Pomarea dimidiata

especie de páxaru
10-03-2021 19:22

Les especies d'aves con nome común en llingua asturiana márquense como NOA. En casu contrariu, conséñase'l nome científicu.

Pomarea dimidiata
Estáu de caltenimientu
Vulnerable (VU)
Vulnerable (IUCN 3.1)[1]
Clasificación científica
Reinu: Animalia
Filu: Chordata
Clas: Aves
Orde: Passeriformes
Familia: Monarchidae
Xéneru: Pomarea
Especie: P. dimidiata
(Hartlaub & Finsch, 1871)
Consultes
[editar datos en Wikidata]

Pomarea dimidiata, o Kākerōri n'idioma local,[2] ye una especie d'ave na familia Monarchidae. Ye endémica de les islles Cook.

Por diversu motivos ye una ave bien estraña, ye la única especie d'ave que pasa por mudes socesives del so plumaxe al dir creciendo[3] de naranxa a naranxa gris a gris puru al algamar el maduror a la edá de 4 años. Por causa de habitar islles tropicales, la so mira de vida ye desaxeradamente llarga pa una ave que pesa solo 22 gramos,[3] con una tasa de sobrevivencia como adultu del 85 al 89 porciento, una mira de vida de 7 a 9 años, y una mira de vida máxima rexistrada nun programa de anillado empezáu a mediaos de la década de 1980 d'unos 24 años. Estes carauterístiques son comparables coles de grandes aves paserinas australianes tales como'l ave llira sobeyosa o'l pergolero satinado y representen mires de vida diez vegaes más enllargaes que les que tienen aves cantores holárticas similares. Esta llonxevidá desaxeradamente enllargada pue ser la esplicación de la presencia d'ayudantes del nial nuna familia na que felicidá carauterística alcuéntrase ausente n'otres especies. Los machos yá son fértiles a la edá de 1 añu, pero na práutica nun se reproducen hasta qu'algamen los 4 años d'edá.[4]

Referencies editar

  1. BirdLife International (2012). «'Pomarea dimidiata'» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2013.2. Consultáu'l 26 de payares de 2013.
  2. «Rarotonga Flycatcher». Cook Islands Biodiversity & Natural Heritage. Consultáu'l 7 de marzu de 2013.
  3. 3,0 3,1 “Conservation of kakerori (Pomarea dimidiata) in the Cook Islands in 2004-05”
  4. “Breeding biology of the kakerori (Pomarea dimidiata) on Rarotonga, Cook Islands”

Enllaces esternos editar

  • [1] BirdLife Species Factsheet, datazone.birdlife.org