Islles de Calamianes

Les islles de Calamianes (inglés: Calamián Islands ) son un pequeñu grupu d'islles allugáu ente'l mar de la China Meridional y el mar de Sulú, ente les islles de Mindoro, al nordeste, y Palawan, al suroeste. Alministrativamente pertenecen a les islles Filipines, parte de la provincia de Palawan (rexón de les Visayas Occidentales). Tienen una superficie total de 1.753 km ² y una población d'unos 88.000 habitantes (2007).

Islles de Calamianes
Situación
PaísBandera de Filipines Filipines
Rexón Mimaropa
Provincia Palawan
Tipu grupu d'islles
Asitiáu en Mar de la China Meridional
Coordenaes 12°03′N 120°04′E / 12.05°N 120.07°E / 12.05; 120.07
Islles de Calamianes alcuéntrase en Filipines
Islles de Calamianes
Islles de Calamianes
Islles de Calamianes (Filipines)
Datos
Altitú media 500 m
Superficie 1753 km²
Cambiar los datos en Wikidata

Xeografía editar

Les principales islles del grupu, de norte a sur, son:

  • Busuanga, de 890 km² y unos 45.000 habitantes nel añu 2000;
  • Corón, de 71 km² y unos 2.500 habitantes en 2007;
  • Culion, de 389 km² y 17.194 habitantes en 2007;
  • Linapacan, de 103 km² y 11.688 habitantes en 2007.
 
Una cala na islla de Coron

Amás d'estes islles , hai más d'un centenar de pequeñes islles de coral y otros castros.

Les islles principales son xeneralmente montascoses y tán densamente poblaes. Les ocupaciones principales de los sos habitantes son, históricamente, l'agricultura y la pesca de subsistencia, a la que s'añedieron nos últimos años la industria del turismu, atraíu pola guapura natural de les islles, una y bones dalgunes de les meyores sableres, islles y llugares turísticos del país atopar nesti grupu d'islles.

L'asentamientu principal ye Corón (tamién llamada Corón Ciudá), allugáu nel sureste de la islla de Busuanga, frente a la islla de Corón.

Tamién s'atopen nestes islles la masa d'agua interior más pura de les Filipines, el llagu Kayangan, y la islla de Calauit, que sirve de llar a delles especies d'animales africanos en peligru d'estinción.

Nel archipiélagu habita una especie de cérvidu única, en peligru d'estinción, el venáu de los Calamianes (Axis calamianensis), según una pequeña musaraña, la tupaya de les islles Calamian (Tupaia moellendorffi) y una especie de varano acuáticu (el varanus salvator marmoratus) .

Historia editar

Históricamente, les islles de Calamianes constituyíen la provincia políticu-militar española de Calamianes. España mercó más tarde la parte continental de Paragua al sultán de Borneo. Mientres la ocupación d'Estaos Xuníos, l'antigua Provincia de Calamianes foi eslleida y alministrada conxuntamente cola islla de Paragua como la nueva provincia de Palawan.

Dende'l réxime d'Estaos Xuníos y hasta apocayá, les Calamianes sirvieron d'acoyida a la colonia de malatos de Culion, qu'agora ye un conceyu ordinariu de les Filipines.

El secretu de bucéu meyor guardáu del mundu, los restos de los naufraxos xaponeses fundíos na Segunda Guerra Mundial, tamién s'atopen en silenciu ente les sos agües, como testimoniu d'un pasáu tarrecible, la mayoría de los cualos tópense a fondures accesibles.

Referencies editar

Enllaces esternos editar