Abrir el menú principal

República Socialista Soviética d'Estonia


La República Socialista Soviética d'Estonia, embrivíu en RSS d'Estonia (n'estoniu: Eesti Nõukogude Sotsialistlik Vabariik, embrivíu en: Eesti NSV) foi una república integrante de la Unión de Repúbliques Socialistes Soviétiques (URSS).

Eesti Nõukogude Sotsialistlik Vabariik
República Socialista Soviética d'Estonia

Flag of Estonia.svg

19401991

Flag of Estonia.svg

Bandera de la República Socialista Soviética d'Estonia

Bandera

Lema nacional: Kõigi maade proletaarlased, ühinege
Himnu nacional: Himnu de la RSS d'Estonia
Llocalización de República Socialista Soviética d'Estonia
Capital Tallinn
Gobiernu República soviética
Presidente d'Estonia
 • 1990 - 1992 Arnold Rüütel
Historia
 • Afitáu 1940
 • Incorporación
a la URSS
6 d'agostu de 1940
 • Invasión alemana 22 de xunu de 1941
 • Lliberación soviética 23 de payares de 1944
 • Independencia 20 d'agostu de 1991
Moneda Rublu soviéticu (rubla)
Miembru de: URSS
Puestu 15º na URSS por población.

HistoriaEditar

L'antigua Estonia foi ocupada poles tropes del Exércitu Colorá u'l 17 de xunu de 1940, tres un referendu pol cual los estonianos decidíen integrase na URSS ante l'amenaza alemana. La RSS d'Estonia incorporóse oficialmente a la Xunión Soviética el 6 d'agostu de 1940, convirtiéndose na decimosesta República de la URSS. Mientres la Segunda Guerra Mundial, foi conquistada y ocupada pola Alemaña nazi en 1941 formando parte del Reichskommissariat Ostland, pa ser lliberada pola URSS en 1944, mientres la Ofensiva del Bálticu.

Los Estaos Xuníos, el Reinu Xuníu y otros países occidentales consideraron esta anexón un actu illegal (siguiendo los postulaos la doctrina Stimson), polo que siguieron calteniendo rellaciones diplomátiques colos representades del gobiernu d'Estonia nel esiliu, y nun reconocieron a la RSS d'Estonia como parte de la URSS. La RSS d'Estonia camudó de nome a República d'Estonia'l 8 de mayu de 1990, anque nun recuperaría la so plena soberanía hasta'l 20 d'agostu de 1991, cuando Estonia proclamóse independiente, recibiendo la reconocencia de la comunidá internacional nes siguientes selmanes. La economía estonia yera de les más fuertes d'ente les repúbliques soviétiques, y anguaño Estonia sigue siendo la más próspera de les antigües repúbliques que conformaben la URSS.

En 1979, aprosimao, el 65% de la población yera étnicamente estonia, ente qu'había, y entá hai, una importante minoría rusa (28%). Otres nacionalidaes estadísticamente significatives son los ucraínos (2,5%), los bielorrusos (± 2%) y el finlandeses (±1,5%).

Ver tamiénEditar