Mayuru

llocalidá de les Islles Márxal

Mayuru (en marxalés Mājro) ye unu de los 34 atolones nel Océanu Pacíficu na república de les Islles Márxal . Forma parte del distritu llexislativu de la cadena Ratak. Mayuru ye la ciudá más grande y oficialmente la so capital.[1]

Mayuru
Alministración
Protectoráu Nueva Guinea Alemana
PaísBandera de les Islles Márxal Islles Márxal
Tipu d'entidá capital
Xeografía
Coordenaes 7°05′30″N 171°22′49″E / 7.0918°N 171.3802°E / 7.0918; 171.3802
Mayuru alcuéntrase n'Islles Márxal
Mayuru
Mayuru
Mayuru (Islles Márxal)
Superficie 9.7 km²
Altitú 3 m
Demografía
Población 30 000 hab. (2008)
Porcentaxe 56.47% de Islles Márxal
? % de Nueva Guinea Alemana
Densidá 3092,78 hab/km²
Más información
Llocalidaes hermaniaes Taipéi y Honolulu
Cambiar los datos en Wikidata

Xeografía editar

Mayuru ye un atolón de 64 islles, que tien una superficie de tierra de namás 9,7 km², pero zarra una llaguna de 295 km².

Demografía editar

El principal centru de población ye la xunión de tres entidaes, Delap-Uliga-Djarrit (DUD), con una población total de 37.141 habitantes (2012). Mayuru tien un puertu, un distritu comercial y un aeropuertu internacional. Gran parte de los habitantes de la ciudá dedícanse a vixilar y protexer el Parque Nacional del atolón Bikar, asitiáu ente Mayuru y la Islla Wake (perteneciente a Estaos Xuníos).

Infraestructures y turismu editar

Mayuru cuenta con un puertu, y un aeropuertu internacional.[2] Amás, tien una universidá, la Universidá de les Islles Márxal, que ta nel estremu oriental del atolón.

Na llaguna ye popular la pesca deportiva y el bucéu.

Historia editar

 
La Quinta Flota de los Estaos Xuníos en Mayuru en 1944.

Los seres humanos habitaron l'atolón mientres siquier 2.000 años. Foi afayada xunto col restu de les islles polos españoles y la so posterior ocupación, hasta la so venta al II Reich. Al igual que col restu de les Islles Márxal, Mayuru foi prindáu pola Armada Imperial Xaponesa en 1914 mientres la Primer Guerra Mundial y el mandatu del Imperiu del Xapón pola Lliga de Naciones en 1920. L'alministración xaponesa de la islla quedó sol Mandatu del Pacíficu Sur, pero sobremanera dexó los asuntos locales en manes de los líderes locales tradicionales hasta l'empiezu de la Segunda Guerra Mundial.

El 30 de xineru de 1944, les tropes d'Estaos Xuníos invadieron, pero atopóse que les fuercies xaponeses sacuparen primeramente les sos fortificaciones de Kwajalein y Enewetak alredor d'un añu antes. Un únicu suboficial xaponés fuera dexáu na islla como cuidador. Cola so captura, les islles fueron aseguraes. Esto dio a l'Armada de los Estaos Xuníos l'usu d'unu de los anclaxes más grandes nel Pacíficu Central. La llaguna convertir nuna gran base naval meyora de les operaciones, y foi'l puertu más grande y más activu nel mundu hasta que la guerra treslladar escontra l'oeste y foi suplantáu por Ulithi.

Tres el final de la Segunda Guerra Mundial, Mayuru quedó sol control d'Estaos Xuníos como parte del Territoriu en Fideicomiso de les Islles del Pacíficu. Suplantóse Atoll Jaluit como'l centru alministrativu de les islles Márxal, un estáu que caltién dempués de la independencia de les Islles Márxal en 1986.

Referencies editar

  1. Error de cita: La etiqueta <ref> nun ye válida; nun se conseñó testu pa les referencies nomaes AtlasNG
  2. «Marshall Islands International Airport». Mundu City. La vuelta al mundu peles ciudaes. Consultáu'l 26 de febreru de 2012.

Enllaces esternos editar