Les islles Hébrides (n'inglés, Hebrides; en gaélicu escocés, Innse Gall) son un estensu archipiélagu na mariña oeste d'Escocia. El mar que les baña, un brazu del océanu Atlánticu, lleva tamién el so nome, mar de les Hébrides. Alministrativamente, les islles pertenecen al Reinu Xuníu de Gran Bretaña ya Irlanda del Norte.

Islles Hébrides
Situación
PaísBandera del Reinu Xuníu Reinu Xuníu
Nación constitutivaBandera d'Escocia Escocia
Tipu archipiélagu
Asitiáu en Océanu Atlánticu
Coordenaes 58°N 7°W / 58°N 7°O / 58; -7
Islles Hébrides alcuéntrase en Reinu Xuníu
Islles Hébrides
Islles Hébrides
Islles Hébrides (Reinu Xuníu)
Datos
Altitú media 1009 m
Puntu más altu Sgurr Alasdair (es) Traducir
Superficie 7200 km²
Fusu horariu UTC±00:00
Cambiar los datos en Wikidata

Dende'l puntu de vista xeolóxicu, comprobóse qu'esti archipiélagu ta compuestu poles roques más antigües de les islles Britániques. Presenten comúnmente formes montascoses, recortaes y serrapatoses, por cuenta de los distintos axentes d'erosión qu'actúen sobre elles. Xeolóxicamente tán constituyíes na so mayoría por gneis, especialmente les más occidentales, por esquistos (Xura y Islay) y por roques basáltiques (Mull, Skye y Staffa) que se presenten en forma d'espectaculares columnes. Tienen un clima templáu-fríu y bien húmedu. Comúnmente les Hébrides suelen estremase en dos grupos:

  • Les Hébrides Interiores, compuestes poles islles mayores Skye, Mull, Islay, Xura y Staffa.
  • Les Hébrides Esteriores, compuestes poles islles mayores Lewis, Harris, Berneray, North Uist, South Uist y Saint Kilda.

Les Hébrides Interiores son un allongamientu del territoriu escocés y tán dixebraes de les Hébrides Esteriores por una fonda depresión teutónica cubierta peles agües del mar. A 90 y 35 km respeutivamente al oeste de les Hébrides Esteriores surden de les agües del océanu Atlánticu les estorbises despoblaos de Flannan y Saint Kilda, qu'escarecen d'interés económicu. La mayoría de los falantes nativos de gaélicu escocés habiten nes islles.

Les Hébrides, en xunto, tien una superficie de 7.285 km² y una población d'unos 70.000 habitantes, qu'ocupa solamente un centenar d'islles, permaneciendo les otres cuatrocientes despoblaes. Los principales recursos económicos de los isleños son la pesca, la cría de ganáu bovino y ovín, la producción artesanal de tweed, la destilación de güisqui y, como actividá secundaria, el cultivu d'hortolices y ceberes. La ciudá más importante ye Stornoway (na isla de Lewis), que ye un puertu pesqueru.

Referencies editar

Enllaces esternos editar