Abrir el menú principal

República Socialista Soviética de Bielorrusia

República Socialista Soviética de Bielorrusia (en rusu, Белору́сская Сове́тская Социалисти́ческая Респу́блика, en bielorrusu, Беларуская Савецкая Сацыялістычная Рэспубліка) foi unu de los cuatro miembros fundadores de la Xunión Soviética en 1922, xuntu cola República Socialista Soviética d'Ucraína, la República Federativa Socialista Soviética Transcaucásica y la República Federal Socialista Soviética de Rusia.

Белорусская Советская Социалистическая Республика
Беларуская Савецкая Сацыялістычная Рэспубліка
República Socialista Soviética de Bielorrusia

Flag of the Lithuanian-Byelorussian SSR.svg
Flag of the NSDAP (1920–1945).svg

1920-1941
1944-1991

Flag of the NSDAP (1920–1945).svg
Flag of Belarus.svg

Bandera de la República Socialista Soviética de Bielorrusia

Bandera

Himnu nacional: Himnu de la RSS de Bielorrusia
Llocalización de Bielorrusia
Capital Minsk
Historia
 • Afitáu {{{añu_entamu}}}
 • Adhesión a la URSS 30 d'avientu de 1922
 • Anexón de Bielorrusia Occidental 15 de payares de 1939
 • Entamu de la invasión alemana 22 de xunu de 1941
 • Fin de Operación Bagration 19 d'agostu de 1944
 • Almisión na ONX 24 d'ochobre de 1945
 • Tratáu de Belavezha 8 d'avientu de 1991
 • Independencia 26 d'avientu de 1991
Moneda Rublu soviéticu
Miembru de: Xunión Soviética , ONX
Puestu 6º na URSS tocantes a superficie y puestu 5º tocantes a población

La república taba na zona oeste de la URSS y la so capital yera Minsk. La RSS de Bielorrusia foi creada'l 1 de xineru de 1919 como República Socialista Soviética Bielorrusa, pero esta sumiría'l 27 de febreru pa formar la República Socialista Soviética Lituanu-Bielorrusa; la república foi refundada como República Socialista Soviética de Bielorrusia el 31 de xunetu de 1920 y sumiría el 26 d'avientu de 1991, cola disolución de la URSS.

HistoriaEditar

A la fin de la Primer Guerra Mundial, Bielorrusia foi invadida polos Imperios Centrales en dos causes: en 1917 y en 1918 tres una rotura del Tratáu de Brest-Litovsk. El territoriu de Bielorrusia estremar tres la Paz de Riga de 1921; Bielorrusia nun recuperaría les sos tierres hasta qu'el Exércitu Coloráu facer na Gran Guerra Patriótica, mientres la cual tuvo ocupada pola Alemaña nazi (1941-1944) y suplantada pol Reichskommissariat Ostland. En 1944, por cuenta de la Operación Bagration, Bielorrusia foi lliberada de la ocupación alemana. Dempués de la guerra, la RSS de Bielorrusia formó parte de l'Asamblea Xeneral de la ONX, xuntu cola Xunión Soviética y la RSS d'Ucraína, siendo una de los fundadores de la ONX. El 19 de setiembre de 1991, la república foi renombrada República de Bielorrusia, y permaneció na URSS tres meses más, hasta la so independencia. La capital siguió siendo Minsk.


Organización políticu-alministrativaEditar

La RSS de Bielorrusia taba estremada en 6 óblast (provincies) como s'amuesa na tabla siguiente (datos del 1 de xineru de 1970, fonte: Gran Enciclopedia Soviética).

Nome Superficie
(miles
de km²)
Población
(miles
de hab.)
Capital
Óblast de Brest 32,3 Brest
Óblast de Vítsiebsk 40,1 Vítsiebsk
Óblast de Gómel 40,4 Gómel
Óblast de Grodno 25,0 Grodno
Óblast de Minsk 40,8 Minsk
Óblast de Maguilov 29,0 Maguilov

DemografíaEditar

La población en 1969 yera de 8.897.000, y étnicamente taba asina distribuyida:

La república taba na zona oeste de la URSS y la so capital yera Minsk. Otres ciudaes importantes yeren Gómel, Brest, Grodno, Maguilov y Vítsiebsk.