Bruxes[2] (en flamencu Brugge [ˈbrʏɣə]; francés: Bruges [bʁyːʒ]) ye una ciudá belga. Ye la capital de la provincia de Flandes Occidental. Asitiada nel estremu noroeste de Bélxica a 90 quilómetros de la capital Bruxeles, cuenta nel so nucleu urbanu con una población de 117.000 habitantes.

Bruxes
flag of Bruges (en) Traducir Q1980718 Traducir
Alministración
PaísBandera de Bélxica Bélxica
Rexón Rexón Flamenca
Provincia Provincia de Flandes Occidental
Distritu Arrondissement de Brujas (es) Traducir
Tipu d'entidá gran ciudá
Mayor of Bruges (en) Traducir Dirk De fauw
Nome oficial Stad Brugge (nl)[1]
Nome llocal Brugge (nl)
Brugge (vls)
Códigu postal 8000, 8380, 8310 y 8200
Xeografía
Coordenaes 51°12′32″N 3°13′27″E / 51.2089°N 3.2242°E / 51.2089; 3.2242
Bruxes alcuéntrase en Bélxica
Bruxes
Bruxes
Bruxes (Bélxica)
Superficie 140.99 km²
Altitú 2 m y 4 m
Llenda con
Demografía
Población 118 509 hab. (1r xineru 2022)
Porcentaxe 100% de Arrondissement de Brujas (es) Traducir
9.91% de Provincia de Flandes Occidental
1.79% de Rexón Flamenca
1.02% de Bélxica
Densidá 840,55 hab/km²
Más información
Prefixu telefónicu 050
Estaya horaria UTC+01:00
Llocalidaes hermaniaes Salamanca, Burgos y Guadalajara
brugge.be
Cambiar los datos en Wikidata

El so nome provién del noruegu antiguu "Bryggia" ("pontes", "muelles", "atracaderos"). Ye interesante destacar que, nel idioma flamencu/neerlandés, «Brug» significa «ponte», y que esta ciudá ostenta como nome'l plural d'esta pallabra, por cuenta de la gran cantidá de pontes que nella esisten.

El mayor curiosu de Bruxes ye la so casco históricu, declaráu Patrimoniu de la Humanidá pola Unesco nel 2000.[3] Anque en gran parte foi reconstruyíu, dichu centru urbanu ye unu de los más grandes curiosos europeos, yá que caltién intactes les estructures arquiteutóniques medievales. Al igual qu'Ámsterdam y Estocolmu, ente otres, Bruxes ye conocida como «la Venecia del norte», por cuenta de la gran cantidá de canales que traviesen la ciudá y a la guapura de los mesmos.

Historia editar

Bruxes foi ciudá dende'l sieglu XI. Escontra'l 1050, la constante sedimentación foi cerrando la importante salida de la ciudá al mar. Por suerte, una nube en 1134 creó una canal natural de salida. Esti fechu y l'importante y emerxente industria de la llana fixeron que la ciudá creciera descomanadamente, construyéndose les sos muralles sol patronalgu de los Condes de Flandes. La entrada de la ciudá na Lliga Hanseática, una federación de comerciu de ciudaes de los Países Baxos, Alemaña y Escandinavia, namái traxo más beneficiu a una ciudá que se convirtió nuna de les más riques d'Europa.

 
Mapa de Bruxes circa 1775.

La entrada de Flandes como parte del Reinu de Francia en 1297, y la resistencia a aceptar les polítiques provenientes de la corona per parte de los flamencos, resultó nun aumentu de les tensiones sociales, que empioraron cola encarcelación per parte de Felipe IV de Francia del Conde de Flandes y el nomamientu d'un nuevu gobernador.

El 18 de mayu de 1302, en siendo espulsaos de los sos llares pa poder acoyer a les tropes del exércitu francés, el pueblu de Bruxes volvió a la ciudá, socatraos por Joan Breydel y Peter de Coninck, y asesinó a cualquier francés que llograron atopar. Cunta la lleenda qu'identificaben a los franceses faciéndo-yos pronunciar la frase “schild ende vriend” (escudu y amigu), una frase bien identificativa pola pronunciación de los habitantes de la rexón. Al paecer, los franceses teníen munches dificultaes en pronunciar el soníu [sx] de schild. Dicha masacre ye conocida como los Maitines de Bruxes.

Felipe IV de Francia mandó una fuercia p'acabar colos insurrectos, enfrentándose a ellos y a les fuercies del Conde de Flandes na batalla de les Espueles d'Oru, na que los franceses sufrieron una terrible derrota. L'establecimientu de Felipe III, el bonu cola so corte na ciudá, traxo una prosperidá cultural importante a la ciudá nel sieglu XV. Nesta dómina tuvieron nel exiliu na ciudá Ricardu III y Eduardu IV d'Inglaterra. Tamién nesta dómina William Caxton imprimió en Bruxes el primer llibru n'inglés.

A partir del sieglu XVI, los sedimentos cerraren sensiblemente la canal abierta, polo que'l poder económico de la ciudá sufrió un seriu revés.

Organización alministrativa editar

Parroquies (Deelgemeente) de Bruxes
  1. Bruges
  2. Koolkerke
  3. Sint-Andries
  4. Sint-Michiels
  5. Assebroek
  6. Sint-Kruis
  7. Dudzele
  8. Lissewege
 

Tresportes editar

Aeropuertu !Códigu IATA Códigu OACI
  Aeropuertu Internacional de Oostende-Bruxes OST EBOS

Deportes editar

Bruxes foi sede de la Eurocopa 2000

Equipu !Deporte !Competición


Estadiu !Creación
Club Brujo KV   Fútbol Primer División de Bélxica Estadiu Jan Breydel 1891
Cercle Bruxes KSV   Fútbol Primer División de Bélxica Estadiu Jan Breydel 1899

Cultura editar

Centru históricu de Bruxes
Patrimoniu de la HumanidáUNESCO
 
Canales de Bruxes.
Llugar   Bélxica
Criterios Cultural: ii, iv, vi
Referencia 996
Inscripción 2000 (XXIV Sesión)
Área Europa y América del Norte
 

Bruxes foi declarada en 2002 como Capital Europea de la Cultura, xunto con Salamanca. En Bruxes rodó la película d'aición In Bruges. Como yá se mentó, el cascu históricu de Bruxes bien calteníu foi declaráu Patrimoniu de la Humanidá pola Unesco nel añu 2000.[3] En dichu centro históricu, que la so historia remontar a la Edá Media, l'estilu neogóticu reinaba nel sieglu XIX y gran parte de la ciudá foi reconstruyida nel dichu estilu.

Educación editar

Universidá !Fundación Acrónimu Tipu
  Colexu d'Europa 1949 Coleuropa Institutu priváu de posgráu
  Centro d'estudios comparaos d'integración - Universidá de les Naciones Xuníes 2001 UNU-CRIS Institutu priváu de posgráu


Brujenses pernomaos editar

Persones nacíes en Bruxes editar

Ciudaes hermaniaes editar

Bruxes ta hermanada coles siguientes ciudaes:


Predecesor:
  Porto
  Rotterdam
 
Capital Europea de la Cultura
(Xunto con Salamanca)

2002
Socesor:
  Graz

Referencies editar

  1. Afirmao en: Crossroad Bank of Enterprises.
  2. L'asturianu que vien. Observaciones y suxerencies sobre l'asturianu normativu y el so usu; Ramón d'Andrés, Publicaciones Ámbitu, s.l., Uviéu, 2008; ISBN: 978-84-96413-48-1.
  3. 3,0 3,1 «Historic Centre of Brugge». UNESCO Culture Sector. Consultáu'l 2 de xineru de 2013.
  4. ABC (30 d'avientu de 2002). «en-la despidida-de-la so-capitalidad-cultural_152787.html Salamanca y Bruxes hermanar na despidida de la so capitalidad cultural».

Enllaces esternos editar