Islles Xeorxa del Sur y Sandwich del Sur

El Territoriu Británicu d'Ultramar de les Islles Xeorxa del Sur y Sandwich del Sur[1] (South Georgia and the South Sandwich Islands o SGSSI, n'inglés), ye un territoriu en disputa (anguaño baxo alministración británica, pero viviegamente reclamáu pola República Arxentina) allugáu nel océanu Atlánticu Sur.

Islles Xeorxa del Sur y Sandwich del Sur
territoriu británicu d'ultramar
bandera de les Islles Xeorxa del Sur y Sandwich del Sur
Himnu nacional God Save the King
Alministración
Nome oficial South Georgia and the South Sandwich Islands
PaísBandera del Reinu Xuníu Reinu Xuníu
Designación para una entidá territorial alministrativa[[Territoriu Británicu d'Ultramar|{{{2}}}
Capital Base King Edward Point (dende 2010)
Nigel Haywood
Llingües oficiales inglés
Xeografía
Coordenaes 54°15′S 36°45′W / 54.25°S 36.75°O / -54.25; -36.75
Superficie 3,093 km² (puestu 176)
% agua n/d
Llenda con 0 km
Puntu más altu Monte Paget (es) Traducir
Demografía
Población ~100 (non permanentes);
2 (permanentes) (2005 est.) hab. (2019)
Densidá Error d'espresión: Caráuter de puntuación "~" non reconocíu. hab/km²
Xentiliciu
Economía
Moneda llibra esterlina
Más información
Dominiu d'Internet .gs
Códigu telefónicu +500
Códigu ISO 239 / SGS / GS
Estaya horaria UTC−02:00
Cambiar los datos en Wikidata

El Territoriu Británicu d'Ultramar foi creáu en 1985, y primeramente foi gobernáu como xurisdicción dependiente de les islles Malvines. Consiste nes islles Xeorxa del Sur (de mayor superficie) y un grupu de pequeñes ínsulas conocíes como Sandwich del Sur. Nun esiste población nativa, y los únicos habitantes son los científicos del British Antarctic Survey que caltienen una base en King Edward Point (la sede alministrativa), y otra base na islla Bird, na que moren 4 biólogos. El cuidador del muséu de Grytviken y la so muyer, son los únicos habitantes permanentes de les islles, xunto col maxistráu británicu y la so familia.

La soberanía de les islles ye formalmente apostada pola República Arxentina dende 1927 (Xeorxa del Sur) y 1938 (Sandwich del Sur). Estos archipiélagos fueron parte del escenariu bélicu de la Guerra de les Malvines. Pa l'Arxentina formen parte del Departamentu Islles del Atlánticu Sur dientro de la Provincia de Tierra del Fueu, L'Antártida ya Islles del Atlánticu Sur. Mientres la Guerra de les Malvines en 1982, creóse la Gobernación Militar de les Islles Malvines, Xeorxa del Sur y Sandwich del Sur, dixebrando esos archipiélagos del Territoriu Nacional de Tierra del Fueu, L'Antártida ya Islles del Atlánticu Sur, al que fueron reintegraes nominalmente en 1985.

Islles Xeorxa del Sur editar

Les Islles Xeorxa del Sur allúguense a cerca de 1.390 km del sureste de les Islles Malvines. Esti grupu compriende la Islla Xeorxa del Sur (la más grande d'esti grupu), xunto coles islles que l'arrodien, asitiaes principalmente nel oeste y el sureste. La superficie total d'esti grupu d'islles algama los 3.756 km².

Les Islles Xeorxa del Sur compónense de les siguientes islles:

Les siguientes tamién son consideraes parte de les Islles Xeorxa del Sur, magar que tán a más de 50 km de la islla principal:

Islles Sandwich del Sur editar

 
Mapa de les Islles Sandwich del Sur.

Les Islles Sandwich del Sur comprenden once islles, la mayoría volcániques, les cuales formen un arcu insular que s'estiende de norte a sur, a 805 km de la punta sureste de la Islla Xeorxa del Sur. La so superficie total nun perpasa los 310 km. Los grupos más septentrionales son los archipiélagos de Candelaria y Marqués de Traverse, mientres que les Islles Tule del Sur son les que tán más al sur. Les trés islles más grandes alcuentrense ente estos trés grupos (Saunders, Blanca y Jorge). El puntu más altu de les Islles Sandwich del Sur ye'l Monte Belinda (1.370 msnm), na Islla Jorge.

Les Islles Sandwich del Sur compónense de los siguientes grupos:

Referencies editar

Enllaces esternos editar