Jessica Tandy

Jessie Tandy (7  de xunu de 1909Londres - 11  de setiembre de 1994Condado de Fairfield (es) Traducir) foi una actriz de teatru, cine y televisión británica, ganadora del premiu Óscar a la meyor actriz en 1989 por Pasiando a Miss Daisy. Amás foi ella quien encarnó per primer vegada, en 1948, el papel de Blanche DuBois nel drama de teatru A Streetcar Named Desire, pol cual ganó un premiu Tony.

Jessica TandyMap symbol theatre 02.svg
Jessica Tandy Publicity Photo.jpg
Vida
Nacimientu

Londres7  de xunu de 1909

[7]
Nacionalidá Bandera del Reinu Xuníu Reinu Xuníu
Bandera de Estaos Xuníos d'América Estaos Xuníos
Muerte

Condado de Fairfield (es) Traducir11  de setiembre de 1994

[7] (85 años)
Causa de la muerte cáncer d'ovariu
Familia
Casada con Jack Hawkins  (22 ochobre 1932 -  2 xineru 1940)
Hume Cronyn  (27 setiembre 1942 -  11 setiembre 1994)
Fíos/es
Estudios
Estudios Dame Alice Owen's School (en) Traducir
Oficiu
Oficiu actriz de teatru, actriz de cineactriz de televisión
Premios
Nominaciones
IMDb nm0001788
Cambiar los datos en Wikidata

BiografíaEditar

Jessica Tandy nació en Londres en 1909 y foi educada na Dame Alice Owen's School d'Islington.

Tuvo casada dos veces: la primera, ente 1932 y 1942, col actor británicu Jack Hawkins con quien tuvo una fía, Susan Hawkins (nacida en 1934); la segunda, ente 1942 y hasta el día de la so muerte, col actor canadiense Hume Cronyn. D'esti matrimoniu nacieron los sos fíos, Christopher Cronyn y l'actriz Tandy Cronyn.

En 1990, detectóse-y un cáncer d'ovariu, contra'l que combatió mientres cuatro años, pero qu'a la fin acabó cola so vida en 1994. A pesar de tar enferma, siguió trabayando hasta l'últimu momentu.

CarreraEditar

Dempués de trabayar nel mundu de la interpretación mientres 65 años, Tandy llegó al estrellalgu cinematográficu nos sos últimos años, interpretando papeles en películes de grandes estudios y drames intimistes.

Yá dende mozu, Tandy tenía la determinación de dedicase al mundu de la interpretación, y la so primer actuación foi en 1926 nel teatru en Londres. Sobre les tables, dio'l retruque a actores de la talla de Sir Laurence Olivier na obra de William Shakespeare Enrique V, o a Sir John Gielgud en El rei Lear.

Dempués de dixebrase del so primer home treslladar a Nueva York, onde conoció al que sería'l so segundu maríu Hume Cronyn, actor canadiense col que compartió escenariu y pantalla en múltiples ocasiones. En 1944 fixo'l so debú cinematográficu n'Estaos Xuníos na película The Seventh Cross, y apaeció en películes como The Valley of Decision (1945), The Green Years (1946), na qu'interpretaba a la fía del personaxe interpretáu por Cronyn, o Ambiciosa (1947). Dempués de ganar un premiu Tony pola interpretación de Blanche DuBois na producción orixinal de la obra de Tennessee Williams A Streetcar Named Desire, concentrar nel teatru y namái fixo apaiciones esporádiques en películes como The Light in the Forest (1958) o la güei mítica Los páxaros (1963) d'Alfred Hitchcock.

L'empiezu de los años 80 contempló'l resurdir de la carrera de Tandy, con papeles en películes como El mundu según Garp, Amigos bien íntimos, So barruntu (toes en 1982), Les bostonianas (1984), o l'ésitu Cocoon (1985), al pie de el so home, con quien volvió coincidir en Los nuesos maraviyosos aliaos (1987) y Cocoon: El regresu (1988). En 1987 ganó un premiu Emmy, pol so papel na película de televisión Foxfire. Sicasí, el papel que lu llevó a ocupar unu de los llugares d'honor na hestoria de Hollywood llegó en 1989. Esi añu interpretó a Daisy Werthan, una testaruda vieya suriega xudía na película Conduciendo a Miss Daisy, que la fixo acreedora del Óscar a la meyor actriz. Foi la persona más llonxeva que ganó esti premiu, batiendo en casi un añu l'anterior marca que tenía na so poder l'actor George Burns. Dos años más tarde consiguió una nueva nominación, esta vegada na categoría d'meyor actriz de repartu, pol so papel en Fried Green Tomatoes (1991). Esi mesmu añu protagonizó Used People: romance serondiegu (onde interpretaba a la madre xudía de Shirley MacLaine) y coprotagonizó el telefilme The Story Lady (1991) al pie de la so fía na vida real, Tandy Cronyn. Darréu, Nin un pelo de tontu (1994) y Camiya tamién en 1994, y na que coincidió per últimu vegada col so home. Camiya foi la so última interpretación, y foi tan coraxosa como para, a les sos 84 años y sabiendo que se taba morriendo, tener una curtia escena desnuda.

Morrió na so casa d'Easton, Connecticut el 11 de setiembre de 1994, a la edá de 85 años por cuenta de un cáncer d'ovariu.

FilmografíaEditar

TeatruEditar

  • The Petition (1986)
  • The Glass Menagerie (1983)
  • Foxfire (1982)
  • Rose (1981)
  • The Gin Game (1977)
  • A Song at Twilight (1974)
  • Come Into the Garden Maud (1974)
  • All Over (1971)
  • Home (1970)
  • Camín Real (1970)
  • A Delicate Balance (1966)
  • The Physicists (1964)
  • Five Finger Exercise (1959)
  • Triple (1959)
  • The Man in the Dog Suit (1958)
  • A Day By The Sea (1955)
  • The Honeys (1955)
  • The Fourposter (1955)
  • Madam, Will You Walk (1953)
  • The Fourposter (1951)
  • Hilda Crane (1950)
  • A Streetcar Named Desire (1947)
  • Yesterday's Magic (1942)
  • Anne of England (1941)
  • Jupiter Laughs (1940)
  • Geneva (1940)
  • The White Steed (1939)
  • Time and the Conways (1938)
  • French Without Tears (1936)
  • The Last Enemy (1930)
  • The Matriarch (1930)

PremiosEditar

Premiu Óscar
Añu Categoría Película Resultáu
1989 Meyor actriz Driving Miss Daisy Ganadora
1991 Meyor actriz de repartu Fried Green Tomatoes Nomada
Premios BAFTA
Añu Categoría Película Resultáu
1989 Meyor actriz Driving Miss Daisy Ganadora
1991 Meyor actriz Fried Green Tomatoes Nomada
Premios TONY
Añu Categoría Obra Resultáu
1948 Meyor actriz A Streetcar Named Desire Ganadora
  1. 1,0 1,1 Biblioteca Nacional de Francia. «autoridaes BNF» (francés). Consultáu'l 10 ochobre 2015.
  2. 2,0 2,1 Afirmao en: Encyclopædia Britannica Online. Identificador Encyclopædia Britannica Online: biography/Jessica-Tandy. Apaez como: Jessica Tandy. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: inglés.
  3. 3,0 3,1 Afirmao en: SNAC. Identificador SNAC Ark: w62n5dkg. Apaez como: Jessica Tandy. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: inglés.
  4. 4,0 4,1 Afirmao en: Internet Broadway Database. Identificador de persona d'Internet Broadway Database: 68863. Apaez como: Jessica Tandy. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: inglés.
  5. 5,0 5,1 Afirmao en: Find a Grave. Identificador Find a Grave: 21464. Apaez como: Jessica Tandy. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: inglés.
  6. 6,0 6,1 Afirmao en: American National Biography. American National Biography ID: 1803341. Apaez como: Jessica Tandy. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: inglés. Data de publicación: 1999.
  7. 7,0 7,1 Afirmao en: Discogs. Identificador Discogs d'artista: 1189791. Apaez como: Jessica Tandy. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: inglés.