Parroquia

división alministrativa civil

La parroquia, tamién llamada collación, ye n'Asturies la división alministrativa tradicional inmediatamente inferior al conceyu.

Mapa de les parroquies d'Asturies.

L'Estatutu d'autonomía del Principáu d'Asturies recóyelo asina nel so artículu sestu. Nél prevé la reconocencia de la personalidá xurídica de les parroquies rurales como forma tradicional de convivencia y asentamientu de la población asturiana.

En desenrollu de dichu artículu, díctase la Llei 11/1986, de 20 de payares, pola que se reconoz tala personalidá xurídica y que prevé nel so articuláu aspectos tan importantes como’l procedimientu de reconocencia, les competencies de la parroquia rural, el réxime orgánicu y funcional de les mesmes y los recursos de les parroquies.

Les 857 parroquies d'Asturies tamién tienen una instancia inferior: los barrios. N'Asturies nun tienen por qué coincidir cola parroquia eclesiástica, magar que xeneralmente sí coincidan.

Otres rexones del mundu onde les parroquies son unidaes alministratives editar

En Galicia, tradicionalmente y d'alcuerdu col so estatutu d'autonomía, la parroquia ye una institución asemeyada a l'asturiana.

N'Andorra les parroquies son les unidaes alministratives nes que ta dividíu'l país.

Otros países con una alministración asemeyada basada na parroquia:


Referencies editar

Enllaces esternos editar