamentariu dixebráu los Diputaos que, a la de les eleiciones, pertenecieren a formaciones polítiques que nun s'hayan engarráu ante l'electoráu.

Les formaciones polítiques que nun cumplan estes condiciones pasen a formar parte del Grupu Mistu.

Sicasí, en delles ocasiones distintes formaciones polítiques minoritaries consiguieron un grupu parllamentariu ensin cumplir puramente los requisitos (de votos o escaños), gracies a la figura del "diputáu emprestáu". Ésta consiste en qu'un partíu empresta a otra los diputaos d'una candidatura (y, por tanto; tamién los votos acomuñaos a ella), nel momentu de la constitución del Grupu, de forma qu'en xunto algamen los requisitos. Dempués los diputaos emprestaos van tornar al Grupu Parllamentariu de la so formación orixinal ensin perxuiciu pal nuevu Grupu de la formación minoritaria siempres, y cuando'l so númberu de diputaos nun s'amenorgue per debaxo de la metá del inicial, lo que significaría la disolución del Grupu acordies con el reglamentu del Congresu.

Referencies editar

Ver tamién editar