Abrir el menú principal

Fiódor Dostoyevski

escritor rusu del sieglu XIX
Wikipedia:Wikipedia:Llista d'artículos que toa Wikipedia tien que tener/Archivu

Fiódor Dostoyevski (en rusu Фёдор Михайлович Достоевский), (*Moscú, 11 de payares de 1821 - † San Petersburgu, 28 de xineru de 1881) yera un Escritor rusu, ta consideráu como un de los meyores escritores en llingua rusa y de la lliteratura Universal.

Fiódor Dostoyevski
Vasily Perov - Портрет Ф.М.Достоевского - Google Art Project.jpg
Vida
Nacimientu Moscú y Mariinsky hospital para pobres Traducir30  d'ochobre[[(Xulianu)]]
Nacionalidá Bandera de Rusia Imperiu Rusu
Grupu étnicu Pueblu rusu
Llingua materna rusu
Fallecimientu

San Petersburgu9  de febreru de 1881

(59 años)
Sepultura cementeriu Tikhvin
Causa de la muerte epilepsia
enfisema pulmonar Traducir
Familia
Padre Mikhail Andreyevich Dostoevsky
Madre Maria Fiodorovna Dostoievskaia
Casáu/ada con Maria Dostoevskaya Traducir  (1857 -
Anna Dostoyévskaya Traducir  (1867 -
Fíos/es
Hermanos/es
Estudios
Estudios Military Engineering-Technical University Traducir
escuela de ingeniería de Nikolaev Traducir
Llingües rusu
Oficiu
Oficiu traductor, novelista, ensayista, cuentista, periodista, filósofu, biógrafu, escritor y poeta
Emplegadores Academia de Ciencies de San Petersburgu
Trabayos destacaos Memorias del subsuelo Traducir
Crime y castigu
El idiota Traducir
Los endemoniados Traducir
Los hermanos Karamazov
Recuerdos de la casa de los muertos Traducir
El jugador Traducir
Pobres gentes Traducir
El doble Traducir
Influyencies Aleksandr Pushkin, Mijaíl Lérmontov, Nikolai Gógol, Vladímir Soloviov Traducir, Visarión Belinski Traducir, Aleksandr Herzen, Adam Mickiewicz, Immanuel Kant, William Shakespeare, Honoré de Balzac, Miguel de Cervantes, Charles Dickens, Victor Hugo, George Sand, Friedrich Schiller, Ernst Theodor Amadeus Hoffmann, Edgar Allan Poe y Cristo Traducir
Miembru de Academia de Ciencies de San Petersburgu
Movimientu lliteratura realista
Alcuñu/os Д., Друг Кузьмы Пруткова, Зубоскал, —ий, М., Летописец, М-ий, Н. Н., Пружинин, Зубоскалов, Ред., Ф. Д. y N.N.
Creencies
Relixón Ilesia Ortodoxa Rusa
IMDb nm0234502
Fyodor Dostoyevsky Signature.svg
Cambiar los datos en Wikidata

Influencia de la so obraEditar

La obra de Dostoyevski ha sido muy influyente, desde Hermann Hesse hasta Jean-Paul Sartre, Marcel Proust, Henry Miller, Thomas Mann, William Faulkner, Albert Camus, Franz Kafka, Emil Cioran, Yukio Mishima, Charles Bukowski, Louis-Ferdinand Céline, André Gide, Roberto Arlt, Ernesto Sábato y Gabriel García Márquez por mencionar unos pocos autores. Su obra ha influido en la mayoría de los grandes escritores del siglo XX.

Es considerado uno de los precursores del existencialismo y probablemente el mayor representante de la literatura existencialista.

ObresEditar

NovelasEditar

CuentosEditar

BibliografiaEditar

  • (1984) Problems of Dostoevsky´s Poetics. University of Minnesota Press. ISBN 0-8166-1228-5.
  • (1984) Dostoyevski, mi marido. Centro Editor de América Latina.
  • (2001) Fyodor Dostoyevsky: A Study. University Press of the Pacific. ISBN 0-89875-165-9.
  • (1975) Existentialism from Dostoevsky to Sartre. Plume. ISBN 0-452-00930-8.
  • (1991) Apuntes del subsuelo. Alianza Editorial. ISBN 978-84-206-3746-4.
  • (1998) El crepúsculo de los ídolos. Alianza Editorial. ISBN 978-84-206-3395-4.
  • (2001) Dostoïevski. Bartillat. ISBN 284100242X. «Préface de Marc-Edouard Nabe.»
  • (2002) Dostoevsky the Thinker. Cornell University Press. ISBN 0-8014-3994-9.
  • (2003) Entre el bien y el mal. Editorial Complutense. ISBN 84-7491-718-2.
  • (2002) Tolstói o Dostoievski. Ediciones Siruela.
  • (1995) en Boris Andreevich Uspenskiĭ: Russkie familii. Progress. ISBN 9785010010454.
  • (2004) Tres maestros. Balzac, Dickens, Dostoyevski. Acantilado. ISBN 84-96136-84-1.

Enllaces esternosEditar