Abrir el menú principal

Jennifer Lynn Connelly (12  d'avientu de 1970Cairo Traducir) ye una actriz d'Estaos Xuníos ganadora del Óscar y el Globu d'Oru pol so papel en A Beautiful Mind. Coles mesmes, ye reconocida poles sos interpretaciones en películes como House of Sand and Fog, Hulk (2003) y Requiem for a Dream (2000).

Jennifer Connelly35mm film frames.svg
Jennifer Connelly 2010 TIFF.jpg
Vida
Nome completu Jennifer Lynn Connelly
Nacimientu

Cairo Traducir12  d'avientu de 1970

(48 años)
Nacionalidá Bandera de Estaos Xuníos d'América Estaos Xuníos
Residencia Nueva York
Grupu étnicu xudíos estauxunidenses
Llingua materna inglés
Familia
Padre Gerard Karl Connelly
Casáu/ada con Paul Bettany  (1 xineru 2003 -
Pareyes Billy Campbell
Estudios
Estudios Saint Ann's School Traducir
Yale
(1988 - 1989)
Universidá Stanford
(1990 - 1990)
Llingües inglés
Italianu
Oficiu
Oficiu actriz, actriz de cine, actriz de voz, actriz de televisión, modelu y cantante
Llugares de trabayu Estaos Xuníos
Trabayos destacaos Requiem for a Dream
A Beautiful Mind
House of Sand and Fog
Labyrinth Traducir
Premios
Nominaciones
Xéneru artísticu cine dramáticu
Creencies
Relixón católicu
IMDb nm0000124
Cambiar los datos en Wikidata

BiografíaEditar

InicioEditar

Fía única d'un comerciante testil y de una mercader d'antigüedaes, creció nel barriu de Brooklyn, na ciudá de Nueva York, d'ascendencia irlandesa, noruega, rusa y polaca. Estudió nel colexu priváu Saint Ann's School.

A los diez años, unos amigos de la familia suxurieron a los sos padres unviala a una seleición de modelos infantiles. Foi según Connelly empecipió una carrera como modelu publicitaria. Llueu empezó a apaecer nes portaes de revistes y más tarde n'anuncios de televisión, la mayoría d'éstos en Xapón.

En 1979 ufiertáron-y intervenir nuna serie de televisión británica. A partir d'entós foi alternando la so actividá como modelu con dalgún papel en producciones televisives.

Unos años más tarde, en 1984, tuvo'l so debú nel cine. Un direutor de casting presentar al direutor Sergio Leone, que buscaba una actriz nueva que supiera baillar pa la so película Érase una vegada n'América. A pesar de que Connelly nun apaeció más qu'unos minutos en pantalla, fueron abondes pa poner de manifiestu'l so talentu como actriz.

En 1985 consiguió'l so primer papel principal en Phenomena o Creepers, de Darío Argento; la película collechó enforma ésitu de taquilla n'Europa, pero desafortunadamente foi distribuyida n'Estaos Xuníos nuna versión censurada.

En 1986, con tan solo 16 años pero yá con muncha carrera a los sos llombos, protagonizó la que ye una de les sos películes más emblemátiques y pola que munchos la recuerden, dando vida a la moza Sarah, en Labyrinth (Dientro del llaberintu), xuntu al enigmáticu David Bowie, dirixida por Jim Henson.Nel añu 1990 filmó Llabios encesos, filme de corte eróticu con Don Johnson l'héroe de la serie de TV Miami Vice, con quien s'asegura que tuvieron una rellación y vivieron un tiempu xuntos.

El so llanzamientu a la fama llograr en 1991 col filme The Rocketeer, xunto a Timothy Dalton, onde destacó la so guapura y capacidá escénica y onde conoció al que sería la so pareya mientres cinco años, Billy Campbell.

Nos años siguientes siguió llogrando papeles nel cine, dalgunos en películes pocu relevantes, pero otros en películes que tuvieron bona acoyida pol públicu. D'esta forma, Connelly foise convirtiendo nuna actriz conocío y apreciao polos direutores.

Carrera reciénEditar

Corría l'añu 2000 cuando se crució nel so camín el mozu direutor Darren Aronofsky y escoyer pa coprotagonizar la so segunda película, Requiem for a Dream (Requiem por un suañu), onde daba vida a Marion, una nueva drogadicta, convirtiéndose col tiempu nun filme de cultu sobre la temática tratada.

En 2001 recibió la reconocencia pol so trabayu cuando ganó'l Óscar a la meyor actriz de repartu, un Globu d'Oru y un premiu de l'Academia Británica de Cine pola so interpretación como Alicia Nash en A Beautiful Mind.

El so trabayu na película que protagonizó xunto a Ben Kingsley, House of Sand and Fog (2003) foi unu de los más aclamaos de la so carrera y el que terminó de consagrala, a pesar de nun llograr la nominación al Óscar como s'esperaba.

Participó na película He's Just Not That Into You, una comedia romántica onde intervien un repartu d'actores famosos como Drew Barrymore, Jennifer Aniston y Scarlett Johansson. Punxo la so voz al personaxe femenín de la película d'animación Númberu 9, y volvió trabayar al pie de el so home, Paul Bettany, en Creation, dando vida a la esposa de Charles Darwin. Pudo volver a ver a les órdenes de Ron Howard na comedia The Dilemma. En Virginia camudó la so imaxe personal tiñéndose de roxa pa interpretar el papel principal de la película, dando vida a una madre soltera que caltién una rellación oculta col sheriff de la ciudá, papel interpretáu por Ed Harris. Tamién trabayó en títulos como la película de Darren Aronofsky, Noah, compartiendo cartelu con Russell Crowe, ente otros filme de corte dramáticu.

Nel añu 2014 Jennifer trabayó con Claudia Llosa na película Nun llores, vuela.

Vida privadaEditar

El so primer fíu, Kai, nació'l 6 de xunetu de 1997 frutu de la so rellación col fotógrafu David Dugan. Dende xineru de 2003 ta casada col tamién actor Paul Bettany, a quien conoció nel rodaxe de A Beautiful Mind, col que tuvo dos fíos: el 5 d'agostu de 2003 nació Stellan Bettany (nomáu asina pol actor Stellan Skarsgård, amigu de Paul Bettany). El 31 de mayu de 2011 dio a lluz a una neña, que recibió'l nome de Agnes Lark.[1]

FilmografíaEditar

Añu Títulu orixinal Personaxe
2018 Alita: Battle Angel Chiren
2017 Only the Brave Amanda Marsh
Spider-Man: Homecoming K.A.R.Y.N (I.A)
2016 American Pastoral Dawn Dwyer Levov
2015 White Weapon Deborah Kingston
2014 Aloft Nana Kunning
Shelter Hannah
Noah Naameh
2013 Winter's Balte Virginia Gamely
Stuck in Love Erica
2011 Salvation Boulevard Gwen Vanderveer
The Dilemma Beth
2010 What's Wrong with Virginia Virginia
2009 Creation Emma Darwin
9 7
He's Just Not That Into You Jenine
2008 The Day the Earth Stood Still Helen Benson
Reservation Road Grace Learner
2006 Blood Diamond Maddy Bowen
Little Children Kathy Adamson
2005 Dark Water Dahlia Williams
2003 House of Sand and Fog Kathy
Hulk Betty Ross
2001 A Beautiful Mind Alicia Nash
2000 Pollock Ruth Kligman
Requiem for a Dream Marion Silver
Waking the Dead Sarah Williams
The Street (TV) Catherine Miller
1998 Dark City Emma Murdoch
1997 Inventing the Abbotts Eleanor Abbott
1996 Far Harbor Ellie
Mulholland Falls Allison Pond
1995 Higher Learning Taryn
1994 Of Love and Shadows Irene
1992 The Heart of Justice (TV) Emma Burgess
1991 The Rocketeer Jenny
Career Opportunities Josie McClellan
1990 The Hot Spot Gloria Harper
1988 Some Girls Gabriella
Étoile Claire Hamilton / Natalie Horvath
1986 Labyrinth Sarah
1985 Seven Minutes in Heaven Natalie Becker
Phenomena Jennifer Corvino
1984 Once Upon a Time in America Deborah
 
Jennifer Connelly en Toronto International Film Festival de 2010

PremiosEditar

ÓscarEditar

Añu Categoría Película Resultáu
2002 Óscar a la meyor actriz de repartu A Beautiful Mind Ganadora

Globo d'OruEditar

Añu Categoría Película Resultáu
2002 Globu d'Oru a la meyor actriz de repartu A Beautiful Mind Ganadora

BAFTAEditar

Añu Categoría Película Resultáu
2002 BAFTA a la meyor actriz de repartu A Beautiful Mind Ganadora

SAGEditar

Añu Categoría Película Resultáu
2002 Meyor actriz A Beautiful Mind Candidata
Meyor repartida A Beautiful Mind Candidata

Independent Spirit AwardsEditar

Añu Categoría Película Resultáu
2001 Independent Spirit Award a la meyor actriz de repartu Meyor actriz de repartu Requiem for a Dream Nomada

ReferenciesEditar

  1. Examiner.com «Jennifer Connelly and baby in Tribeca», 14 d'ochobre de 2011, consultáu'l 6 de payares de 2011.

Enllaces esternosEditar