Abrir el menú principal

Presidente de Brasil

artículu de llista de Wikimedia

El Presidente de la República Federativa de Brasil (portugués: Presidente da República Federativa do Brasil), ye'l Xefe d'Estáu xefe d'estáu y el Xefe de Gobiernu xefe de gobiernu de la República Federativa de Brasil, dirixe la caña executiva del gobierno federal y ye el comandante en xefe de les Fuercies Armaes brasileñes. El sistema presidencial foi establecíu en 1889, tres la proclamación de la república nun golpe d'estáu militar contra'l Emperador Pedro II. De magar, Brasil tuvo seis constituciones, tres dictadures, y tres periodo democráticos. Mientres los periodos democráticos, el votu foi obligatoriu. La Constitución de Brasil, xuntu con delles enmiendes constitucionales, establez los requisitos, poderes, y responsabilidaes del presidente, llexislatura y el métodu d'elección.[2]


Tratamientu Señor/a Presidente/a o a cencielles Presidente (informal)
Excelentísimo Señor Presidente de la República (formal)
Residencia Palácio da Alvorada, Brasilia
Duración Cuatro años, anovable una vegada consecutiva
Primer titular Deodoro da Fonseca
26 de febreru de 1891
Creación Proclamación de la República de Brasil
15 de payares de 1889
Salariu R$320,678 (añal)[1]
Sitiu web http://www2.planalto.gov.br/
[editar datos en Wikidata]

Según la Constitución Federal, el presidente tien que ser un ciudadanu nacíu en Brasil, siquier tien de cuntar con 35 años d'edá, exercer la ciudadanía y, por evidencia, escoyese per mediu d'un partíu políticu.

Como república con un executivu presidencial, Brasil concede poderes significativos al presidente, quién conducentemente controla la caña executiva, representa'l país nel estranxeru, noma'l gabinete y, cola aprobación del Senáu, los xueces pal Tribunal Federal Supremu. El presidente ye tamién el Comandante en xefe comandante-en-xefe de les fuercies armaes.

L'Artículu 84 de la Constitución Federal actual, determina que'l presidente tien el poder a:

  1. nomar y destituyir a los ministros d'estáu;
  2. exercer la direición de l'alministración pública federal, cola asistencia de los ministros d'estáu, #

empecipiar el procedimientu llexislativu, nos casos establecíos na constitución;

  1. promulgar y ordenar la publicación de lleis, decretos y reglamentos pal cumplimientu de les mesmes;
  2. vetar proyeutos de llei, na so totalidá o parcialmente.
  3. apurrir, por aciu decretu sobre la organización y estructura de l'alministración federal si nun hai medría de los gastos nin la creación o estinción d'organismos públicos; y l'estinción de cargos o puestos vacantes;
  4. caltener les relaciones colos Estaos estranxeros y acreitar a los sos representantes diplomáticos;
  5. la conclusión de los trataos internacionales, convenciones y actos, suxetos a la ratificación del Congresu Nacional;
  6. Autorizar por decretu l'estáu de defensa y l'estáu de sitiu, en conformidá colos procedimientos constitucionales.
  7. faer cumplir la intervención federal, en conformidá colos procedimientos constitucional que lu precieden y qu'autorice una aición escepcional;
  8. aperturar la sesión llexislativa, al traviés d'un mensaxe del gobiernu y un plan pal Congresu Nacional, describiendo l'estáu de la nación y solicitando les aiciones que considere necesaries;
  9. conceder indultos y amenorgar condenes, previa audiencia de les entidaes, instituyíu por llei, si ye necesariu;
  10. exercer el mandu supremu de les fuercies armaes, nomar a los comandantes de la marina, exércitu y fuercia aéreo promover el so oficiales xenerales y nomalos pa los cargos que-y son privaos.
  11. nomar, dempués de l'aprobación pol Senáu Federal, los Maxistraos del Supremu Tribunal Federal y los de los tribunales cimeros, el Gobernadores de los territorios, el Fiscal Xeneral de la República, el presidente y los direutores del Bancu Central y otros funcionarios, establecíu pola llei;
  12. nomar, col debíu respetu de les disposiciones del Artículu 73, los Maxistraos de la Corte de Cuentes de la Unión;
  13. nomar a los xueces nos eventos establecíos por esta constitución y la fiscalía Xeneral de la Unión;
  14. designar a los miembros del Conseyu de la República, de conformidá col artículu 89, VII;
  15. convocar y presidir el Conseyu de la República y el Conseyu de Defensa Nacional;
  16. declarar la guerra en casu d'agresión estranxera, autorizada pol Congresu Nacional o confirmáu pol mesmu, siempres que se produz ente les sesiones llexislatives, y, so les mesmes condiciones, el decretu completu o parcial de la movilización nacional;
  17. faer la paz, autorizáu o confirmáu pol Congresu Nacional;
  18. premiu condecoraciones y distinciones honorífiques;
  19. dexar nos casos establecíos por llei complementaria, que fuercies estranxeres pasen pol territoriu nacional, o puedan permanecer temporalmente nel mesmu;
  20. presentar al Congresu Nacional el plan tresañal, el proyeutu de llei de presupuestu y directives de les propuestes de presupuestu, establecíu nesta constitución;
  21. rindir, cuentes añales pal Congresu Nacional respectu al añu fiscal anterior, dientro de los sesenta díes de l'apertura de la sesión llexislativa;
  22. rellenu y l'abolición de posiciones nel gobiernu federal, según lo establecío pola llei;
  23. cuestión de les midíes provisionales con fuercia de llei, d'alcuerdu al Artículu 62;
  24. realizar otres funciones establecíes na constitución.

Ver tamiénEditar

ReferenciesEditar

Enllaces esternosEditar