Leopoldo Cintra Frías

políticu cubanu

Leopoldo Cintra Frías (17 de xunetu de 1941Yara), tamién conocíu como Polu, ye un militar y políticu cubanu. Ye l'actual Ministru de les Fuercies Armaes Revolucionaries de Cuba. Tamién ye miembru del Buró Políticu del Partíu Comunista de Cuba y del Conseyu d'Estáu. Tien l'alta distinción de Héroe de la República de Cuba.

Leopoldo Cintra Frías
Minister of the Revolutionary Armed Forces (en) Traducir

9 payares 2011 - 15 abril 2021
diputáu de l'Asamblea Nacional del Poder Popular de Cuba

Vida
Nacimientu Yara17 de xunetu de 1941 (82 años)
Nacionalidá Bandera de Cuba Cuba
Estudios
Estudios Academia Militar del Estado Mayor de las Fuerzas Armadas de Rusia (es) Traducir
Oficiu políticumilitar
Premios
Serviciu militar
Graduación general de cuerpo de ejército (es) Traducir
mayor general (es) Traducir
Lluchó en Revolución cubana
Creencies
Partíu políticu Partíu Comunista de Cuba
Cambiar los datos en Wikidata

Mocedá editar

Leopoldo Cintra Frías nació na ciudá de Yara el 17 de xunetu de 1941. El so padre yera un llabrador que tenía una finca, una tienda-chigre y una panadería. Militó na Agrupación de Joven Esperanza de la Fraternidá, que yera l'aparatu xuvenil de la masonería, onde empezaben a conspirar contra la dictadura de Fulgencio Batista.

Revolución editar

Incorporar a la Revolución Cubana nel Exércitu Rebalbu a la edá de 12 años en payares de 1957, depués d'enterase pola revista Bohemia del desembarcu del Granma. Les sos primeres aiciones fueron les de vender bonos y la de distribuyir nuna carroceta pan y llevar xente a la sierra. Darréu ingresó a la tropa de Crescencio Pérez, onde namái tuvo tres meses. Depués del segundu combate de Pinu de l'Agua pasó a la Columna 1 so les órdenes de Pepín Quiala, que fuera mandáu por Frank País de refuerzu a la Sierra Maestra. Darréu xunióse a la Comandancia de la Columna 1 José Martí, que taba direutamente so les órdenes de Fidel Castro, onde permaneció hasta'l final de la guerra.

Formó parte de los rebeldes qu'acompañaron a Fidel Castro nel so percorríu dende la Provincia d'Oriente hasta L'Habana, conocida como la Caravana de la Llibertá, y terminó la guerra col grau de Teniente. Fidel Castro xubir a Capitán depués d'una trifulca ente rebeldes nel campamentu de Managua. Depués de participar n'operaciones en Picu Turquino, foi nomáu xefe d'una Columna d'Artillería.

En 1960 foi unviáu a Checoslovaquia a estudiar Artillería col fin d'aprender el manexu del cañón autopropulsado SAU-100 y la conducción de tanques. Al so regresu a Cuba foi nomáu xefe de la Brigada d'Artillería 1900, de Caimito. Al siguiente añu foi xefe de la División d'Infantería 1270 y depués al mandu de l'Artillería. En 1964 concluyó los sos estudios na Escuela Básica Cimera y cinco años más tarde pasó'l Cursu Académicu Superior dende'l puntu de vista militar y en 1982 graduar en mandu y estáu mayor de nivel operativu-estratéxicu na Academia del Estáu Mayor Xeneral de la Xunión Soviética.

Foi dende 1990 Xefe del Exércitu Occidental cubanu, unu de los trés mandos rexonales, encargáu de la defensa onde s'atopa la ciudá de L'Habana. El xeneral Cintra condució una gran unidá de tanques cubanos n'Angola y Etiopía (1978). Tuvo en trés causes n'Angola, la postrera en 1989, onde comandó el frente sur, y dirixó les fuercies cubanes nel terrén mientres la batalla de Cuito Cuanavale y les aiciones posteriores, nes cualos dambos llaos axudicáronse la victoria. Estes victories conxuntes de tropes cubanes, angoleñes y del SWAPO decidieron les posteriores conversaciones de paz multillaterales, con EEXX como "mediador", y que'l so resultancia fueron: la independencia de Namibia, la retirada sudafricana d'Angola, el regresu a casa de les tropes cubanes y l'aceleración na práutica del fin del Apartheid. Cintra Frías formó parte de la delegación cubana en diches conversaciones. El so papel nesta etapa de la guerra foi emponderáu pol presidente cubanu Fidel Castro.

Al so regresu a Cuba siguió siendo xefe del Exércitu Occidental. En 2001 foi xubíu al grau de Xeneral de Cuerpu d'Exércitu.

Ministeriu editar

Dende ochobre de 2008 ocupó'l cargu de Viceministru Primeru del Ministeriu de les Fuercies Armaes Revolucionaries. Tres la muerte del ministru Julio Cases Regueiro foi nomáu nuevu titular del ministeriu'l 9 de payares de 2011.

Referencies editar

Enllaces esternos editar