Tribunal Cimeru de Xusticia d'Andalucía, Ceuta y Melilla

El Tribunal Cimeru de Xusticia d'Andalucía, Ceuta y Melilla, tamién conocíu poles sigles, TSXA, ye'l máximu órganu del poder xudicial na comunidá autónoma d'Andalucía (España) y nes ciudaes autónomes de Ceuta y Melilla, con sede en Granada.[1]

Tribunal Cimeru de Xusticia d'Andalucía, Ceuta y Melilla
Tribunal Superior de Justicia (es) Traducir
Llocalización
Sede Granada
Direición España
Historia
Fundación1989
Web oficial
Cambiar los datos en Wikidata

Historia editar

El Tribunal Cimeru de Xusticia d'Andalucía crear a partir de lo dispuesto nel Estatutu d'Andalucía de 1981. Na primer sesión ordinaria del Parllamentu d'Andalucía escoyóse como sede de la TSXA la ciudá de Granada, que pasó a ser capital xudicial de la comunidá.

El Tribunal Cimeru de Xusticia d'Andalucía constitúyese, como los otros Tribunales Cimeros d'España, en 1989. Cola creación de dicha institución romper coles antigües Audiencies Territoriales y diose pasu a un modelu xudicial que s'afaía a les esixencies de la Constitución y de los Estatuto d'Autonomía. Yera necesariu, debíu al nuevu modelu territorial y competencial, la desapaición de los dos antiguos tribunales asitiaos en Granada y Sevilla, y la creación d'un únicu tribunal tantu pa la totalidá del territoriu andaluz como pa les ciudaes de Ceuta y Melilla, según la creación de la Sala de lo Civil y lo Penal y de la Sala de lo Social, a les cualos atribuyíense-yos nueves competencies.

Debíu al pasáu xudicial de Sevilla, creáronse dos Sales movíes en dicha ciudá —de lo Contencioso-Alministrativu y de lo Social—. Na ciudá de Málaga, por cuenta de la so importancia y al volume d'asuntos xeneraos na so provincia, y a pesar de nun ser sede de nenguna institución xudicial hasta entós, creáronse dos Sales iguales a les de Sevilla.

En 1997 la Xunta d'Andalucía trespasó medios materiales y personales a la TSXA, dexando a esti postreru ganar más importancia nel espaciu institucional d'Andalucía. La TSXA consiguió consolidase como interlocutor cola Alministración autonómica; debíu en parte a esperiencia proveniente d'etapes anteriores nes qu'impulsó convenios de collaboración ente dicha Alministración y el Conseyu Xeneral del Poder Xudicial.

El 17 de xunu de 1999 celebróse la efemérides de los diez años de constitución del Tribunal Cimeru de Xusticia d'Andalucía, cola presencia ya intervención del Presidente del Tribunal Supremu y del Conseyu Xeneral del Poder Xudicial, del Presidente de la Xunta d'Andalucía, del Presidente del Parllamentu d'Andalucía, y del Presidente del Tribunal Cimeru de Xusticia.

Competencies editar

El Tribunal Cimeru de Xusticia d'Andalucía ye'l órganu xurisdiccional en que remata la organización xudicial n'Andalucía y, por decretu gubernamental, tamién la de les ciudaes autónomes de Ceuta y Melilla. Tien la so sede central en Granada y ye competente nos términos establecíos pola llei orgánica correspondiente, pa conocer de los recursos y de los procedimientos nos distintos órdenes xurisdiccionales y pa tutelar los derechos reconocíos pol Estatutu d'Autonomía d'Andalucía de 2007. Sía que non, el Tribunal Cimeru de Xusticia d'Andalucía ye competente nos órdenes xurisdiccionales civil, penal, contenciosu-alministrativu, social y nos que pudieren crease nel futuru.

El Tribunal Cimeru de Xusticia d'Andalucía ye la última instancia xurisdiccional de tolos procesos xudiciales empecipiaos n'Andalucía (y nes ciudaes autónomes de Ceuta y Melilla), lo mesmo que de tolos recursos que se tramiten nos sos ámbitos territoriales, sía cual fora'l derechu invocáu como aplicable, acordies cola Llei Orgánica del Poder Xudicial y ensin perxuiciu de la competencia reservada al Tribunal Supremu. La Llei Orgánica del Poder Xudicial va determinar l'algame y conteníu de los indicaos recursos.

Nel orde civil, penal y social, a toles instancies y graos, con arreglu a establecer na llexislación estatal.

Nel orde contenciosu-alministrativu, a los recursos que se deduzan contra los actos y disposiciones de les Alministraciones públiques nos términos qu'estableza la llexislación estatal.

Sía que non, correspuende al Tribunal Cimeru de Xusticia d'Andalucía, de conformidá colo previsto nes lleis estatales:

  • Conocer de les responsabilidaes de los miembros de la Xunta d'Andalucía nel exerciciu de los sos cargos.
  • Los recursos rellacionaos colos procesos eleutorales de la Comunidá Autónoma.
  • Los conflictos de xurisdicción ente órganos de la Comunidá Autónoma.
  • Les cuestiones de competencia ente órganos xudiciales d'Andalucía.

Organización editar

L'altu tribunal andaluz estremar n'ocho sales:

  • La Sala de Gobiernu *

La Sala de lo Civil y Penal

  • Trés Sales de lo Contencioso-Alministrativu *

Trés Sales de lo Social

Presidencia editar

L'actual presidente del Tribunal Cimeru de Xusticia d'Andalucía, Ceuta y Melilla ye, dende 2010, Lorenzo Jesús del Ríu Fernández. El Tribunal Cimeru de Xusticia d'Andalucía, Ceuta y Melilla tuvo los siguientes presidentes a lo llargo de la so historia:

   Presidentes del Tribunal Cimeru de Xusticia d'Andalucía   
Presidente Dende Hasta
Andrés Márquez Aranda 23/05/1989 12/03/1991
Juan Ignacio Pérez Alférez 04/06/1991 05/06/1992
Manuel Rodríguez López 20/07/1992 30/05/1995
Augusto Méndez de Llugo 08/06/1995 15/07/2010
Lorenzo del Ríu 17/12/2010 nel cargu
Fonte : Páxina oficial del Tribunal Cimeru de Xusticia d'Andalucía

Sede editar

El Tribunal Cimeru de Xusticia d'Andalucía, Ceuta y Melilla tien la so sede nel históricu Palaciu de la Chancillería de la ciudá de Granada, antigua sede de la Real Chancillería de Granada.

Amás, Málaga y Sevilla alluguen una Sala de lo Social y una Sala de lo Contencioso-Alministrativu del Tribunal Cimeru de Xusticia d'Andalucía, Ceuta y Melilla.

Referencies editar

Ver tamién editar

Enllaces esternos editar