En electrónica y electrotecnia denominar reactancia a la oposición ufiertada al pasu de la corriente alterna por inductores (bobines) y condensadores, midir n'ohmios y el so símbolu ye Ω. Al pie de la resistencia llétrica determinen la impedancia total d'un componente o circuitu, de tala forma que la reactancia (X) ye la parte imaxinaria de la impedancia (Z) y la resistencia (R) ye la parte real, según la igualdá:

Tipos de reactancias editar

Cuando circula corriente alterna por dalgún de los dos elementos que tienen reactancia, la enerxía ye alternativamente almacenada y lliberada en forma de campu magnéticu, nel casu de les bobines, o de campu llétrico, nel casu de los condensadores. Esto produz un adelantu o atrasu ente la onda de corriente y la onda de tensión. Esti desfase fai menguar la potencia apurrida a una carga resistiva coneutada tres la reactancia ensin consumir enerxía.

Si realiza una representación vectorial de la reactancia inductiva y de la capacitiva, estos vectores tendrán de dibuxase en sentíu opuestu y sobre la exa imaxinaria, una y bones les impedancias calcúlense como   y   respeutivamente.

Sicasí, les bobines y condensadores reales presenten una resistencia acomuñada, que nel casu de les bobines considerar en serie col elementu, y nel casu de los condensadores en paralelu. Nesos casos, como yá s'indicó enriba, la impedancia (Z) total ye la suma vectorial de la resistencia (R) y la reactancia (X).

En fórmules:

 

onde :   ye la unidá imaxinaria :   ye la reactancia n'ohmios.

ω ye la velocidá angular a la cual ta sometíu l'elementu, L y C son los valores de inductancia y capacidá respeutivamente.

Dependiendo del valor de la enerxía y la reactancia dizse que'l circuitu presenta:

  • Si  , reactancia inductiva  .
  • Si  , nun hai reactancia y la impedancia ye puramente resistiva  .
  • Si  , reactancia capacitiva  .

Reactancia capacitiva editar

La reactancia capacitiva representar por   y el so valor vien dau pola fórmula:

 

na que:

  = Reactancia capacitiva n'ohmios.
  = Capacidá llétrica en faradios.
  = Frecuencia en hercios.

  = Velocidá angular.

Reactancia inductiva editar

La reactancia inductiva ye representada por   y el so valor vien dau por:

 

na que:

  = Reactancia inductiva n'ohmio.
  = Inductancia n'henrios.
  = Frecuencia n'hercios.
  = Velocidá angular.

Ver tamién editar

Referencies editar

Enllaces esternos editar