Ostrava (Tocante a esti soníu /ˈɔstrava/ , en silesiu: Uostrawa, polacu: Ostrawa) ye una ciudá asitiada na zona nordeste de la República Checa, cerca de la confluencia de los ríos Oder y Ostravice. La ciudá ye capital de la rexón de Moravia-Silesia (Moravskoslezský kraj). Tien una población averada de 326.303 habitantes (1994), lo que la convierte na tercer ciudá más poblada del país (depués de Praga y Brno). Foi fundada pol obispu d'Olomouc a finales del sieglu XIII pa defender la zona del ataque de los invasores procedentes del norte.

Ostrava
flag of Ostrava (en) Traducir coat of arms of Ostrava (en) Traducir
Alministración
PaísBandera de Chequia Chequia
Rexón Rexón de Moravia-Silesia
Distritu distritu d'Ostrava-Ciudá
Tipu d'entidá ciudad estatutaria (es) Traducir
Cabezaleru/a del gobiernu Jan Dohnal (en) Traducir
Nome oficial Ostrava (cs)[1]
Statutární město Ostrava (cs)[2]
Nome llocal Ostrava (cs)
Códigu postal 700 30–739 34
Xeografía
Coordenaes 49°50′08″N 18°17′33″E / 49.8356°N 18.2925°E / 49.8356; 18.2925
Ostrava alcuéntrase en Chequia
Ostrava
Ostrava
Ostrava (Chequia)
Superficie 214.229602 km²
Altitú 260 m
Llenda con
Demografía
Población 283 504 hab. (1r xineru 2023)
Porcentaxe 100% de distritu d'Ostrava-Ciudá
23.83% de Rexón de Moravia-Silesia
2.62% de Chequia
Densidá 1323,37 hab/km²
Más información
Fundación 1267 y 1r xunetu 1993
Estaya horaria UTC+01:00 (horariu estándar)
UTC+02:00 (horariu de branu)
Llocalidaes hermaniaes
ostrava.cz
Cambiar los datos en Wikidata

Desempeña un papel bien importante nel tresporte de mercancíes y ye el primer centru metalúrxicu y minerio del país. Allugada na cuenca carbonífera de Ostrava-Karviná, ta formada polos nucleos satélites de Moravská Ostrava, Slezská Ostrava y otres nueves poblaciones. Cuenta con establecimientos dedicaos al tresformamientu del fierro y del aceru, centrales llétriques y talleres pal arreglu de llocomotores. Amás, gran parte de l'actividá industrial basar na manufactura d'aleaciones d'aluminiu, productos químicos, medicines, gases sintéticos, plásticos, derivaos del petroleu, materiales de construcción, ropa, cerámica, muebles y productos alimenticios. Ye la sede de la escuela estatal de mines y metalurxa.

Esta ciudá ye tamién el llugar de nacencia del ex tenista Ivan Lendl, númberu 1 del ranking ATP mientres dellos años.

Historia editar

Ostrava foi una importante encruciada de rutes comerciales mientres la Prehistoria, especialmente na llamada "Ruta del Ámbare." Los afayos arqueolóxicos amuesen que'l territoriu de Ostrava foi habitáu de cutio nos postreros 25.000 años. 23.000 años antes de Cristu foi esculpida la Venus de Petřkovice, anguaño nel institutu arqueolóxicu de Brno.

Nel sieglu XIII el ríu Ostravice convertir na frontera nel ducáu silesiu de Opole y el margraviato de Moravia so soberanía del rei de Bohemia. Dos asentamientos surdieron a entrambos llaos del ríu: Slezská Ostrava (Ostrava de Silesia), mentáu per primer vegada en 1229 y Moravská Ostrava (Ostrava de Moravia) en 1267, recibiendo privilexos de villa en 1279. Los duques polacos d'Opole (de la familia Piast) construyeron una fortaleza nel so llau del ríu y dambes villes fueron colonizaes en gran parte por emigrantes xermánicos mientres la Edá Media.

Hasta finales del sieglu XVIII Ostrava de Moravia foi una pequeña ciudá de provincies con unos mil habitantes dedicaos al trabayu artesanu. Nel añu 1763 afayáronse grandes filones de carbón, lo que provocó'l desenvolvimientu industrial y la llegada de nuevos inmigrantes nos sieglos siguientes.

Mientres el sieglu XIX construyeron delles torres d'almacenaxe de carbón na ciudá y la primera acerería establecióse Vítkovice, adquirida por Solomon Mayer von Rothschild en 1843. La crecedera industrial foi favorecíu pola construcción d'una llinia ferroviaria dende Viena en 1847.

Mientres el sieglu XX la ciudá siguió desenvolviéndose en población, según servicios públicos y cultura. Sicasí, mientres la Segunda Guerra Mundial, por cuenta de la so importancia industrial, sufrió dellos bombardeos que causaron enormes daños na ciudá.

Dende la Revolución de Terciopelu en 1989 la ciudá sufrió cambeos importantes, con delles reestructuraciones. La minería del carbón detener en 1994 y gran parte de les acererías cercanes al centru de la ciudá fueron cerraes en 1998. La situación medioambiental ameyoró de forma notable, anque la planta siderúrxica Arcelor Mittal sigue contaminando'l barriu de Radvanice y la zona circundante.

Ostrava foi candidata pal títulu de Capital Europea de la Cultura en 2015, sicasí la eleición finalmente recayó na ciudá de Pilsen.

División alministrativa de la ciudá editar

 
Logo de Ostrava
 
Distritos Municipales de Ostrava

La ciudá de 214 km² tien un total de 23 Distritos Municipales. El 14 de setiembre de 1990 el conceyu decidió crear una división con 22 Distritos Municipales. El 1 de xineru de 1994 el distritu de Plesná dixebrar del de Poruba pa pasar a ser el Distritu Municipal más nuevu.

Referencies editar

Enllaces esternos editar