James Tolkan

James Tolkan

James S. Tolkan (20  de xunu de 1931Calumet (es) Traducir) ye un actor estauxunidense. De cutiu nos sos personaxes, exerz el papel d'una persona sobeyosa, figura d'autoridá.

James Tolkan35mm film frames.svg
James Tolkan.jpg
Vida
Nacimientu

Calumet (es) Traducir20  de xunu de 1931

[2] (89 años)
Nacionalidá Bandera de Estaos Xuníos d'América Estaos Xuníos
Estudios
Estudios Universidá d'Iowa
Eastern Arizona College (en) Traducir
Oficiu
Oficiu actor, actor de televisión, actor de cinedireutor de televisión
IMDb nm0866055
Cambiar los datos en Wikidata

Biografía y carreraEditar

James S. Tolkan nació en Calumet (Michigan), el so padre, Ralph M. Tolkan, yera un comerciante de ganáu.[3] Tolkan allegó a la Universidá d'Iowa, al colexu d'arte Coe College, al Actors Studio y al Eastern Arizona College.[4] Tolkan ye conocíu pola so interpretación na famosa triloxía de Back to the Future, como'l direutor Strickland del institutu de Hill Valley. Na primer película siempres se refería a Marty McFly y al so padre, George McFly, como "vagos". Tamién apaeció en Back to the Future II (1989) y Back to the Future III (1990), nesta última película faía'l papel del güelu del mesmu Sr. Strickland. Anque tamién apaeció n'otres películes como Top Gun, Xuegos de Guerra y Masters del universu.

Tolkan tamién fixo apaiciones como convidáu en munchos programes de televisión, incluyendo Naked City (Ciudá desnuda), Remington Steele, Miami Vice, The Fresh Prince of Bel-Air, y un miembru del repertoriu en A Nero Wolfe Mystery (2001-2002), él interpretó más d'una docena de papeles variaos na serie de TV A&Y y tamién dirixó dos episodios de A Nero Wolfe Mystery (dirixó los episodios Muerre como un perru y El siguiente testigu). Tolkan anguaño vive en Lake Placid, Nueva York.

FilmografíaEditar

ActorEditar

  • They Might Be Giants (1971) - Sr. Brown.
  • The Friends of Eddie Coyle (1973) - L'home de contactos del home.
  • Serpico (1973) - Lt. Steiger.
  • Love and Death (1975) - Napoleon Bonaparte.
  • Independence (1976) - Tom Paine.
  • The Amityville Horror (1979) - Médicu forense.
  • Wolfen (1981) - Baldy.
  • Prince of the City (1981) - District Attorney Polito.
  • Hanky Panky (1982) - Conferenciante.
  • Author! Author! (1982) - Lt. Glass.
  • WarGames (1983) - FBI Axente Nigan.
  • Nightmares (1983) (voz del Bishop, segmentu de "Bishop of Battle").
  • Iceman (1984) - Maynard.
  • The River (1984) - Howard Simpson.
  • Back to the Future (1985) - Sr. Strickland.
  • Top Gun (1986) - Stinger.
  • Armed and Dangerous (1986) - Lou Brackman.
  • Little Spies (1986) - The Kennel Master.
  • Remington Steele (1985–1987) - Norman Keyes.
  • Masters of the Universe (1987) - Detective Lubic.
  • Made in Heaven (1987) as Mr. Bjornstead.
  • Back to the Future II (1989) - Sr. Strickland.
  • Family Business (1989) - Xuez na 2ª prueba.
  • Back to the Future III (1990) - Xérif Marshal James Strickland.
  • Dick Tracy (1990) - Numbers.
  • Hangfire (1991) - Patch.
  • Problem Child 2 (1991) - Sr. Thorn.
  • Bloodfist IV: Die Trying (1992) - Axente Sterling.
  • Boiling Point (1993) - Levitt.
  • Cobra (1993–1994) - Dallas Cassel.
  • Robu Warriors (1996) - Quon.
  • Nowhere Man (1995) - Commander Cyrus Quinn (episodiu "Heart of Darkness").
  • Underworld (1996) - Dan "Iceberg" Eagan.
  • A Nero Wolfe Mystery (2001-2002) (21 episodios, dellos papeles).
  • Seven Times Lucky (2004) - Dutch.
  • Heavens Fall (2005) - Thomas Knight.

DireutorEditar

  • A Nero Wolfe Mystery (2001–2002), episodios The Next Witness, Die Like a Dog.

ReferenciesEditar

  1. Afirmao en: SNAC. Identificador SNAC Ark: w6109z1k. Apaez como: James Tolkan. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: inglés.
  2. Afirmao en: Internet Broadway Database. Identificador de persona d'Internet Broadway Database: 83243. Apaez como: James Tolkan. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: inglés.
  3. James Tolkan Biography (1931-). Film Reference.com.
  4. Yahoo Movies biography

Enllaces esternosEditar