Luis de Borbón-Soissons

militar francés (1604–1641)

Lluis de Borbón-Soissons (1 de mayu de 1604París – 6 de xunetu de 1641Batalla de La Marfée (es) Traducir), foi conde de Soissons y príncipe de Francia. Lluis yera fíu de Carlos de Borbón, conde de Soissons y d'Ana de Montafia, Señora de Lucé. Foi primu segundu de Lluis XIII de Francia.

Luis de Borbón-Soissons
Vida
Nacimientu París1 de mayu de 1604
Nacionalidá Bandera de Francia Francia
Muerte Batalla de La Marfée (es) Traducir6 de xunetu de 1641[1] (37 años)
Familia
Padre Carlos de Borbón-Soissons
Madre Anne de Montafié, Countess of Clermont-en-Beauvaisis
Pareyes Elisabeth des Hayes (en) Traducir
Fíos/es Luis Enrique de Borbón-Soissons (es) Traducir
Hermanos/es
Pueblu Casa de Borbón
Estudios
Llingües falaes francés[2]
Oficiu militar
Premios
Cambiar los datos en Wikidata

Biografía editar

Nacíu en París, foi nomáu gobernador del Delfinado en 1612, cargu heredáu a la muerte del so padre, y darréu de la provincia de Champaña (1631). Alredor de 1612, foi nomáu Gran Maître de Francia, el xefe de la casa real.

Llevó a cabu una combalechadura col so primu Gastón d'Orleans, (futuru maríu de la duquesa de Montpensier y hermanu menor de Lluis XIII), y Claudio de Bourdeille, conde de Montrésor, col enfotu de asesinar al Cardenal Richelieu y deponer al rei, pero la intriga resultó fallíu (1636). La madre del rei, María de Médicis, tratara asina en numberoses ocasiones d'esaniciar al Cardenal y deponer al rei en favor del so fíu menor Gastón. Por ello, foi puesta so arrestu domiciliariu pa tola vida.

Abellugándose en Sedán con Federicu de La Tour d'Auvergne, duque de Bouillon (príncipe del principáu independiente de Sedán), conspiró de nuevu contra Richelieu, al empar que'l duque de Bouillon llograba'l sofitu militar d'España. Un exércitu real francés al mandu de Gaspar de Coligny, Mariscal de Châtillon, foi unviáu a Sedán, pero Coligny foi ganáu na Batalla de La Marfée pela rodiada de Sedán, el 6 de xunetu de 1641. El conde de Soissons, sicasí, foi asesináu dempués de la batalla. Según delles fontes, el conde morrió por accidente mientres llevanta la visera del so cascu con una pistola cargada, pegándose un tiru na cabeza.

Foi soterráu na tumba familiar de los Soissons, na provincia francesa de Normandía. El Condáu de Soissons pasó a la so única hermana sobreviviente María de Borbón-Soissons, princesa de Carignano, pol so matrimoniu con Tomás Franciscu de Saboya-Carignano, un famosu xeneral.

Descendencia editar

Ensin herederu llexítimu, la caña de Soissons llegaría al so fin. Sicasí, él tuvo un fíu natural con Sabela de Hayes:


Predecesor:
Carlos de Soissons
 
Conde de Soissons

16121641
Socesor:
María de Soissons
Predecesor:
Carlos de Soissons
Conde de Dreux
16121641
Socesor:
María de Soissons

Referencies editar

  1. Biblioteca Nacional de Francia. «autoridaes BNF» (francés). Consultáu'l 10 ochobre 2015.
  2. Biblioteca Nacional de Francia. «autoridaes BNF» (francés). Consultáu'l 10 ochobre 2015.

Enllaces esternos editar