Lakshadweep

(Redirixío dende Laquedivas)

L'archipiélagu de les Laquedivas nel océanu Índicu, constitúi'l territoriu más pequeñu de la India. Hasta 1973, el nome oficial yera Laccadives, grafía tradicional inglesa, nesi añu camudó'l nome a Lakshadweep, el so nome orixinal en malabar y maldivo.

Lakshadweep
Alministración
PaísBandera de India India
ISO 3166-2 IN-LD
Tipu d'entidá Territorios de la Unión
Capital Kavaratti (es) Traducir
Nome oficial ലക്ഷദ്വീപ് (ml)
Nome llocal ലക്ഷദ്വീപ് (ml)
ލަކްޝަދީބު (dv)
División
Xeografía
Coordenaes 10°34′N 72°38′E / 10.57°N 72.64°E / 10.57; 72.64
Superficie 32 km²
Altitú media 16 m
Demografía
Población 60 595 hab. (2005)
Densidá 1893,59 hab/km²
Más información
Fundación 1r payares 1956
lakshadweep.gov.in
Cambiar los datos en Wikidata
Vista de satélite del archipiélagu.

Ta formáu por 12 atolones coralinos, trés petones de coral y cinco bancos de sable, amás de munchos castros menores. L'área total ye de 32 km². Les islles tán asitiaes a caballu ente'l mar al que dan nome, mar de Laquedivas, y el mar Arábigu, a una distancia d'ente 200-300 km de les mariñes del estáu indiu de Kerala; y darréu al norte de les islles Maldives.

Solamente les siguientes diez islles tán habitaes:

Les islles principales son Kavarrati (onde s'atopa la capital, Kavarrati), Agatti, Minicoy y Amini. La población total del territoriu ye de 60.595 persones acordies col censu de 2001. Agatti tien un aeropuertu con vuelos a Kochi.

El nome del archipiélagu, d'orixe sánscritu, significa lliteralmente «cien mil islles» (laksha = cien mil, dweep = islla). Ye un nome análogu al de Maldives, en sánscritu Maladweepa.

Los habitantes de les islles falen un dialeutu del malayalam y la mayoría son musulmanes (93%). Esiste la creencia popular de que los isleños son descendientes de viaxeros que desembarcaron nes islles mientres una fuerte nube. Étnicamente la población ye similar a la de Kerala salvu nel estremu sur (Islla de Minicoy) que la so población paecer enforma a la de les Maldives y falen mahl, un llinguaxe paecíu al dhivehi de les Maldives del que podría ser un dialeutu.

Historia editar

 
Islla Bangaram.

La más occidental de les islles llámase Vasco da Gama pero fueron los ingleses los primeres n'esplorales. Les islles apaecen mentaes con gran detalle nes hestories del viaxeru árabe Ibn Batuta. Los portugueses establecieron un fuerte nes islles en mayu de 1498, pero los habitantes remontáronse. La islla pasó darréu al Ali Raxa of Cannanore, y dempués de la paz de Seringapatam, en 1792, el conxuntu d'islles del sur quedó sol control d'un xefe llocal en cuenta de un tributu añal.

Referencies editar

Enllaces esternos editar