Ulm ye una ciudá alemana del estáu de Baden-Württemberg, asitiada ente Stuttgart al oeste y Augsburg y Múnich al este, a veres del Danubiu. Ríu que dixebra Ulm de Neu-Ulm, la parte nueva de la ciudá, que s'atopa nel estáu de Baviera. Ulm ye conocida pola Catedral d'Ulm, ilesia protestante d'arquiteutura gótica cola torre d'ilesia más alta del mundu, con un altor de 161.53 m. Pola Ciudá universitaria y tamién por ser la ciudá natal d'Albert Einstein.

Ulm
Alministración
PaísBandera d'Alemaña Alemaña
Estáu federáu Baden-Württemberg
Rexón alministrativa Rexón de Tübingen
Tipu d'entidá gran ciudá
Cabezaleru/a del gobiernu Ivo Gönner
Nome oficial Ulm (de)
Nome llocal Ulm (de)
Códigu postal 89081, 89073, 89075, 89077 y 89079
Xeografía
Coordenaes 48°24′N 10°00′E / 48.4°N 10°E / 48.4; 10
Ulm alcuéntrase n'Alemaña
Ulm
Ulm
Ulm (Alemaña)
Superficie 118.68 km²
Altitú 478 m
Llenda con
Demografía
Población 128 928 hab. (31 avientu 2022)
- 62 745 homes (30 setiembre 2021)

- 63 660 muyeres (30 setiembre 2021)
Porcentaxe 100% de Rexón de Tübingen
1.16% de Baden-Württemberg
0.16% de Alemaña
Densidá 1086,35 hab/km²
Más información
Fundación 1181 (Gregorianu)
Prefixu telefónicu 0731, 07346 y 07305
Estaya horaria UTC+01:00
UTC+02:00
Llocalidaes hermaniaes Jinotega, Bratislava y Vidin
ulm.de
Cambiar los datos en Wikidata

Xeografía editar

 
La Ilesia Mayor d'Ulm ye la más alta del mundu.

Ulm ta asitiada nel puntu onde los ríos Iller y Blau xuntar col Danubiu. La ciudá d'Ulm atopar a una altitú de 479 m sobre'l nivel del mar (puntu de midida: Conceyu). El conglomeráu ta distribuyíu nuna amplitú xeográfica y va dende 459 m sobre'l nivel del mar (vera del Danubiu) a 646 m sobre'l nivel del mar (monte de fueya Steiner). El centru históricu de la ciudá ta asitiáu a unos dos quilómetros más palantre (esti) de la confluencia de los ríos Iller y Blau nel Danubiu. La ciudá ta asitiada nel estremu sur de la Ulmer Alb (parte de la Flächenalb media) y el pandu del antiguu Valle de los Urdonau (azul, Oh y Schmiechtal) al sur del mesmu por separáu, denomináu "Hochstrass".

Historia editar

A Ulm mentar per primer vegada en 854, siendo declarada ciudá por Federico I Barbarroja en 1164. Ulm florió mientres el sieglu XVI, debíu fundamentalmente a la esportación testil. Estos sieglos representen el cénit del arte en Ulm, especialmente para pintores y escultores.

La ciudá foi severamente destruyida en 1944, por cuenta de los bombardeos de la RAF. Reconstruyir nun estilu más modernu ente los años 1950 y 1960.

Historia xeográfica editar

 
La ciudá d'Ulm dende la torre de la Catedral.

Numberosos afayos prehistóricos d'importancia internacional de casi tolos periodos de la prehistoria y la historia temprana nes proximidaes d'Ulm señalaron que la zona d'Ulm yá en dómina prerromana yera la interseición de delles redes importantes de tresporte a nivel nacional y establecimientu de les rutes comerciales.

En 1803, dexó de ser una "Ciudá Llibre Imperial" y foi absorbida por Baviera. Mientres la batalla d'Ulm de 1805, nel marcu de les Guerres Napoleóniques, l'exércitu francés fixo una emboscada a la invasión de l'armada austriaca en manes del Xeneral Mack en Ulm forzando la so retirada. En 1810, Ulm foi incorporada nel Reinu de Württemberg, perteneciente a la Confederación del Rin.

En 1938, de nuevu pasó a ser una "ciudá llibre" o Stadtkreis, lo que significa que nun pertenez a nengún de los distritos rurales de la redolada formando unu de tipu urbanu.

Economía editar

 
Torre medieval en Ulm.

Ulm ye un llugar d'importancia pa empreses del sector electrónica como Nokia Networks y del sector armamentista como EADS. El sector automotriz tamién tien centros de trabayu y desenvolvimientu en Ulm. Empreses como Daimler AG, Audi AG y BMW tienen instalaciones nel área noroccidental de la ciudá llamada Eselsberg, una área onde s'asientan tamién clíniques de la Universidá d'Ulm o l'Hospital Militar, ente otros. Tamién fuera sede d'una importante Escuela de Diseñu sol nome de la mesma ciudá(Escuela cimera de proyectación o escuela d'Ulm).

Clima editar

Nel dialeutu de la ciudá, Ulm ye la "capital del imperiu de borrina". Les estadístiques amuesen que, sicasí, en Ulm Friburgu y Múnich, el sol apaez menos de 1698 hores na etapa de mayor duración. Ulm ye según un estudiu, la ciudá d'Alemaña más saludable, ufierta a los sos ciudadanos les meyores condiciones de vida usando los siguientes criterios: contaminación atmosférica, atención de salú, situación social y económica, instalaciones deportives y númberu de llugares de cría. En contraste, los valores de la media de les precipitaciones atópase na media alemana, 745 milímetros (mm) permediu de les precipitaciones y una temperatura permediu de 8 graos Celsius (° C) mientres l'añu (1971 a 2000), una y bones la ciudá nun s'atopa nun contestu de clima templáu. Los hinchentes en Ulm polo xeneral suelen convertise nun grave problema yá que los dos ríos, el Danubiu y Iller, énchense y llega a haber una fusión ente les sos agües.

Personaxes pernomaos editar

Referencies editar

Enllaces esternos editar