Mack Swain

actor estauxunidense (1876–1935)

Mack Swain (16  de febreru de 1876Salt Lake City – 25  d'agostu de 1935Tacoma) foi un actor y cómicu estauxunidense que llueu se convirtió nun talentosu actor de vodevil.

Mack Swain35mm film frames.svg
MackSwain.JPG
Vida
Nacimientu

Salt Lake City[1]16  de febreru de 1876

[3]
Nacionalidá Bandera de Estaos Xuníos d'América Estaos Xuníos
Muerte

Tacoma[4]25  d'agostu de 1935

[3] (59 años)
Estudios
Llingües falaes inglés
Oficiu
Oficiu actor, actor de cineactor de teatru
Premios
IMDb nm0841501
Cambiar los datos en Wikidata
A Movie Star (1916=

BiografíaEditar

Casóse con Cora King (1899 - 1935), y nun tuvieron descendencia. En 1913 foi contratáu por Mack Sennett, reconocíu cómicu y fundador de los estudios Keystone. Un añu más tarde, llegó Charlie Chaplin: conocer nuna visita que fixo a los estudios Keystone, entós, Swain empezó a collaborar con Chaplin nos primeres curtiumetraxes d'esti postreru.

A finales de 1914, actua en numberoses películes, nes qu'encarna a «Ambrose» y comparte protagonismu col cómicu Chester Conklin (1886 – 1971), que fai'l papel de «Mr Walrus». La meyor película del dúu foi Love, Speed & Thrills (1915).

Dempués, la carrera de Swain empezó a aparrar, hasta que'l so amigu Charlie Chaplin rescatar en 1921 ufiertándo-y papeles secundarios nes sos películes. Más tarde Chaplin daría-y un importante papel nuna de les sos obres maestres The Gold Rush (1925). Comedia que retrata, col humor más carauterístico de Chaplin, a un solitariu buscador d'oru (Charlot) que llega a Alaska, a principios de sieglu, en busca de fortuna. Una fuerte nevarada llevarálu a abelugase na cabaña d'un bandíu (Mack Swain). Dempués de The gold rush apaeció en delles producciones de Hollywood como Mockery (1927) o The Last Warning (1929).

En 1932, una película na qu'él yera parte, Hearts Scout and Willing Hands, foi propuesta pola Academia como candidata al premiu de meyor curtiu.

Mack Swain tien una estrella nel Paséu de la Fama de Hollywood, nel 1.500 de Vini Street.

FilmografíaEditar

Apaeció en más de 140 películes; dalgunes son éstes:

  • Bad Boy (1935), Stout Hearts and Willing Hands (1931)
  • The Last Warning (1929)
  • Mockery (1927)
  • The Gold Rush (1925)
  • Innocent Ambrose (1920)
  • Ambrose's Day Off (1919)
  • Ambrose and His Widow (1918)
  • Ambrose's Rapid Rise (1916)
  • Love, Speed and Thrills (1915)
  • A Muddy Romance (1913).

Enllaces esternosEditar

  1. Afirmao en: Gemeinsame Normdatei. Data de consulta: 20 avientu 2014. Autor: Biblioteca Nacional d'Alemaña.
  2. 2,0 2,1 Afirmao en: Gemeinsame Normdatei. Data de consulta: 7 mayu 2014. Autor: Biblioteca Nacional d'Alemaña.
  3. 3,0 3,1 Biblioteca Nacional de Francia. «autoridaes BNF» (francés). Consultáu'l 10 ochobre 2015.
  4. Afirmao en: Gemeinsame Normdatei. Data de consulta: 30 avientu 2014. Autor: Biblioteca Nacional d'Alemaña.