Robert Williams (actor)

Robert Williams (actor)

Robert Williams (15  de setiembre de 1894Morgantown - 3  de payares de 1931Hollywood) foi un actor teatral y cinematográfico de nacionalidá estauxunidense. Ye más conocíu pol so únicu papel protagonista nel cine, el que fixo na comedia romántica de 1931 Platinum Blonde, xunto a Loretta Young y Jean Harlow. Williams finó trés díes depués del estrenu de la película.

Robert Williams35mm film frames.svg
Platinum Blonde lobby card.jpg
Vida
Nacimientu

Morgantown15  de setiembre de 1894

[2]
Nacionalidá Bandera de Estaos Xuníos d'América Estaos Xuníos
Muerte

Hollywood3  de payares de 1931

[2] (37 años)
Sepultura Forest Lawn Memorial Park
Causa de la muerte peritonitis (es) Traducir
Familia
Casáu con Marion Harris  (1921 -  1922)
Alice Lake  (1924 -  1925)
Estudios
Llingües inglés
Oficiu
Oficiu actor, actor de teatruactor de cine
Serviciu militar
Cuerpu militar Exércitu de los Estaos Xuníos
Lluchó en Primer Guerra Mundial
IMDb nm0931551
Cambiar los datos en Wikidata

BiografíaEditar

CarreraEditar

Nacíu en Morganton, Carolina del Norte en 1894 (delles fontes afirmen que nació en 1897 o 1899)[3][4], Williams dexó la so casa a los 11 años d'edá pa formar parte d'un show itinerante. Más palantre trabayó en showboats nel Mississippi enantes d'abrir camín en Nueva York. N'actuando en delles producciones teatrales, Williams consiguió un papel en Eyes of Youth, pieza protagonizada por Marjorie Rambeau, con una interpretación que foi la so gran oportunidá y que lu sirvió pa dase a conocer. Sicasí, la so carrera hubo de suspendese al incorporase al Exércitu de los Estaos Xuníos, sirviendo nel Reximientu d'Infantería 166 mientres la Primer Guerra Mundial. A la so vuelta a los Estaos Xuníos, Williams retomó la so actividá artística. En 1922 fixo'l so debú nel circuitu de Broadway cola popular comedia Abie's Irish Rose, y actuó amás en That French Lady, Scarlet Pages, y Love, Honor and Betray.[5]

N'encarnando a Johnnie Coles na obra Rebound en 1930, Williams foi escoyíu pol direutor Edward H. Griffith pa retomar el papel na versión cinematográfica. Recibió crítiques favorables pol so trabayu, y a esa película siguiólu'l filme Devotion, tamién estrenáu en 1931.[5] A finales d'esi añu, Williams foi escoyíu pa faer el so primer papel protagonista, na comedia romántica Platinum Blonde, na qu'actuaben Loretta Young y Jean Harlow. Foi la so última actuación nel cine.[6]

Vida personalEditar

Williams casóse tres veces. El so primer matrimoniu foi cola cantante Marion Harris en 1921. La pareya tuvo una fía, Mary Ellen.[7] Williams y Harris divorciáronse en 1922. En marzu de 1924 casóse cola actriz Alice Lake, de la que dixebró tres veces enantes de divorciase en 1925.[8] Nel momentu de la so muerte, Williams taba casáu cola actriz Nina Penn.[9]

El 3 de payares de 1931, trés díes depués del estrenu de Platinum Blonde,[10] Williams finó por causa de un peritonitis nel Hollywood Hospital, en siendo operáu la selmana anterior en dos causes pa tratar una apendicitis.[7][11] Foi soterráu nel Campusantu Forest Lawn Memorial Park de Glendale (California).[12]

Teatru en BroadwayEditar

Fecha Producción Papel
23 de mayu de 1922 – 1 d'ochobre de 1927 Abie's Irish Rose Abraham Levy
22 d'avientu de 1924 – febreru de 1925 Milgrim's Progress Sam Milgrim
setiembre de 1926 Kept Norman Henderson
15 de marzu – abril de 1927 That French Lady Fred Kraft
19 de setiembre – ochobre de 1927 The Trial of Mary Dugan Personaxe nel xuiciu
26 de setiembre de 1927 – abril de 1928 Jimmie's Women Jimmie Turner
9 de setiembre – payares de 1929 Scarlet Pages Robert Lawrence
3 de febreru – mayu de 1930 Rebound Johnnie Coles
12 de marzu – abril de 1930 Love, Honor and Betray Mozu

FilmografíaEditar

Añu Títulu Direutor Papel Observaciones
1914 The Vengeance of Winona Frank Montgomery Kite – Cómpliz de Black Dog
1920 Thoughtless Women Daniel Carson Goodman
1928 Two Masters Edmund Lawrence
1931 The Common Law Paul L. Stein Sam
1931 Rebound Edward H. Griffith Johnnie Coles
1931 Devotion Robert Milton Norman Harrington
1931 Platinum Blonde Frank Capra Stew Smith

ReferenciesEditar

  1. 1,0 1,1 Afirmao en: Find a Grave. Identificador Find a Grave: 11567. Apaez como: Robert Williams. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: inglés.
  2. 2,0 2,1 Afirmao en: Internet Broadway Database. Identificador de persona d'Internet Broadway Database: 65105. Apaez como: Robert Williams. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: inglés.
  3. (1979) Films in Review, Volume 30 30.
  4. (1975) Films and Filming , Volume 22 22.
  5. 5,0 5,1 «The Show Shops». The Pittsburgh Press. 11 de payares de 1931. https://news.google.com/newspapers?id=47YcAAAAIBAJ&sjid=fY4EAAAAIBAJ&pg=1645,6540139&dq=robert+williams+actor&hl=en. Consultáu 'l 5 de febreru de 2013. 
  6. (2002) Dangerous Ben: Pre-Code Hollywood and the Birth of the Modern Man. ISBN 0-312-28311-3.
  7. 7,0 7,1 «Death Claims Robert Williams; Film Actor». Reading Eagle:  p. 22. 4 de payares de 1931. https://news.google.com/newspapers?id=XHQhAAAAIBAJ&sjid=14gFAAAAIBAJ&pg=3261,750027&dq=robert+williams+marion+harris&hl=en. Consultáu 'l 4 de febreru de 2013. 
  8. «Alice Lake Wants Divorce; Says Bob Williams Is Cruel». Providence News:  p. 19. 28 de mayu de 1925. https://news.google.com/newspapers?id=tBhhAAAAIBAJ&sjid=LWQNAAAAIBAJ&pg=1534,6298915&dq=robert+williams+alice+lake&hl=en. Consultáu 'l 4 de febreru de 2013. 
  9. «Death Cancels Star's Contract». The Calgary Daily Herald:  p. 15. 16 de payares de 1931. https://news.google.com/newspapers?id=bxpkAAAAIBAJ&sjid=HnsNAAAAIBAJ&pg=1057,1627894&dq=robert+williams+nina+penn&hl=en. Consultáu 'l 4 de febreru de 2013. 
  10. Burr, Ty (2 de xunetu de 1992). «Platinum Blonde». ew.com. Consultáu'l 3 de xunu de 2009.
  11. «Robert Williams, Movie Actor, Dies». Schenectady Gazette:  p. 1. 4 de payares de 1931. https://news.google.com/newspapers?nid=1917&dat=19311104&id=p1whAAAAIBAJ&sjid=N4UFAAAAIBAJ&pg=7014,278952. Consultáu 'l 11 de mayu de 2014. 
  12. «Williams Rites Will Be Simple». The Los Angeles Times:  p. A8. 6 de payares de 1931. 

Enllaces esternosEditar