Alexander Ankvab

políticu xeorxanu

Alexander (o Aleksandr) Zolotiskovich Ankvab (n'abkhasu Александр Анқәаб; 26 d'avientu de 1952Sukhumi) foi'l presidente d'Abkhasia, una república parcialmente reconocida. Escoyíu pal cargu de Primer ministru pol presidente abkhasu Sergei Bagapsh el 14 de febreru de 2005, ta bien rellacionáu con Bagapsh y ye el líder del influente partíu políticu Aytayra.[1]

Alexander Ankvab
Primer Ministru d'Abkhasia

23 abril 2020 -
3. Presidente d'Abkhasia

29 mayu 2011 - 1r xunu 2014
Serguéi Bagapsh - Raul Jadyimba
Vicepresidente d'Abkhasia

12 febreru 2010 - 29 mayu 2011
Primer Ministru d'Abkhasia

14 febreru 2005 - 13 febreru 2010
Nodar Khashba - Sergei Shamba (es) Traducir
Minister for Internal Affairs of Abkhazia (en) Traducir

24 xunu 1992 - 1993
Vicepresidente d'Abkhasia


Miembru de l'Asamblea Popular d'Abkhasia

Vida
Nacimientu Sukhumi26 d'avientu de 1952 (71 años)
Nacionalidá Bandera de la Xunión Soviética Xunión Soviética  26 avientu 1991)
Abkhasia
Bandera de Rusia Rusia
Bandera de Xeorxa Xeorxa
Estudios
Estudios Universidá Estatal de Rostov
Llingües falaes rusu
Oficiu políticu
Serviciu militar
Cuerpu militar Militsia (es) Traducir
Graduación Coronel
Lluchó en Guerra d'Abḥasia
Creencies
Partíu políticu Partíu Comunista de la Xunión Soviética
Aitaira (es) Traducir
Cambiar los datos en Wikidata

Biografía editar

Nacíu na capital abkhasa Sukhumi, Ankvab titular en Derechu na Universidá de Rostov y trabayó como oficial del Komsomol mientres años. Trabayó ente 1975 y 1981 como funcionariu nel Ministeriu de Xusticia de la entós República Socialista Soviética Autónoma d'Abkhasia. Entró al executivu del comité central del Partíu Comunista Xeorxanu en 1981, siendo xubíu al puestu de diputáu interior de la República Socialista Soviética de Xeorxa en 1984. Caltener nesti puestu hasta'l fin del dominiu comunista en Xeorxa en 1990.

Tres la disgregación de la Xunión Soviética y la consecución de la independencia per parte de Xeorxa en 1991, Ankvab entró a formar parte del Tribunal Supremu Soviéticu Abkhasu. Foi escoyíu ministru del interior del gobiernu separatista d'Abkhasia mientres el conflictu mientres el gobiernu central de Xeorxa ente 1992 y 1993. Tres la victoria abkhasa, camudar a Moscú en 1994 y convirtióse nun esitosu home de negocios.

Volvió a la política d'Abkhasia en 2000, creando un movimientu denomináu Aytayra (“Espertar”) n'oposición al gobiernu del entós Presidente Vladislav Ardzinba. En 2004 anunció que se presentaría como candidatu a la presidencia, pero foi descalificáu por inelegible por cuenta del so desconocimientu del abkhasu, requisitu pa cualquier cargu públicu na república) y al so demasiáu curtiu periodu de residencia n'Abkhasia. Ankvab decidió, sicasí, sofitar a Bagapsh y foi crucial pal trunfu eleutoral d'esti postreru. El so nomamientu como primer ministru foi llargamente predichu.

Intentos d'asesinatu editar

Ankvab sobrevivió a tres intento d'asesinatu dende'l so nomamientu en 2005. Nel últimu ataque, el 9 de xunetu de 2007, resultó llevemente mancáu cuando'l so vehículu amburóse por cuenta de un ataque de granada en carretera ente Sukhumi y Gudauta.[2] L'Asamblea del Pueblu Abkhasu pidió al gobiernu qu'investigara temporalmente l'ataque y acusó a les fuercies destructives actives tanto dientro como fora d'Abkhasia» d'intentar desestabilizar la situación n'Abkhasia.[3] El Ministru d'Interior abkhasu de facto ufiertó un pagu de 500.000 rublos rusos por información que conduxera a la captura de los atacantes, de quien se pensaba yeren locales. Esisten dellos motivos pal ataque. Una influyente parllamentaria xeorxana, Konstantine Gabashvili, acusó a los Servicios Secretos rusos d'intentar desfacer de Ankvab.[4]

Referencies editar

Enllaces esternos editar