Bauhinia tomentosa

especie de planta

Bauhinia tomentosa ye una especie botánica de lleguminosa na familia de les Fabaceae. Distribúise per Asia y África.[1]

Commons-emblem-notice.svg
 

Infobox plantae.png

Bauhinia tomentosa
Bauhinia tomentosa (Camel foot tree) in Hyderabad, AP W IMG 9479.jpg
Clasificación científica
Reinu: Plantae
División: Magnoliophyta
Clas: Magnoliopsida
Orde: Fabales
Familia: Fabaceae
Subfamilia: Caesalpinioideae
Tribu: Cercideae
Subtribu: Bauhiniinae
Xéneru: Bauhinia
Especie: Bauhinia tomentosa
L.
[editar datos en Wikidata]
Detalle de la flor
Fueyes

DescripciónEditar

Un parrotal erecto qu'algama un tamañu d'unos 5 m d'altor; partes nuevos buxu llanudu pubescente. Fueyes ovaes, base aguda raramente subacuminada a despuntiada, marxe enteru superficie cimera glabra, menor púber a glabrescente, glauca. Estípula llateral, de 4-20 mm de llargu, pilosa, caduca, pecíolude 2-6 cm de llargu, ranuras o angulares, pilosa. Flores en recímanos curtios llaterales, bracteaes, bráctees de 4-8 mm de llargu, linear, pilosa, pedicelo c. 1-2 cm de llargu, provista de 2 bracteoles llixeramente per debaxo de la media, de 3 mm de llargu, pilosa. Vaina 7-15 cm de llargu, de 12 a 18 mm d'anchu, glabres, septaes, 3-11 granes; estípite de 12-14 mm de llargu. Granes 7-10 mm d'anchu, esplanáu, negru.[2][3]

PropiedaesEditar

Los estractos de hexano, acetato de etilo y metanol de los raigaños de Bauhinia tomentosa y Bauhinia vahlii fueron probaos pola so actividá antimicrobiana frente a bacteries Gram-positives (cuatro cepes), les bacteries Gram-negatives (tres cepes) y tres cepes de fungos utilizando métodos de microdilución, pa la determinación de les concentración mínima de inhibición. Foi considerada antibacteriana y antimicótica.[4]

TaxonomíaEditar

Bauhinia tomentosa foi descritu por Carlos Linneo y espublizóse en Species Plantarum 1: 375. 1753.[2]

Etimoloxía

Bauhinia: nome xenéricu nomáu n'honor de los hermanos herboristes y botánicos suizus; Caspar (1560-1624) y Johann Bauhin (1541-1613). El primeru foi botánicu y médicu, autor d'un índiz de nomes de plantes y los sos sinónimos llamáu Pinax Theatri botanici, y profesor d'anatomía y botánica na Universidá de Basilea, qu'estremaba ente xéneru y especie, y foi el primeru n'establecer un sistema científicu de la nomenclatura, ente que'l segundu foi co-autor de la gran obra Historia Plantarum universalis, publicáu cuarenta años dempués de la so muerte.[5]

tomentosa: epítetu llatín que significa "peluda, con pelos".

Sinonimia
  • Alvesia bauhinioides Welw.
  • Alvesia tomentosa (L.) Britton & Rose
  • Bauhinia pubescens DC.
  • Bauhinia volkensii Taub.
  • Bauhinia wituensis Harms
  • Pauletia tomentosa (L.) A. Schmitz[6]

Nome comúnEditar

  • Castellanu: Flor d'Azufre; Gorru de Napoleón; Guacamaya Americana.[1]

Ver tamiénEditar

ReferenciesEditar

BibliografíaEditar

  1. Brenan, J.P.M. (1967) Caesalp. In: Flora Trop. East Africa. Milne-Redhead & Polhill
  2. Leon, H. & Alain, H. (1951) Flora de Cuba 2: 224-367 Lleguminoses
  3. Howard, R.A. et al. (1988) Dicotyledoneae Part 1. Fl. Lesser Antilles Arnold Arboretum
  4. Sanjappa, M. (1992) Legumes of India. Dehra Dun: Bishen Singh Mahendra...
  5. Polhill, R, M. (1990) Legumineuses. In: Flore des Mascareignes, Vol 80. J. Bosser et a #
Larsen, K. et al. (1984) Flora of Thailand, Vol 4 Part 1. In: T. Smithinand & K. Larsen
  1. Ali, S.I. (1973) Flora of Pakistan, Non. 54 Caesalpiniaceae. Karachi: Univ Karac
  2. Rudd, V.Y. (1991) Flora of Ceylon 7: 34-107. Caesalpinioideae
  3. Parham, J.W. (1972) Plants of the Fiji Islands
  4. Ding Hou, Larsen, S & Larsen, K (1996) Flora Malesiana I, 12, 2: 409-784. Caesalpiniaceae.
  5. Chen, T.C. (1988) Bauhinia. In: Fl. Reip. Pop. Sinicae, 39. (Leguminosae 1)
  6. Larsen, K. et al (1980) In: Flore du Cambodge, du Laos et du Vietnam, Vol 18. A.

Enllaces esternosEditar