Omán ye un país asitiáu nel suroeste d'Asia, bordiando'l Mar Arábigu, el Golfu d'Omán y el Golfu Pérsicu, ente Yeme, Arabia Saudita y los Emiratos Árabes Xuníos (EAU). Cuenta con una superficie de 309.501 km².

Xeografía d'Omán
 
[editar datos en Wikidata]

Llocalización editar

Omán ta asitiáu na parte más oriental de la Península Arábiga y, según estimaciones oficiales, cubre una superficie total d'aproximao 300.000 quilómetros cuadraos. Les estimaciones d'observadores estranxeros son d'alredor de 212.000 quilómetros cuadraos. La superficie terrestre componer de diverses traces topográfiques: valles, desiertos nel 82 per cientu de la masa de tierra, cordales nel 15 per cientu y l'enllanada costera nel tres per cientu.

El sultanatu ye flanqueado pol Golfu d'Omán y el Mar Arábigu, lo que contribuyó al aislamientu d'Omán. Históricamente, los contactos del país col restu del mundu fueron per mar, apurriéndo-y non solu accesu a les tierres estranxeres, sinón tamién a les ciudaes costeres d'Omán. El Rub al Khali, desiertu difícil de cruciar inclusive col tresporte modernu, forma una barrera ente'l sultanatu y l'interior de Arabia. Los montes d'Al Hajar, formen una franxa ente la mariña y el desiertu de la península de Musandam (Ras Musandam) a la ciudá de Sur el puntu más oriental d'Omán, formando otra barrera. Estes barreres xeográfiques caltienen l'interior d'Omán llibre d'invasiones militares estranxeres.

Rexones xeográfiques editar

 
Mapa detalláu d'Omán
 
Mapa topográficu d'Omán

Estes carauterístiques naturales estremen el país en siete árees distintes: Ruus al Ŷibal, incluyendo'l norte de la península de Musandam, l'A'l Batinah, una llanura al sureste a lo llargo de la mariña del Golfu d'Omán; l'interior Omán, detrás de la mariña Al Batinah que toma los montes d'Al Hajar los sos pies, y llendes del desiertu, la mariña de Mascate alredor del puntu de Ras al Hadd y escontra el sur el Mar d'Arabia, la islla de Masirah n'alta mar, y finalmente la greba mariña sur de la rexón de Dhofar, nel sur.

Sacante la fértil y húmeda rexón de Dhofar de la mariña y les tierres baxes alredor de los montes d'Al Hajar formen parte del ecu-rexón del Golfu d'Omán ermu y semidesierto, ente que los mesmos montes son un hábitat distintu.

Ver tamién editar

Referencies editar

Enllaces esternos editar