Abrir el menú principal

Léopold Sédar Senghor

Léopold Sédar Senghor (9  d'ochobre de 1906Joal-Fadiouth Traducir - 20  d'avientu de 2001Verson), foi un poeta senegalés que llegó a la Xefatura del Estáu de Senegal, catedráticu de gramática, foi ensayista, políticu y miembru de l'Academia francesa.

Léopold Sédar SenghorPicto infobox character.png
Léopold Sédar Senghor.jpg
seat 16 of the Académie française Traducir


Logo de l'Assemblée nationale française.svg
miembru de la Asamblea Nacional francesa


senador de la Comunidad Francesa Traducir


Representante de l'Asamblea Parllamentaria del Conseyu d'Europa

13 agostu 1949 - 14 setiembre 1959
presidente de Senegal

6 setiembre 1960 - 31 avientu 1980
← ensin valor - Abdou Diouf
presidente de la Organización para la Unidá Africana

28 abril 1980 - 1 xunetu 1980
William R. Tolbert - Siaka Stevens
Vida
Nacimientu Joal-Fadiouth Traducir9  d'ochobre de 1906
Nacionalidá Bandera de Francia Francia
Federación de Malí
Bandera de Senegal Senegal
Llingua materna francés
Fallecimientu

Verson20  d'avientu de 2001

(95 años)
Sepultura Bel-Air Cemetery Traducir
Familia
Casáu/ada con Ginette Éboué  (1946 -  1956)
Colette Hubert  (1957 -  2001)
Familia
Estudios
Estudios Facultá d'Arte de París
Escuela Normal Superior de París Traducir
Liceo Louis-le-Grand Traducir
Nivel d'estudios agrégation de grammaire Traducir
Llingües francés
Oficiu
Oficiu políticu, poeta, escritor y miembru de la Resistencia francesa
Llugares de trabayu París
Premios
Nominaciones
Miembru de Academia Francesa
Academia Latinitati Fovendae Traducir
Aconceyamientu Parllamentariu del Conseyu d'Europa
Bayerische Akademie der Schönen Künste Traducir
Creencies
Relixón Ilesia Católica
Partíu políticu Seición Francesa de la Internacional Obrera
Partido Socialista (Senegal) Traducir
Senghorsig.jpg
Cambiar los datos en Wikidata

BiografíaEditar

Senghor llegó a Francia en 1928, empecipiando asina lo qu'él llamaría los sos «dieciséis años errantes». Empezó los sos estudios na Sorbona, pero decepcionáu entró, gracies a l'ayuda del diputáu de Senegal Blaise Diagne, nel licéu Louis-le-Grand, onde preparó'l concursu d'entrada na École normale supérieure. Ellí frecuentó la compañía de Paul Guth, Henri Queffélec, Robert Verdier y Georges Pompidou. Foi tamién ellí onde atopó per primer vegada a Aimé Césaire.

Mientres la so dómina d'estudiante creó, xuntu al martiniqués Aimé Césaire y al guayanés Léon Gontran Dames, la revista L'Etudiant noir, en 1934. Neses páxines espresó per primer vegada'l so conceutu de la negritud, noción introducida por Aimé Césaire, nun testu tituláu “Négrerie”. Foi'l primer profesor «negru» qu'impartió clases de llingua francesa en Francia.

Mientres representaba a Senegal na Asamblea nacional francesa, xunto a Lamine Guèye (tamién socialista, pero que votó contra la fuelga de ferroviarios de la llinia Dakar-Níxer que paralizó la colonia), él sofitar, y consiguió con ello una enorme popularidá. Envalentonado col so ésitu, l'añu siguiente dexó la seición africana del SFIO francés, que sostuviera financieramente en gran parte'l movimientu social al que pertenecía, y fundó el Bloc Démocratique Sénégalais, que ganó nes eleiciones de 1951.

Foi unu de los impulsores de la Federación de Malí xunto a Modibo Keïta y llegó a la presidencia de l'Asamblea Federal. Tres l'esmembramientu de la Federación de Malí y l'independencia de Senegal n'agostu de 1960, convertir nel primer presidente de la República de Senegal, tres les eleiciones del 5 de setiembre de 1960.

Sofitó la creación de la Francofonía y foi vicepresidente del Altu Conseyu de la Francofonía.

 
Léopold Sédar Senghor recibiendo'l doctoráu honoris causa pola Universidá de Salamanca

La so poesía, esencialmente simbolista, fundada nel cantar de la pallabra encantatoria, constrúyese sobre la esperanza de crear una civilización de lo universal» qu'una les tradiciones percima de les sos diferencies. Senghor cuntaba que el llinguaxe simbólicu de la poesía podía constituyir la base d'esti proyeutu. Foi escoyíu pa l'Academia francesa el 2 de xunu de 1983.

En 1978 recibió un doctoráu honoris causa pola Universidá de Salamanca.

Pasó los últimos años de la so esistencia al pie de la so esposa, en Verson, Normandía.

BibliografíaEditar

Obra poética

- Cantares de solombra (1945)

- Hosties negres (1948)

- Cantares pa Naëtt (1949)

- Etiópiques (1956)

- Nocherniegues (1961)

- Lletres d'iviernu (1973)

- Escoyíes mayores (1979)

- Obra poética (1990)

Testos políticos

- Pierre Teilhard de Chardin y la política africana (1962)

- Llibertá 1: Negritud y humanismu (1964)

- Llibertá 2: Nación y vía africana al socialismu (1971)

- Llibertá 3: Negritud y civilización de lo universal (1977)

- Llibertá 4: Socialismu y planificación, discursos, conferencies (1983)

- Llibertá 5: diálogos de les cultures (1992)

- Lo que yo creo: negritud, francofonía y la civilización de lo universal (1988)

Crítica y collaboraciones

- Los escritos más bellos de la Unión Francesa -collaboración- (1947)

- Antoloxía de la nueva poesía negra y malgax en llingua francesa, precedida de Orfeo negru, de Jean-Paul Sartre (1948)

- La bella hestoria de Leuk la llebre -collaboración- (1953)

- La poesía de l'acción, diálogu (1980)

- Dames negres (1986)

ReferenciesEditar

Enllaces esternosEditar

  • Fundación Sur (Discrepancies y concordances del sicoloxismu negru-africanu y del psicoanálisis occidental según Senghor, Por María Jesús Cuende González. Archivu PDF de 127kb)
  • Texte sur le site de Sudlangues Mamadou Cissé, « De l'assimilation à l'appropriation : essai de glottopolitique senghorienne »