Elisha Cook, Jr.

Elisha Cook, Jr. (26  d'avientu de 1903San Francisco – 18  de mayu de 1995Big Pine (es) Traducir) foi un actor, actor de xéneru, actor de teatru, actor de televisión y actor de cine estauxunidense.

Elisha Cook, Jr.35mm film frames.svg
Elisha Cook, Jr.jpg
Vida
Nacimientu

San Francisco26  d'avientu de 1903

[5]
Nacionalidá Bandera de Estaos Xuníos d'América Estaos Xuníos
Residencia Big Pine (es) Traducir
Llingua materna inglés
Muerte

Big Pine (es) Traducir18  de mayu de 1995

[5] (91 años)
Causa de la muerte accidente vascular cerebral
Estudios
Estudios Escuela del Instituto de Arte de Chicago (es) Traducir
Llingües falaes inglés
Oficiu
Oficiu actor, actor de xéneru, actor de teatru, actor de televisiónactor de cine
Xéneru artísticu western
IMDb nm0176879
Cambiar los datos en Wikidata

CarreraEditar

Con una carrera que tomó más de sesenta años, especializar na interpretación de villanos y personaxes cobardes y neuróticos. Cook foi un actor que s'empecipió nel vodevil y el teatru de branu a los catorce años d'edá. Viaxó pel Este y el Mediu Oeste del país enantes de llegar a Nueva York, onde Eugene O'Neill escoyólu pa trabayar na so obra Ah, Wilderness!, que representóse en Broadway mientres dos años.[6]

En 1936 Cook asítiase en Hollywood y, n'interpretando una serie de papeles empobinaos al públicu xuvenil, empecipió una llarga cadena d'interpretaciones de personaxes enxencles, perdedores y sádicos, que usualmente terminaben muertos, bien por disparu, por estrangulamiento o envelenaos. Probablemente foi'l chivu espiatoriu más importante de Hollywood mientres munchos años. Aun así, fixo una rara actuación na comedia con un cameo en Hellzapoppin', en 1941.

Una de les sos actuaciones destacaes foi la que fixo na película d'Universal Pictures Phantom Lady. Pero ganó fama sobremanera pol so papel de Wilmer, qu'intenta amedranar a Sam Spade, personaxe interpretáu por Humphrey Bogart en The Maltese Falcon.[6]

Otros papeles notables fueron el d'un secuaz del personaxe principal en Born to Kill, el de Harry Jones en The Big Sleep (1946), l'antiguu soldáu Torrey en Shane (1953), y el de George Peatty, l'home de Marie Windsor nel filme de Stanley Kubrick The Killing (1956). Otra de les sos actuaciones relevantes foi la que fixo nel clásicu d'horror de William Castle House on Haunted Hill, estrenada en 1959.

Per otra parte, Cook trabayó pa la televisión interpretando a un detective priváu nun episodiu de 1953 de la serie Aventures de Superman tituláu Semi-Private Eye. Tamién foi l'abogáu Samuel T. Cogley nel capítulu de Star Trek "Court Martial", y Isaac Isaacson en Batman. Amás tuvo un papel recurrente como Icepick en Magnum, P.I..Nos años 80' actuó en ALF.

Vida privadaEditar

Cook naciera en San Francisco (California). El so padre foi Elisha Vanslyck Cook, Sr. (1870-?), farmacéuticu en San Francisco,[7] y crióse en Chicago.

Cook casóse dos veces. El so primer matrimoniu foi con Mary Lou Cook en 1929, divorciándose en 1942. El so segundu matrimoniu duró hasta la muerte del actor, y foi con Peggy McKenna. Nun tuvo fíos. Vivió en Bishop, California, braniando nel Llagu Sabrina, na Sierra Nevada de California.

Elisha Cook finó en 1995 en Big Pine, California, por causa de un accidente cerebrovascular.[6] Los sos restos fueron encenraos, y les sos cenices tremaes.

FilmografíaEditar

  • Her Unborn Child (1930) (debú nel cine)
  • Pigskin Parade (1936)
  • They Won't Forget (1937)
  • Submarine Patrol (1938)
  • He Married His Wife (1940)
  • Stranger on the Third Floor (1940)
  • Tin Pan Alley (1940)
  • Ball of Fire (Bola de fueu) (1941)
  • The Maltese Falcon (1941)
  • Hellzapoppin (Hellzapoppin')' (1941)
  • A-Haunting We Will Go (1942)
  • Baptism of Fire (1943)
  • Phantom Lady (La dama desconocida) (1944)
  • Dark Waters (Dark Waters) (1944)
  • Dillinger (1945)
  • Two Smart People (1946)
  • The Big Sleep (1946)
  • Born to Kill (1947)
  • The Long Night (Nueche eterna) (1947)
  • The Great Gatsby (1949)
  • Don't Bother to Knock (Borrina na alma) (1952)
  • Shane (1953)
  • The Killing (1956)
  • Accused of Murder (1956)
  • Baby Face Nelson (1957)
  • House on Haunted Hill (1959)
  • One-Eyed Jacks (One-Eyed Jacks) (1961)
  • Papa's Delicate Condition (1963)
  • Black Zoo (1963)
  • The Haunted Palace (1963)
  • Welcome to Hard Times (1967)
  • Rosemary's Baby (1968)
  • The Night Stalker (1972) (TV)
  • The Great Northfield Minnesota Raid (Ensin llei nin esperanza) (1972)
  • Messiah of Evil (1972)
  • Blacula (1972)
  • Pat Garrett y Billy The Kid (1973) (ensin creitos)
  • Emperor of the North Pole (1973)
  • Electra Glide in Blue (1973)
  • The Outfit (1973)
  • St. Ives (1976)
  • Dead of Night (1977)
  • The Champ (1979)
  • El misteriu de Salem's Lot (1979) (TV)
  • 1941 (1979)
  • Tom Horn (1980)
  • Carny (1980)
  • Hammett (1982)
  • Treasure: In Search of the Golden Horse (1984)

ReferenciesEditar

  1. 1,0 1,1 Afirmao en: SNAC. Identificador SNAC Ark: w6zw5zqc. Apaez como: Elisha Cook, Jr.. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: inglés.
  2. 2,0 2,1 Afirmao en: Internet Broadway Database. Identificador de persona d'Internet Broadway Database: 36150. Apaez como: Elisha Cook. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: inglés.
  3. 3,0 3,1 Afirmao en: Internet Broadway Database. Identificador de persona d'Internet Broadway Database: 79126. Apaez como: Elisha Cook, Jr.. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: inglés.
  4. 4,0 4,1 Afirmao en: Find a Grave. Identificador Find a Grave: 6622584. Apaez como: Elisha Cook. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: inglés.
  5. 5,0 5,1 Afirmao en: autoridaes BNF. Identificador BnF: 139787682. Apaez como: Elisha Cook. Autor: Biblioteca Nacional de Francia. Llingua de la obra o nome: francés.
  6. 6,0 6,1 6,2 Thomas Jr., Robert McG. (21 de mayu de 1995). «Elisha Cook Jr., Villain in Many Films, Dies at 91.». New York Times. http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=990CE5D91531F932A15756C0A963958260. «Elisha Cook Jr., que'l so intensa semeya de Wilmer, l'asesín psicóticu con cara de neñu de "The Maltese Falcon," fíxo-y figura de cultu pa una xeneración d'espectadores, finó'l xueves en Big Pine, California. Tenía 91 años. Yera'l postreru sobreviviente del repartu del clásicu de John Huston de 1941, nel cual atopábense Humphrey Bogart, Sydney Greenstreet, Peter Lorre y Mary Astor.». 
  7. 1900 US Census

Dark Passage (1947)

Enllaces esternosEditar

Elisha Cook, Jr. n'Internet Broadway Database (inglés)