Declaración d'Independencia d'Azawad

La declaración d'independencia Azawad, ye la declaración d'independencia del movimientu nacional de lliberación del Azawad de la República de Malí pa la creación del estáu independiente d'Azawad el 6 d'abril de 2012 tres la rebelión de 2012, y una serie de rebeliones tuareg.

Infotaula documentDeclaración d'Independencia d'Azawad
Cambiar los datos en Wikidata

Historia editar

Tres el regresu de dellos cientos de soldaos dempués de la Guerra de Libia de 2011 y la formación del Movimientu Nacional pa la Lliberación d'Azawad, la insurxencia empezó'l 17 de xineru con un ataque na rexón de Kidal, cerca de la frontera con Arxelia. Tres el golpe d'estáu en Malí de 2012, los rebeldes fixeron nueves incursiones pa prindar a les trés más grandes ciudaes de Kidal, Gao y Tombuctú, en tres díes, respeutivamente. Nesti puntu, otres faiciones xunir a la llucha, incluyendo'l Islamismu Ansar Dine y el movimientu pola unidá y la Yihad n'África Occidental. A pesar de los informes de Ansar Dine tomando'l control de la mayor parte de lo que foi prindáu primeramente por o cola ayuda de la MNLA, el grupu estableció'l so escritu sobre grandes zones del territoriu.[1] Los pueblos tuareg tamién se quexara de la marxinación dientro de Malí,[2] según basáu nos alcuerdos anteriores pa poner fin a les rebeliones tuareg los postreros fueron violaos por Malí, un reclamu Malí negar. [ensin referencies]

Declaración d'Independencia editar

El Secretariu Xeneral de la MNLA, Bilal Acherif AG, roblaron la declaración en Gao, el sitiu de los más grandes puestu d'avanzada militar de Malí nel norte, el 06 d'abril de 2012. Foi anunciáu por Moussa ag Attaher en France 24.

La declaración foi emitida na "voz del Movimientu Nacional pa la Lliberación d'Azawad" en francés. La declaración dizse que s'emitieron en consulta col Comité Executivu, el Conseyu Revolucionariu, el Conseyu Consultivu, l'Estáu Mayor del Exércitu de Lliberación y les oficines rexonales. Coles mesmes, citó como archivu axuntu unillateral de razonamientu de Francia de la rexón de Malí.

El documentu concluyó añadiendo que'l nuevu estáu declaráu pol MNLA reconócense les fronteres internacionales del Estáu, a pesar de qu'estremara la Azawagh tradicional en dellos estaos d'anguaño, de conformidá absoluta cola carta de les naciones xuníes, y un compromisu pol MNLA pa establecer el "condiciones pa una paz duradera "y crear les instituciones del Estáu, de conformidá con una constitución democrática. Antes de "irrevocable" aclamando l'Estáu Independiente d'Azawad, el documentu pide al Comité Executivu, que correría'l país nel periodu de transición, pa convidar a la comunidá internacional a reconocer de momentu'l nuevu Estáu n'ares de la "xusticia y paz".[3]

Reaiciones editar

El día antes de la declaración, el Ministeriu de Rellaciones Esteriores d'Arxelia dixo qu'una faición armada asaltaron el consuláu d'Arxelia nel nordeste de secuestru del cónsul y seis miembros del personal. Anque Attaher calificó de "deplorable", dixo'l MNLA foi xunto cola aición con cuenta de nun provocar muertes. La AFP tamién citó a una fonte militar maliense que dicía qu'al meyor de la intelixencia del Exércitu de Malí "la MNLA ta al cargu de la nada enagora... ye Iyad [Ag Ghaly] que ye'l más fuerte y él ta con AQMI". El so Ansar Dine dixo que yera "contra les rebeliones. Tamos en contra de la independencia. nun tamos en contra revoluciones en nome del Islam".[4]

Países y Organismos supranacionales editar

  • Xunión Africana: La UA refugó la declaración d'independencia como "nula y de nengún valor" y fixo un llamamientu al restu del mundu que lu ignore.[5] La oficina de la UA presidente de la Comisión, Jean Ping, emitió una declaración que dicía "fai un llamamientu a la comunidá internacional nel so conxuntu pa sofitar dafechu esta posición de principios d'África".
  • Comunidá Económica d'Estaos d'África Occidental: La CEDEAO declaró que "va tomar toles midíes necesaries, incluyíu l'usu de la fuercia, pa garantizar la integridá territorial" de Malí.[6] la CEDEAO anunció la preparación d'una fuercia d'intervención pa 3000 persones pa contener a los rebeldes y protexer la Constitución de Malí.[7]
  •   Xunión Europea: El voceru de la Representante d'Asuntos Esteriores, Catherine Ashton, dixo que la XE respeta la integridá territorial de Malí. Richard cinc, representante de la XE en Bamaku, dixo que yera "fora de toa dulda" que la XE acepte la declaración.[8]
  •   Arxelia: El primer ministru Ahmed Ouyahia dichu país vecín del norte Azawad nunca sería "aceptar cuestionar la integridá territorial de Malí". Sicasí, tamién refugó la intervención estranxera y abogó por una solución por aciu el diálogu.[9]
  •   Canadá: Chris Day, un asesor del ministru, John Baird, de Rellaciones Esteriores, declaró que la postura de Canadá sobre la independencia d'Azawad. "Nun tamos n'absolutu la reconocencia d'esta declaración. Tamos monitoreando de cerca los acontecimientos sobre'l terrén".[10]
  •   Francia: El ministru de Defensa Gérard Longuet reaccionó diciendo: "Una declaración unillateral d'independencia que nun ye reconocida polos estaos africanos nun tienen nengún significáu pa nós" el voceru de la cancillería Bernard Valero dixo que la declaración yera "nula y ensin efeutu". Afirmó'l compromisu de Francia a la "integridá territorial de Malí".[11] Nel otru llau Valero almitió que "les demandes de la población tuareg del norte son vieyes y por enforma tiempu nun recibiera les respuestes fayadizu y necesariu". Francia, sicasí, tamién indicó qu'ufiertaría ayuda militar a encomalo de la CEDEAO empobinaes a la estabilización de Malí y los rebeldes que contién.[7]
  •   Rusia: Nuna declaración el mesmu día de la declaración, l'unviáu presidencial especial a África Mikhail Margelov refugó la formación del Estáu. "Práuticamente nun hai posibilidaes, esto ye induldable, pola llexitimación d'un estáu tuareg... Los países del Sahel, la CEDEAO y la UA nun lo precisa. Tamos inequívocamente a la integridá territorial y la restauración del orde constitucional en Malí".[12]
  •   Estaos Xuníos: Patrick Ventrell, un voceru del departamentu d'estáu de los Estaos xuníos declaró: "Refugamos la declaración de la MNLA d'independencia y repitimos el nuesu llamamientu pa la integridá territorial de Malí" El Departamentu d'Estáu tamién más tarde espresó la so esmolición de que la separación sería "namái agraven los problemes graves que desafían l'estáu de Malí".[13]

Ver tamién editar

Enllaces esternos editar

Ye obligatoriu indicar l'idioma de Wikisource.

Referencies editar

  1. «Tuaregs claim 'independence' from Malí» (inglés). Consultáu'l 9 d'abril de 2012.
  2. Associated Press in Bamoko (Abril de 2012). The guardian (ed.): «Mali's Tuareg rebels declare independence» (inglés) páx. The guardian. Consultáu'l 9 d'abril de 2012.
  3. Mouvement National de Libération de l'Azawad (ed.): «Déclaration D'Indepéndance de L'Azawad» (francés) páx. mnlamov (Abril de 2012). Consultáu'l 9 d'abril de 2012.
  4. David Thomson/ Eve Irvine/ Khalil Bechir (6 d'abril de 2012). France 24 (ed.): «Global powers dismiss Tuaregs' declared independence» (inglés) páx. France 24. Consultáu'l 9 d'abril de 2012.
  5. Félix, Bati (Abril de 2012). «AU, U.S. reject Mali rebels' independence declaration» (inglés) páx. Reuters. Consultáu'l 9 d'abril de 2012.
  6. Thomas Fessy (Abril de 2012). Bbc.co.uk (ed.): «BBC Nwes - Mali Tuareg rebels' call in independence rejected» (inglés). Consultáu'l 9 d'abril de 2012.
  7. 7,0 7,1 Bate, Félix (Abril de 2012). Bati Félix (ed.): «AU, US reject Mali rebels' independence declaration» (inglés) páx. Yahoo News. Archiváu dende l'orixinal, el 7 d'abril de 2012. Consultáu'l 9 d'abril de 2012.
  8. Rukmini Callimachi (ed.): «APNewsBreak: Mali's coup leader to return power» (inglés). Associated Press páx. Google. Archiváu dende l'orixinal, el 8 d'abril de 2012. Consultáu'l 9 d'abril de 2012.
  9. (n'inglés) Algeria rules out Mali split, foreign intervention: Report. 06 d'abril 2012.  p. ahramonline. http://english.ahram.org.eg/NewsContent/2/9/38627/World/International/Algeria-rules-out-Mali-split,-foreign-intervention.aspx. Consultáu'l 9 d'abril de 2012. 
  10. Rukmini Callimachi, Brako (06 d'abril 2012) (n'inglés). Mali's coup leader to return power.  p. the globe and mall. http://www.theglobeandmail.com/news/world/malis-coup-leader-to-return-power/article2394040/singlepage/#articlecontent. Consultáu'l 9 d'abril de 2012. 
  11. P.M NEWS Nixeria (ed.): «Malian Group, EU, France Denounce Independence Proclamation» (inglés) páx. PM News (Abril de 2012). Consultáu'l 9 d'abril de 2012.
  12. Iuodan (04/Xunetu/2012) (n'Inglés). Russia: Non Chance to Recognize Azawad Independence.  p. crienglish. http://english.cri.cn/6966/2012/04/06/191s691857.htm. Consultáu'l 9 d'abril de 2012. 
  13. «The United States: We don't recognize 'State of Azawad'». Afriquejet.com. Archiváu dende l'orixinal, el 3 d'avientu de 2015. Consultáu'l 8 d'abril de 2012.