José Ferrer (actor)

José Ferrer (actor)

José Vicente Ferrer d'Oteru y Cintrón[11] (8  de xineru de 1912Santurce (es) Traducir - 26  de xineru de 1992Coral Gables (es) Traducir), conocíu como José Ferrer, foi un actor puertorricanu que participó en más de 60 películes y munches obres teatrales a lo llargo de la so carrera.

José Ferrer35mm film frames.svg
Jose Ferrer in Caine Mutiny.jpg
Vida
Nacimientu

Santurce (es) Traducir8  de xineru de 1912

[10]
Nacionalidá Bandera de Puertu Ricu Puertu Ricu
Bandera de Estaos Xuníos d'América Estaos Xuníos
Muerte

Coral Gables (es) Traducir26  de xineru de 1992

[10] (80 años)
Sepultura Cementerio Santa María Magdalena de Pazzis (es) Traducir
Causa de la muerte cáncanu colorreutal
Familia
Casáu con Rosemary Clooney
Uta Hagen  (1938 -  1948)
Phyllis Hill  (1948 -  1953)
Fíos/es
Estudios
Estudios Universidá de Princeton
Llingües inglés
Oficiu
Oficiu actor, actor de teatru, actor de cine, actor de televisión, productor de cinedireutor de teatru
Premios
Nominaciones
Discográfica RCA Victor
IMDb nm0001207
Cambiar los datos en Wikidata

Sabía falar cuatro idiomes: español, inglés, francés y italianu.

Llogró tres nominaciones a los Óscar, consiguiendo la preciada estauína pol so papel en Cyrano de Bergerac (1950). Los sos otres dos nominaciones llegaron de la manu de Juana d'Arcu (1948) y Moulin Rouge (1952) na que daba vida a Henri de Toulouse-Lautrec.

Debutó como direutor y productor na película The Shrike (1955).

Intervieno, ente otres, en Lawrence d'Arabia, Dune, The Caine Mutiny y Ship of Fools.

Ye padre del actor Miguel Ferrer y tíu del tamién actor George Clooney.

FilmografíaEditar

  • Juana de Arco (1948)
  • Crisis (1950)
  • Cyrano de Bergerac (1950)
  • Moulin Rouge (1952)
  • The Caine Mutiny (1954)
  • Lawrence of Arabia (1962)
  • Voyage of the Damned (1976)
  • El centinela (1977)
  • Fedora (1978)
  • Dracula's Dog (1978)
  • Placer y juego (1980)
  • A Midsummer Night's Sex Comedy (1982)
  • Soy o no soy (1983)
  • Dune (1984)
  • Seducción (1985)
  • La confesión de un homicida (1989)
  • Condenado (1990)

PremiosEditar

ÓscarEditar

Añu Categoría Película Resultáu
1952 Meyor Actor Moulin Rouge Nomáu
1950 Meyor Actor Cyrano de Bergerac Ganador
1948 Meyor Actor de Repartu Juana d'Arcu Nomáu

Globu d'OruEditar

Añu Categoría Película Resultáu
1951 Premios Globu d'Oru Meyor Actor - Drama Cyrano de Bergerac Ganador

ReferenciesEditar

  1. 1,0 1,1 Afirmao en: Gemeinsame Normdatei. Data de consulta: 27 abril 2014. Autor: Biblioteca Nacional d'Alemaña.
  2. 2,0 2,1 Biblioteca Nacional de Francia. «autoridaes BNF» (francés). Consultáu'l 10 ochobre 2015.
  3. 3,0 3,1 Afirmao en: Encyclopædia Britannica Online. Identificador Encyclopædia Britannica Online: biography/Jose-Ferrer. Apaez como: Jose Ferrer. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: inglés.
  4. 4,0 4,1 Afirmao en: SNAC. Identificador SNAC Ark: w6k36p4g. Apaez como: José Ferrer. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: inglés.
  5. 5,0 5,1 Afirmao en: Internet Broadway Database. Identificador de persona d'Internet Broadway Database: 6934. Apaez como: José Ferrer. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: inglés.
  6. 6,0 6,1 Afirmao en: Find a Grave. Identificador Find a Grave: 7703. Apaez como: José Ferrer. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: inglés.
  7. 7,0 7,1 Afirmao en: filmportal.de. Identificador Filmportal: 96d7b9b486ee45f98dabeee67b13f74a. Apaez como: José Ferrer. Data de consulta: 9 ochobre 2017.
  8. 8,0 8,1 Afirmao en: Munzinger-Archiv. Identificador Munzinger: 00000006135. Apaez como: Jose Ferrer de Oteroy Cintron. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: alemán.
  9. 9,0 9,1 Afirmao en: Enciclopedia Brockhaus. Identificador de Brockhaus Enzyklopädie en línea: ferrer-jose. Apaez como: José Ferrer. Llingua de la obra o nome: alemán.
  10. 10,0 10,1 Afirmao en: Gran Enciclopèdia Catalana. Identificador de la Gran Enciclopedia Catalana: 0026724. Apaez como: José Ferrer. Editorial: Grup Enciclopèdia Catalana. Llingua de la obra o nome: catalán.
  11. Encyclopædia Britannica.com (ed.): «José Ferrer». Consultáu'l 29 de marzu de 2011.

Enllaces esternosEditar