Leonard Cohen

Leonard Norman Cohen (21  de setiembre de 1934Westmount – 7  de payares de 2016Los Angeles)[49] foi un poeta, novelista y cantante canadianu. En xunu de 2011 foi gallardoniáu col Premiu Príncipe d'Asturies de les Lletres[50]

Leonard CohenPicto infobox character.png
Leonard Cohen concert of the 2008 tour.jpg
Vida
Nacimientu

Westmount[2]21  de setiembre de 1934

[17]
Nacionalidá Bandera de Canadá Canadá
Residencia Montreal
Westmount
Grupu étnicu asquenazí
pueblu xudíu
Muerte

Los Angeles[21]7  de payares de 2016

[17] (82 años)
Sepultura Mont-Royal (es) Traducir[26]
Causa de la muerte cáncanu[27]
cayida[28]
Familia
Padre Nathan Bernard Cohen
Madre Marsha Klonitsky
Casáu con Suzanne Elrod [29]
Rebecca De Mornay [29]
Pareyes Marianne Ihlen
Dominique Issermann
Rebecca De Mornay
Suzanne Elrod
Fíos/es
Estudios
Estudios Westmount High School (en) Traducir
Universidá de Columbia
Universidá McGill
(1951 - 1955) Grau n'Artes
Llingües falaes francés
inglés
Alumnu de Solomon Klonitzky-Kline
Oficiu
Oficiu cantautor, poeta, artista caleyeru, novelista, escritor, músicu, pianista, guionista, actor de cine, productor musical, cantantelletrista
Trabayos destacaos Songs from a Room
Various Positions
Old Ideas
The Future (es) Traducir
Halle
El juego favorito (es) Traducir
The Energy of Slaves (en) Traducir
Parasites of Heaven (en) Traducir
Beautiful Losers (es) Traducir
Premios
Nominaciones
Influyencies Federico García Lorca
Miembru de Academia Estauxunidense de les Artes y les Ciencies[47]
Xéneru artísticu Rock
palabra hablada (es) Traducir
Folk rock
Synth pop
Música del mundu
soft rock (es) Traducir
pop
música folk
Pop rock
blues
Mena de voz baxu-barítonu
Instrumentu musical guitarra
pianu
voz
Discográfica Columbia Records
Creencies
Relixón xudaísmu[48]
IMDb nm0169552
leonardcohen.com
Leonard Cohen signature.svg
Cambiar los datos en Wikidata

BiografíaEditar

Leonard Cohen nació nel somantu d'una familia xudía de clase media d'ascendencia lituana en Montreal y medró en Westmount. So padre, Nathan Cohen, yera propietariou d'una tienda de corte y confeción y morrió cuando Leonard tenía nueve años d'edá. Según la tradición familiar, los Cohen descienden de los Kohanim. "Fui queríu como un mesíes", contó Cohen a Richard Golstein en 1967, "y decíenme que descendía d'Aarón" ("cohen" significa "sacerdote" n'hebreo). Na so adolescencia aprendió guitarra; formará más sero un grupu d'inspiración country-folk, los Buckskin Boys.

DiscografíaEditar

  • Songs of Leonard Cohen] (1968)
  • Songs from a Room (1969)
  • Songs of Love and Hate (1971)
  • New Skin for the Old Ceremony (1974)
  • Death of a Ladies' Man] (1977)
  • Recent Songs (1979)
  • Various Positions (1984)
  • I'm Your Man (1988)
  • The Future (1992)
  • Ten New Songs (2001)
  • Dear Heather (2004)
  • Old Ideas (2012)
  • Popular Problems (2014)

Recopilatorios y direutosEditar

  • Live Songs (1973)
  • The Best of Leonard Cohen (1975)
  • More Best of Leonard Cohen (1997)
  • Live in Concert (1994)
  • Field Commander Cohen: Tour of 1979 (2001)
  • The Essential Leonard Cohen (2002)
  • Live in London (2009)
  • Live At The Isle Of Wight 1970 (2009)
  • Songs From The Road (2010)

ReferenciesEditar

  1. Afirmao en: Gemeinsame Normdatei. Data de consulta: 10 avientu 2014. Autor: Biblioteca Nacional d'Alemaña.
  2. URL de la referencia: https://www.biography.com/people/leonard-cohen-9252529. Data de consulta: 12 avientu 2018.
  3. URL de la referencia: http://www.nndb.com/people/812/000023743/.
  4. URL de la referencia: http://www.nytimes.com/2016/11/11/obituaries/leonard-cohen-dies.html?_r=0.
  5. Afirmao en: SNAC. Identificador SNAC Ark: w64j0zgf. Apaez como: Leonard Cohen. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: inglés.
  6. 6,0 6,1 Afirmao en: Find a Grave. Identificador Find a Grave: 172555591. Apaez como: Leonard Cohen. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: inglés.
  7. 7,0 7,1 Afirmao en: filmportal.de. Identificador Filmportal: 27db6023a70b4eaea39a493095eee159. Apaez como: Leonard Cohen. Data de consulta: 9 ochobre 2017.
  8. URL de la referencia: https://www.biography.com/people/leonard-cohen-9252529. Data de consulta: 12 avientu 2018.
  9. 9,0 9,1 Afirmao en: Enciclopedia Brockhaus. Identificador de Brockhaus Enzyklopädie en línea: cohen-leonard-norman. Apaez como: Leonard Norman Cohen. Llingua de la obra o nome: alemán.
  10. 10,0 10,1 Afirmao en: Store norske leksikon. Identificador Store norske leksikon: Leonard_Cohen. Apaez como: Leonard Cohen. Llingua de la obra o nome: Bokmål. Data de publicación: 1978.
  11. 11,0 11,1 Afirmao en: autoridaes BNF. Identificador BnF: 12441196b. Apaez como: Leonard Cohen. Autor: Biblioteca Nacional de Francia. Llingua de la obra o nome: francés.
  12. 12,0 12,1 Afirmao en: Gran Enciclopèdia Catalana. Identificador de la Gran Enciclopedia Catalana: 0018537. Apaez como: Leonard Cohen. Editorial: Grup Enciclopèdia Catalana. Llingua de la obra o nome: catalán.
  13. 13,0 13,1 Afirmao en: Roglo. Identificador Roglo: p=leonard;n=cohen. Apaez como: Leonard Cohen.
  14. 14,0 14,1 Afirmao en: enciclopedia croata. Identificador de la enciclopedia croata: 12201. Apaez como: Leonard Cohen. Autor: Dalibor Brozović. Llingua de la obra o nome: croata. Data de publicación: 1999. Editorial: Miroslav Krleža Lexicographical Institute.
  15. Afirmao en: enciclopedia Proleksis. Identificador de la enciclopedia Proleksis: 15694. Apaez como: Leonard Cohen. Llingua de la obra o nome: croata.
  16. 16,0 16,1 «Archivo de Bellas Artes». Consultáu'l 1 abril 2021.
  17. 17,0 17,1 Afirmao en: Munzinger Personen. Identificador Munzinger: 00000015246. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Apaez como: Leonard Cohen. Llingua de la obra o nome: alemán.
  18. URL de la referencia: https://www.biography.com/people/leonard-cohen-9252529. Data de consulta: 12 avientu 2018.
  19. «Leonard Cohen Dead at 82». Rolling Stone. Consultáu'l 11 payares 2016. «"My father passed away peacefully at his home in Los Angeles with the knowledge that he had completed what he felt was one of his greatest records," Cohen's son Adam wrote in a statement to Rolling Stone.»
  20. URL de la referencia: http://www.nytimes.com/2016/11/11/obituaries/leonard-cohen-dies.html?_r=0.
  21. URL de la referencia: https://www.biography.com/people/leonard-cohen-9252529. Data de consulta: 12 avientu 2018.
  22. URL de la referencia: https://www.washingtonpost.com/entertainment/music/leonard-cohen-singer-songwriter-of-love-death-and-philosophical-longing-dies-at-82/2016/11/10/1e6bf036-a779-11e6-8042-f4d111c862d1_story.html. Data de consulta: 11 payares 2016. Llingua de la obra o nome: inglés. Cita: Leonard Cohen, a Canadian-born poet, songwriter and singer, (...), died Nov. 7. He was 82..
  23. URL de la referencia: http://www.nytimes.com/2016/11/11/obituaries/leonard-cohen-dies.html?_r=0.
  24. URL de la referencia: https://www.biography.com/people/leonard-cohen-9252529. Data de consulta: 12 avientu 2018.
  25. URL de la referencia: http://www.jta.org/2016/11/13/news-opinion/world/leonard-cohen-buried-in-montreal-before-announcement-of-his-death.
  26. URL de la referencia: https://www.biography.com/people/leonard-cohen-9252529. Data de consulta: 12 avientu 2018.
  27. URL de la referencia: https://www.biography.com/people/leonard-cohen-9252529. Data de consulta: 12 avientu 2018.
  28. URL de la referencia: https://www.washingtonpost.com/news/morning-mix/wp/2016/11/17/leonard-cohens-cause-of-death-released-he-fell-death-was-sudden-unexpected-and-peaceful/. Dirección web de archivo: https://archive.is/MzlzZ.
  29. 29,0 29,1 Afirmao en: Kindred Britain.
  30. URL de la referencia: https://www.biography.com/people/leonard-cohen-9252529. Data de consulta: 12 avientu 2018.
  31. URL de la referencia: https://www.biography.com/people/leonard-cohen-9252529. Data de consulta: 12 avientu 2018.
  32. URL de la referencia: https://www.biography.com/people/leonard-cohen-9252529. Data de consulta: 12 avientu 2018.
  33. URL de la referencia: https://www.biography.com/people/leonard-cohen-9252529. Data de consulta: 12 avientu 2018.
  34. URL de la referencia: http://archive.gg.ca/honours/search-recherche/honours-desc.asp?lang=e&TypeID=orc&id=2870.
  35. URL de la referencia: https://www.biography.com/people/leonard-cohen-9252529. Data de consulta: 12 avientu 2018.
  36. «CNN».
  37. «Salón de la Fama del Rock».
  38. URL de la referencia: https://www.biography.com/people/leonard-cohen-9252529. Data de consulta: avientu 2018.
  39. URL de la referencia: https://www.biography.com/people/leonard-cohen-9252529. Data de consulta: 12 avientu 2018.
  40. URL de la referencia: https://www.biography.com/people/leonard-cohen-9252529. Data de consulta: 12 avientu 2018.
  41. URL de la referencia: https://www.biography.com/people/leonard-cohen-9252529. Data de consulta: 12 avientu 2018.
  42. URL de la referencia: https://www.biography.com/people/leonard-cohen-9252529. Data de consulta: 12 avientu 2018.
  43. URL de la referencia: https://www.biography.com/people/leonard-cohen-9252529. Data de consulta: 12 avientu 2018.
  44. URL de la referencia: http://www.fpa.es/es/premios-princesa-de-asturias/premiados/2011-leonard-cohen.html?especifica=0.
  45. URL de la referencia: http://www.prixduquebec.gouv.qc.ca/prix-qc/desclaureat.php?noLaureat=447. Data de consulta: 30 marzu 2021.
  46. Editorial: Conseil des arts et des lettres du Québec. URL de la referencia: https://www.calq.gouv.qc.ca/prix-et-distinction/ordre-des-arts-et-des-lettres-du-quebec/#tab-1. Data de consulta: 4 febreru 2019. Llingua de la obra o nome: francés.
  47. URL de la referencia: https://www.biography.com/people/leonard-cohen-9252529. Data de consulta: 12 avientu 2018.
  48. URL de la referencia: https://books.google.co.uk/books?id=GsD0AgAAQBAJ&pg=PA374#v=onepage&q&f=false. Páxina: 374.
  49. Muere Leonard Cohen, el trovador de voz cavernosa. La Nueva España. Consultao'l 11.11.2016
  50. Leonard Cohen, Príncipe de Asturias de las Letras, El País, 1 de xunu de 2011.

Enllaces esternosEditar