Gobiernu de Cataluña

El Gobiernu de Cataluña (en catalán: Govern de Catalunya; n'occitanu: Govèrn de Catalonha) ye una de les instituciones estatutaries que conformen la Xeneralidá de Cataluña. Ye l'órganu cimeru colexáu al que l'Estáu, per mediu del estatutu d'autonomía, dexa la potestá de dirixir la política y l'Alministración de la Xeneralidá de Cataluña. Coles mesmes, asume la función executiva y la potestá reglamentaria por delegación del Estáu, en virtú del Estatutu d'autonomía, la Constitución y otres lleis.

Gobiernu de Cataluña
gobiernu autonómicu
Llocalización
Sede Palau de la Generalitat de Catalunya
Direición España
Historia
Fundación28 abril 1931
Participación empresarial
Formáu por Departamentu de la Presidencia de la Xeneralidá de Cataluña
Departamentu de la Vicepresidencia y d'Economía y Facienda de la Xeneralidá de Cataluña
Departamentu d'Acción Esterior, Relaciones Institucionales y Tresparencia
Departamentu de Polítiques Dixitales y Alministración Pública
Departamentu d'Educación
Departamento de Salud de la Generalidad de Cataluña (es) Traducir
Departamento de Interior de la Generalidad de Cataluña (es) Traducir
Departamento de Territorio y Sostenibilidad de la Generalidad de Cataluña (es) Traducir
Consejería de Cultura de la Generalidad de Cataluña (es) Traducir
Departamento de Justicia de la Generalidad de Cataluña (es) Traducir
Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya (es) Traducir
Consejería de Empresa y Trabajo (es) Traducir
Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (es) Traducir
Bolsa de valores Xeneralidá de Cataluña
Web oficial
Cambiar los datos en Wikidata

Composición editar

Componen el Gobiernu de la Xeneralidá'l presidente de la Xeneralidá, el conseyeru primeru del Gobiernu, si procede, y los Conseyeros.

El presidente de la Xeneralidá de Cataluña editar

El presidente de la Xeneralidá de Cataluña (president) ostenta la más alta representación de la Xeneralidá de Cataluña y l'ordinaria del Estáu en Cataluña. Coles mesmes, dirixe y coordina l'acción del Gobiernu rexonal. Como miembru del Gobiernu rexonal, correspuénden-y competencies tales como establecer les directrices xenerales de l'acción del so gobiernu y asegurar la so continuidá, nomar y dixebrar a los conseyeros, convocar y presidir xuntes del Executivu rexonal, pidir que'l Parllamentu rexonal axuntar de forma estraordinaria, pidir faer un alderique de política xeneral nel Parllamentu rexonal, roblar los decretos alcordaos pol Gobiernu rexonal y ordenar que se publicar y coordinar el programa llexislativu del Gobiernu rexonal. Nos casos en que nun haya primer conseyeru, correspuénde-y tamién convocar y presidir les comisiones del Gobiernu rexonal, facilitar la información que'l Parllamentu de Cataluña solicite al Gobiernu rexonal y encargar a un conseyeru o conseyera que s'encargue del despachu o de les funciones d'un departamentu en casu d'ausencia, enfermedá o torga de la persona titular.

Los Conseyeros editar

L'Alministración de la Xeneralidá ta integrada polos departamentos en que s'entama'l Gobiernu, incluyíu'l de la Presidencia. Al mandu de cada departamentu hai un conseyeru (conseller). Cada departamentu tien, amás, una secretaría xeneral y se estructura en servicios, que pueden arrexuntase en direiciones xenerales.

Funcionamientu del Gobiernu editar

El Gobiernu axúntase convocáu pol presidente y, pa la validez de les sos deliberaciones y de los alcuerdos qu'adopte, ye necesariu que tean presentes el presidente o, en casu de que lu sustituya, el primer conseyeru, y la metá de los conseyeros.

Los alcuerdos del Gobiernu adoptar por mayoría; en casu d'empate, el votu del presidente dirime. Los dichos alcuerdos tienen que constar n'acta, de la que tien que dar conocencia'l secretariu del Gobiernu, la regulación y les funciones del cual establecer un reglamentu.

Los miembros del Gobiernu tán obligaos a guardar secretu de les deliberaciones d'ésti o de les opiniones y los votos que cada cual emita. Tampoco puede sopelexar los documentos que conocen por razón del so cargu mientres nun se fixeren públicos oficialmente.

Ver tamién editar

Enllaces esternos editar

Referencies editar