Xunta de Castiella y Lleón

(Redirixío dende Xunta de Castiella y Llión)

La Xunta de Castiella y Lleón ye l'órganu de gobiernu y alministración de la comunidá autónoma española de Castiella y Llión y exerz la función executiva y la potestá reglamentaria.[1] Ta compuesta pol presidente, el vicepresidentes y los conseyeros. La función de la Xunta ye la d'exercer el gobiernu y l'alministración de l'autonomía.

Xunta de Castiella y Lleón
Junta de Castilla y León (es)
gobiernu autonómicu
Llocalización
Sede Valladolid
Direición España
Historia
Fundación1983
Organigrama
Presidente Alfonso Fernando Fernández Mañueco (2019)
Participación empresarial
Filiales
Web oficial
Cambiar los datos en Wikidata
Logotipu usáu pol Gobiernu rexonal.

El Presidente y la sede editar

El Presidente de la Xunta ye la máxima representación de la Comunidá, dirixe les aiciones de la Xunta de Castiella y Lleón y coordina a los sos miembros. La sede de la presidencia atopar nel Colexu de l'Asunción de Valladolid, que los sos planos del proyeutu orixinal fechaos en 1902 correspuenden a Santiago Guadilla.

Ye escoyíu poles Cortes de Castiella y Llión, pue ser destituyíu por éstes si pierde'l sofitu de más de la metá de los Procuradores, y tien la capacidá de nomar y destituyir a los Conseyeros. El so mandatu ordinariu ye de 4 años, pudiendo ser reelixíu ensin llende de mandatos.

Presidentes dende la so creación (1983) editar

Llinia temporal editar

Alfonso Fernández MañuecoJuan Vicente HerreraJuan José LucasJesús Posada MorenoJosé María AznarJosé Constantino Nalda GarcíaDemetrio Madrid López

Preautonomía editar

Na etapa preautonómica, el Conseyu Xeneral de Castiella y Llión (1978-1983) tuvo presidíu por Juan Manuel Reol Tejada (UCD) mientres el periodu 1978-1980 y por José Manuel García-Verdugp Candón (UCD) mientres el periodu 1981-1983.[2] La sede del Conseyu Xeneral de Castiella y Llión foi'l Palaciu de la Isla de Burgos.

Vicepresidentes y conseyeros editar

El presidente va poder nomar y dixebrar llibremente unu o más vicepresidentes. Al mandu de cada conseyería hai un conseyeru, que ye nomáu y separáu llibremente pol presidente, y caúna subdivídese en direiciones xenerales que coordinen y dirixen los servicios alministrativos. Delles conseyeríes inclúin na so estructura la figura d'unu o dellos viceconseyeros. Amás cada conseyería tien un secretariu xeneral, delles direiciones xenerales ya inclusive diversos organismos autónomos y empreses públiques.

Nel Decreto 2/2015, de 7 de xunetu, del Presidente de la Xunta de Castiella y Lleón, de reestructuración de conseyeríes (modificáu pol DECRETO 2/2016, de 13 de setiembre), recuéyese l'actual estructura orgánica básica de la Xunta de Castiella y Lleón.

Les conseyeríes actuales y los sos titulares son:

Composición 2015-2019
Presidente de la Xunta de Castiella y Lleón: Juan Vicente Herrera Campo
Vicepresidenta y vocera: Rosa María Valdeón Santiago
(hasta setiembre de 2016)[3]

Vicepresidente: José Antonio de Santiago-Juárez López
Voceru:Milagros Marcos Ortega
(dende'l 12 de setiembre de 2016)[4]

Conseyería Titular
Conseyeru de Presidencia José Antonio de Santiago-Juárez López  
Conseyera d'Economía y Facienda Pilar del Olmo Mora  
Conseyeru d'Empléu Rosa María Valdeón Santiago
(hasta setiembre de 2016)
 
Carlos Fernández Carriedo
(dende'l 12 de setiembre de 2016) [5]
Conseyeru de Fomentu y Mediu Ambiente Juan Carlos Suárez-Quiñón Fernández  
Conseyera d'Agricultura y Ganadería Milagros Marcos Ortega  
Conseyeru de Sanidá Antonio María Sáez Aguado  
Conseyera de Familia ya Igualdá d'Oportunidaes Alicia García Rodríguez  
Conseyeru d'Educación Fernando Rey Martínez  
Conseyera de Cultura y Turismu María Josefa García Cirac  
BOCyL núm. 130 de 8 de xunetu de 2015[6]

El Conseyu Consultivu editar

El Conseyu Consultivu de Castiella y de Llión ye l'órganu consultivu superior de la comunidá autónoma de Castiella y Llión. Tien la so sede na ciudá de Zamora y la so función esencial ye la emisión d'informes xurídicos sobre los asuntos sometíos a la so considerancia, a solicitú de les alministraciones, local y autonómica, de Castiella y Llión. Ta integráu pol presidente y dos conseyeros electivos más los conseyeros natos, si haber.

Ver tamién editar

Referencies editar

Enllaces esternos editar