Organización Demócrata Cristiana d'América

Organización Demócrata Cristiana d'América (ODCA) ye la organización rexonal d'América de los partíos demócrata cristianu o d'influencia ideolóxica nel humanismu cristianu. Creada'l 23 d'abril de 1947. Afiliada a la Internacional Demócrata de Centru. Anguaño, partíos miembros de ODCA participen de los gobiernos n'Arxentina, Chile y Uruguái.

Organización Demócrata Cristiana d'América
internacional
Historia
Fundación23 abril 1947
Organigrama
Presidente Jorge Ocejo Moreno
Web oficial
Cambiar los datos en Wikidata

Historia editar

El 23 d'abril de 1947, mientres una xunta en Montevidéu, Uruguái, a la qu'asistieron les principales figures polítiques d'Arxentina, Brasil, Chile y Uruguái que coincidíen na necesidá de crear una organización internacional de demócrates cristianos fundóse la Organización Demócrata Cristiana d'América. Representantes de Bolivia y Perú tamién xuntaron –al traviés de notes escrites- al nuevu organismu. Nel alcuentru, foi creada una directiva cola misión d'entamar la seición internacional” del movimientu, integrada por Manuel Vicente Ordóñez, d'Arxentina; Trisao de Ataide, de Brasil; Eduardo Frei Montalva, de Chile; y Dardo Regules, d'Uruguái. La Declaración de Montevideo, 23 d'abril de 1947, afitó como oxetivu:

...““fundar un movimientu supranacional de bases y denominaciones comunes que tien por finalidá promover, per mediu del estudiu y l'aición, una verdadera democracia política, económica y cultural, sobre'l fundamentu de los principios del humanismu cristianu, dientro de los métodos de llibertá, respetu a la persona humana y desendolque del espíritu de comunidá y contra los peligros totalitarios…”. (DECLARACIÓN DE MONTEVIDEO, 23 D'ABRIL DE 1947)[1]

Ye presidida pol mexicanu Jorge Ocejo Moreno y el Secretariu Executivu ye'l chilenu Francisco Javier Jara.

La so organización xuvenil llámase Mocedá de la Organización Demócrata Cristiana d'América (JODCA).

Miembros titulares de la ODCA editar

- Unión Patrióticu Bonairano (UPB)

- Partíu Nashonal di Pueblu (PNPI)

- Windwards Islands People's Movement

- Agrupación de Demócrates Nacionales Progresistes

- Progressieve Suriname Volkspartij

Instituciones y fundaciones miembro de la ODCA editar

Partíos observadores na ODCA editar

Referencies editar

Enllaces esternos editar