Islla Ruapuke

Islla nel estrechu de Foveaux, Nueva Zelanda.

 

Islla Ruapuke
Situación
Tipu islla
Asitiáu en Estrechu de Foveaux
Coordenaes 46°45′58″S 168°30′43″E / 46.766°S 168.512°E / -46.766; 168.512
Islla Ruapuke alcuéntrase en Nueva Zelanda
Islla Ruapuke
Islla Ruapuke
Islla Ruapuke (Nueva Zelanda)
Datos
Superficie 16 km²
Población 0
Llonxitú 13 km
Cambiar los datos en Wikidata

La islla Ruapuke ye una de les islles más al sur de la cadena principal d'islles de Nueva Zelanda.[1] Alcuéntrase a 15 quilómetros al sureste de Bluff y 32 quilómetros al nordeste de Oban na Islla Stewart (tamién llamada de Rakiura). La islla tien una superficie d'unos 16 quilómetros cuadraos. Protexe l'estremu oriental del estrechu de Foveaux. La islla ta despoblada, pero antes tenía una población maorí de 200 persones.[2][3]

La islla Ruapuke fue uno de los pocos sitios de la Islla Sur donde se firmó el Tratáu de Waitangi.

Dempués de proclamar la soberanía británica sobre Rakiura (islla Stewart) por derechu de descubrimientu (a pesar de l'ocupación de Ngai Tahu), el H.S.M. Herald saleó escontra el norte hasta la islla Ruapuke.

Según el llibru de T. Lindsay Buick "El Tratáu de Waitangi", llegaron el 9 de xunu de 1840 y Tuhawaiki nel navíu H.S.M. Herald con un uniforme de gala d'un ayudante de campu británico.

Naquella dómina, Ruapuke era el llar d'unos 200 Ngai Tahu, encabezaos pol so xefe Hone Tuhawaiki, Tuhawaiki, que ta rexistráu nel Tratáu como "John Touwaick" y otros dos Rangitira, llamaos Kaikoura y Taiaroa. Fueron visitaos por Thomas Bunbury y Henry Williams nel HMS Herald, a quien se-yos encamentara la xera d'asegurar les firmes que representaben a tolos maorinos na Islla Sur, pa completar el Tratáu.

Ruapuke tamién tien el dudosu honor de ser el primer sitiu de Nueva Zelanda en ser colonizáu por mures, en 1824, dempués de que'l bergantín de comerciu de llinu Henrietta llancara equí. Atopóse tamién un cañón ferruñosu nuna llomba de la islla que tamién provenía del Henrietta.

Ver tamién editar

Referencies editar

Enllaces esternos editar