Xeneral

rangu militar

Xeneral ye un rangu militar. Atopar nel visu de la xerarquía castrense, sobre los oficiales cimeres (comandante/mayor, teniente coronel, coronel), los oficiales (alférez/subteniente, teniente, capitán; na Armada: alférez de fragata, alférez de navío y teniente de navío, respeutivamente), los suboficiales y los soldaos o marineros.

Un xeneral ta al mandu d'una unidá militar más grande qu'un reximientu, como pue ser la brigada, división, cuerpu, exércitu, grupu d'exércitos o la totalidá de les fuercies armaes d'un país. En dellos casos el nome del rangu del xeneral inclúi'l tipu d'unidá que manda, xeneral de brigada, xeneral de división, xeneral de cuerpu d'exércitu o xeneral de/del Exércitu. A la cabeza del xeneralatu tán determinaos graos, dependiendo de la nación y historia, que la mayoría de les vegaes anque tean contemplaos nes sos escalafones, nun tán activos, como mariscal, capitán xeneral, xeneral de los exércitos o Xeneralísimu.

Diferenciación por países editar

Plantía:Globalizar

Arxentina editar

N'Arxentina, designar col nome xenéricu de "xeneral" a quien detentan los trés graos cimeros al de coronel mayor (OF-6) del Exércitu Arxentín que son, n'orde d'importancia creciente, el de xeneral de brigada (OF-7), el de xeneral de división (OF-8) y el de teniente xeneral (OF-9). Los graos de xeneral mentaos equivalen, nel mesmu orde, a los de contralmirante, vicealmirante y almirante de l'Armada Arxentina y a los de brigadier, brigadier mayor y brigadier xeneral de la Fuercia Aérea Arxentina. Escontra 2014, aportaben a estos graos quien yeren designaos Xefes del Estáu Mayor Xeneral de les sos respeutives fuercies.

Chile editar

En Chile, los xenerales y almirantes de les Fuercies Armaes y d'Orde y Xendarmería de Chile, como les sos divises y equivalencies, son les siguientes:

Rangu[1]  
Exércitu
de Chile
 
Armada
de Chile
 
Fuercia Aérea
de Chile
 
Carabineros
de Chile
 
Xendarmería
de Chile
Oficiales Xenerales  
Xeneral d'Exércitu (OF-9)
 
Almirante (OF-9)
 
Xeneral del Aire (OF-9)
 
Xeneral Direutor
 
Direutor Nacional
 
Xeneral de División (OF-8)
 
Vicealmirante (OF-8)
 
Xeneral d'Aviación(OF-8)
 
Xeneral Inspector
 
Subdireutor Operativu
 
Xeneral de brigada Xeneral de Brigada (OF-7)
 
Contralmirante (OF-7)
 
Xeneral de Brigada Aérea(OF-7)
 
Xeneral
-

Nel Exercito de Chile un oficial pa xubir al grau de xeneral, tien de tener mínimu 30 años de serviciu a la institución y tien de cursar la especialización primaria, daes pola Academia de Guerra o l'Academia Politéunica Militar exitosamente. Estos son xeneral de brigada, xeneral de división y xeneral d'exércitu.

El galón qu'estrema a un Xeneral del Exércitu de Chile ye de fondu coloráu, cantos doraos y con estrelles doraes. Ye l'únicu galón nel exércitu que se lleva nel costazu dende'l pechu en direición llombu. El Xeneral de Brigada lleva dos estrelles. El Xeneral de División tres estrelles. El Xeneral d'Exércitu lleva cuatro estrelles.

Na Armada de Chile un oficial pa xubir al grau d'Almirante, tien de tener mínimu 30 años de serviciu a la institución y tien de cursar la especialización primaria daes pola Academia de Guerra Naval. El grau de Contralmirante lleva na bocamanga galones doraos, un galón de 45 milímetros, sobre ésti unu de 16 milímetros y enriba d'ellos una estrella dorada. El grau de Vicealmirante lleva na bocamanga galones doraos, un galón de 45 milímetros, sobre ésti dos de 16 milímetros y enriba d'ellos una estrella dorada. Pela so parte el grau d'Almirante lleva na bocamanga galones doraos, un galón de 45 milímetros, sobre ésti trés de 16 milímetros y enriba d'ellos una estrella dorada). Esiste la invistidura de Comodoro, ye un oficial cimeru Capitán de Navío que pertenez al Altu Mandu ocupando un cargu propiu d'un Oficial Xeneral.

Na Fuercia Aérea de Chile un oficial pa xubir al grau de Xeneral de Brigada Aéreaa, tien de tener mínimu 30 años de serviciu na institución y tien de cursar la especialización primaria daes pola Academia de Guerra Aérea. el grau de Xeneral de Brigada Aérea lleva na bocamanga galones azules o celestes, un galón de 32 milímetros, sobre ésti unu de 16 milímetros y enriba d'ellos una estrella azul o celeste. El grau cimeru ye'l Xeneral d'Aviación, lleva na bocamanga galones azules o celestes, un galón de 32 milímetros, sobre ésti dos de 16 milímetros y enriba d'ellos una estrella azul o celeste. D'últimes el Xeneral del Aire, lleva na bocamanga galones azules o celestes, un galón de 32 milímetros, sobre ésti trés de 16 milímetros y enriba d'ellos una estrella azul o celeste.Y xiste la invistidura de Comodoro, ye un oficial cimeru Coronel que pertenez al Altu Mandu ocupando un cargu propiu d'un Oficial Xeneral.

En Carabineros de Chile, los graos son: Xeneral de Carabineros (Dos Estrelles), Xeneral Inspector (Trés Estrelles), Xeneral Direutor (Cuatro Estrelles). Les presillas de los xenerales de Carabineros son similares a les del Exércitu col fondu verde.

Na Xendarmería de Chile, el grau de Subdireutor Operativu equival al de Xeneral de División o Xeneral Inspector y cuando'l Direutor Xeneral ye Uniformado, equival a Xeneral d'Exércitu o Xeneral Direutor. N'esencia, los distintivos xerárquicos son similares al de los Xenerales, cola diferencia qu'en vegada del ribete dentáu ye un ribete almenado y la presilla ye paralela a los costazos.

Capitán xeneral editar

 
Acolumbra creada por Augusto Pinochet en 1982 pal grau de capitán xeneral. Basar na divisa de xeneral d'Exércitu de Chile, con cinco estrelles

Escepcionalmente, mientres el periodu republicanu, el presidente de Chile contempló un grau militar pa comandantes en xefe de cualquier caña de les Fuercies Armaes de Chile qu'asumieren la xefatura del Estáu simultáneamente, grau que yera conocíu como capitán xeneral, que foi ostentáu, oficialmente, solo por trés persones: Bernardo O'Higgins en 1817,[2] Ramón Freire en 1823[3] y Augusto Pinochet en 1982.[4] Coles mesmes, José de San Martín[5] y Manuel Baquedano[6] facer de manera honorífica, al igual que Pinochet al dexar el poder en 1990, pos caltuvo esti grau mientres exerció como comandante en xefe del Exércitu de Chile, hasta 1998. Na actualidá, el grau de capitán xeneral nun ta contempláu dientro del marcu xurídicu y d'ordenamientu de les Fuercies Armaes. Amás d'ello, la Llei Orgánica Constitucional Nᵘ18.700 sobre Votaciones Populares y Escrutinios[7] axusta qu'un comandante en xefe de cualquier caña de les Fuercies Armaes (en serviciu activu) nun puede ser candidatu a la Presidencia de la República. De tal manera, y dientro del marcu constitucional y l'estáu de derechu, nun va poder haber otru capitán xeneral nel Chile republicanu según la llexislación vixente.

Colombia editar

 
Insinia de xeneral Exércitu de Colombia.

Nes fuercies militares y la Policía Nacional esisten tres graos de xeneral, oficiales xenerales o oficiales d'insinia, asina:

  • Exércitu: Estremar por cuatro, trés y dos soles, conformaos per un círculu central n'oru ó en cobre de 10 mm, dientro del cual va n'alto relieve l'Escudu Nacional del círculu nacen seis rayos llargos y seis curtios entrepolaos ente sigo, pa un total de doce rayos; fitu sobre les charreteras, portapresillas y hombreres de los uniformes.
    • Xeneral (OF-9): El grau de xeneral va ser estremáu por (4 soles) y va ser precedíu pol del teniente xeneral (3 soles). L'oficial xeneral qu'algame esti grau va dirixir los Comandos de Fuercia, Xefatura d'Estáu Mayor Conxuntu y comandante xeneral de la Fuercies Militares.
    • Teniente xeneral (OF-8): distinguíu por 3 soles y ye el xeneral de cuerpu del exércitu.
    • Mayor xeneral (OF-7): Esti grau ostentar los subcomandantes d'exércitu o comandantes en casu de que'l so superior fora'l comandante xeneral de les fuercies militares o otros cargos onde sía afechu un oficial insinia d'esta categoría. Estremar por 2 soles.
    • Brigadier xeneral (OF-6): Los oficiales qu'ostenten el grau son comandantes de Brigaes o División del Exércitu Nacional son pocos polo que n'estremos casos ye reemplazáu por un coronel antiguu. Estremar por un únicu sol.[8]
  • Policía:
     
    Insinia de xeneral de la Policía Colombiana.
    Estremar por cuatro, trés y dos estrelles, que consten del escudu nacional presentáu n'alto relieve, de 15.5 mm d'anchu por 17 mm d'altu, con una estrella de 10 puntes iguales caúna con una aresta de 2.5 mm. El diámetru total de la estrella tien de ser de 26.5 mm. Fitu sobre les charreteras, portapresillas y hombreres de los uniformes.

«Ley 1405 de 2010 Nuevos graos militares». Archiváu dende l'orixinal, el 20 d'avientu de 2010. Consultáu'l 28 de xunetu de 2010..

Cuba editar

España editar

N'España, les fuercies armaes, que la so xefatura correspuende a un Estáu Mayor, estremar n'Exércitu de Tierra, Armada y Exércitu del Aire.

Dientro de la organización del Exércitu, tantu de Tierra como del Aire, esisten distintos emplegos o graos, que s'encuadren nes categoríes de tropa (o marinería nel casu de l'Armada), suboficiales, oficiales, oficiales cimeros y oficiales xenerales. Na cúpula d'estos postreros, atópense los xenerales, que n'España estremar en xeneral de brigada(OF-6), xeneral de división(OF-7), teniente xeneral(OF-8), xeneral d'Exércitu(o xeneral del Aire)(OF-9) y capitán xeneral(OF-10); na Armada estos graos equivalen respeutivamente a los de contralmirante, vicealmirante, almirante, almirante xeneral y capitán xeneral.

Los emplegos de xeneral d'exércitu, xeneral del aire y almirante xeneral ostentar aquel oficiales xenerales que son xefe d'Estáu Mayor del Exércitu (JEME), xefe d'Estáu Mayor del Exércitu del Aire (JEMA), xefe d'Estáu Mayor de l'Armada (AJEMA) o xefe d'Estáu Mayor de la Defensa (JEMAD). Anque'l cargu de Xefe d'Estáu Mayor ye temporal l'emplegu de Xeneral d'Exércitu ye permanente. Escepcionalmente pueden ocupar dalgún otru cargu de gran responsabilidá, el direutor del CNI actual foi JEMAD enantes.

El grau máximu del xeneralatu ye'l capitán xeneral y ostentar namái el rei como mandu supremu de les Fuercies Armaes d'España, y, dacuando otros xenerales a quien se concede honoríficamente tal emplegu, como al xeneral Gutiérrez Mellado o al güelu del rei, don Xuan de Borbón, conde de Barcelona, y Xuan III pa los monárquicos mientres la dictadura del xeneral francu.

 
Exércitu
de Tierra
 
Armada
 
Infantería
de Marina
 
Exércitu
del Aire
 
Guardia Civil
 
Capitán Xeneral (OF-10)
 
Capitán Xeneral (OF-10)
Ensin equivalencia |

align="center" |  
Capitán Xeneral (OF-10)

Ensin equivalencia
 
Xeneral d'Exércitu (OF-9)
 
Almirante Xeneral (OF-9)
Ensin equivalencia |

align="center" |  
Xeneral del Aire (OF-9)

Ensin equivalencia
 
Teniente Xeneral (OF-8)
 
Almirante (OF-8)
Ensin equivalencia |

align="center" |  
Teniente Xeneral (OF-8)

 
Teniente Xeneral (OF-8)
 
Xeneral de División (OF-7)
 
Vicealmirante (OF-7)
 
Xeneral de División (OF-7)
 
Xeneral de División (OF-7)
 
Xeneral de División (OF-7)
 
Xeneral de Brigada (OF-6)
 
Contralmirante (OF-6)
 
Xeneral de Brigada (OF-6)
 
Xeneral de Brigada (OF-6)
 
Xeneral de Brigada (OF-6)

Méxicu editar

En Méxicu esisten tres tipos de xenerales que s'encarguen d'una determinada función cada unu. Ordenaos según el grau xerárquicu tán:

- Xeneral Secretariu de la Defensa Nacional (OF-9) equivalente al almirante na Secretaría de Marina-Armada de Méxicu,

- Xeneral de división (OF-8) (tantu pal Exércitu Mexicanu, como pa la Fuercia Aérea Mexicana) equivalente al almirante na Armada

- Xeneral de brigada (OF-7) equivalente al vicealmirante na Armada y al xeneral d'Ala na Fuercia Aérea,

- Xeneral brigadier (OF-6) equivalente al contralmirante na Armada y al xeneral de Grupu na Fuercia Aérea.

Al secretariu de la Defensa Nacional, titular de la SEDENA, dependencia encargada del Exércitu y Fuercia Aérea mexicanos, denominar "xeneral secretariu" (Xeneral Secretariu de la Defensa Nacional ye un nomamientu, por tanto deriváu d'un Xeneral de División, polo qu'en realidá'l títulu pal Altu Mandu tuviera de ser: Xeneral de División, con rangu y apellativu de Xeneral Secretariu de la Defensa Nacional). Nun esiste otru grau militar percima d'él salvo'l del presidente de los Estaos Xuníos Mexicanos al que se-y denomina "comandante supremu de les Fuercies Armaes de Méxicu" (na so calidá de mandatu Constitucional). D'igual manera'l secretariu de la Marina Armada de Méxicu, titular de la SEMAR, ye'l máximu grau militar dientro de la marina y denominar namái "almirante", y al igual que al titular de la SEDENA percima d'él atópase solamente'l presidente.

República Dominicana editar

Na República Dominicana el rangu de Xeneral correspuende a los oficiales cimeros de les Fuercies Armaes y la Policía Nacional, designaos pol Presidente de la República, quien exerz como Comandante y Xefe Supremu de les Fuercies Armaes dominicanes y la Policía Nacional. L'oficial xeneral de mayor xerarquía y col grau más altu ye'l Ministru de les Fuercies Armaes dominicana, quien exerz les sos funciones col rangu de Teniente Xeneral o Almirante, de manera transitoria.

Perú editar

Nel Perú son los oficiales cimeros y tán al cargu de: Comandancia xeneral del Exércitu:

  • Conseyu Cimeru *

Conseyu Consultivu * Conseyu Económicu * Conseyu d'Investigación -Inspectoría Xeneral del Exércitu -Secretaría Xeneral del Exércitu * Xefatura del Estáu Mayor Xeneral del Exércitu ** Direiciones del Estáu Mayor

  • Divisiones d'Exércitu:
    • I División d'Exércitu **

II División d'Exércitu ** III División d'Exércitu ** IV División d'Exércitu ** V División d'Ejército * Brigaes

    • Brigaes d'Infantería **

Brigaes de Caballería ** Brigaes Blindaes

    • Brigaes d'Artillería **

Brigaes d'Ingeniería ** Brigaes de Comunicaciones

    • Brigaes de Fuercies Especiales

- Xeneral de Brigada. -Séptimu grau de la xerarquía del oficial nel Exércitu.

- Xeneral de División. -Octavu grau de la xerarquía del oficial nel Exércitu.

- Xeneral del Exércitu. -Novenu grau de la xerarquía del oficial nel Exércitu; solo pal comandante xeneral del Exércitu y pal ministru de Defensa (oficial xeneral n'actividá).

.


Reinu Xuníu editar

Nel Exércitu del Reinu Xuníu, los rangos d'oficiales, de menor a mayor, son: segundu teniente (OF-1), teniente (OF-1), capitán (OF-2), mayor (OF-3), teniente coronel (OF-4), coronel (OF-5), brigadier (OF-6), mayor xeneral (OF-7), teniente xeneral (OF-8), xeneral d'exércitu (OF-9), mariscal de campu (OF-10).

Venezuela editar

En Venezuela los rangos militares pal Exércitu, Guardia Nacional y Aviación Militar son:

Mayor Xeneral (OF-8), * Xeneral de División (OF-7), * Xeneral de Brigada (OF-6), * Coronel (OF-5), * Teniente Coronel (OF-4), * Mayor (OF-3), * Capitán (OF-2), * Teniente primeru (OF-1)

Los rangos militares pa l'Armada venezolana, son los siguientes:

almirante (OF-8) equivalente a mayor xeneral, * vicealmirante (OF-7) equivalente a xeneral de división, * contralmirante (OF-6) equivalente a xeneral de brigada, * capitán de navío (OF-5) equivalente a coronel, * capitán de fragata (OF-4) equivalente a teniente coronel, * capitán de corbeta (OF-3) equivalente a mayor, * teniente de navío (OF-2) equivalente a capitán, * teniente de fragata (OF-1) equivalente a teniente primeru y * alférez de navío (OF-1) equivalente a teniente.

La distinción más significativa del rangu de los xenerales son unos soles doraos nos sos galones: un sol pal xeneral de brigada, dos soles pal xeneral de división, tres soles pal mayor xeneral y cuatro soles pal xeneral en xefe. Esto aplica d'igual manera pa los sos equivalentes na Armada.

Referencies editar

  1. [1]
  2. nuesu_exércitu/com-jef/pop-02.htm Llibertador Capitán Xeneral Bernardo O'Higgins. Sitiu Oficial del Exércitu de Chile - Galería de Comandantes en Xefe del Exércitu de Chile
  3. nuesu_exércitu/com-jef/pop-04.htm Capitán Xeneral Ramón Freire. Sitiu Oficial del Exércitu de Chile - Galería de Comandantes en Xefe del Exércitu de Chile
  4. nuesu_exércitu/com-jef/pop-54.htm Capitán Xeneral Augusto Pinochet. Sitiu Oficial del Exércitu de Chile - Galería de Comandantes en Xefe del Exércitu de Chile
  5. nuesu_exércitu/com-jef/pop-03.htm Xeneral de Brigada Jose de San Martín. Sitiu Oficial del Exércitu de Chile - Galería de Comandantes en Xefe del Exércitu de Chile
  6. nuesu_exércitu/com-jef/pop-12.htm Xeneral de División Manuel Baquedano. Sitiu Oficial del Exércitu de Chile - Galería de Comandantes en Xefe del Exércitu de Chile
  7. Ley Orgánica Constitucional Nᵘ18700 sobre Votaciones Populares y Escrutinios. Páxina del Serviciu Eleutoral. 12 d'agostu de 2009. http://www.servel.cl/servel/index.aspx?channel=125. Consultáu'l 12 d'agostu de 2009. 
  8. «Grado y Distintivos - Exércitu Nacional de Colombia». Consultáu'l 2009.