Abrir el menú principal

Vida personal y carreraEditar

Nació en Cleveland Heights, nel estáu d'Ohio, col nome Mary Debra Winger. El so padre, d'ascendencia xudía, yera distribuidor de productos cárnicos; la so madre tamién profesaba la relixón hebrea.

Primeros añosEditar

A los 16 años abandonó'l colexu y colóse cola so familia a Israel, onde vivió mientres un tiempu nun kibbutz. Foi enrolada nes fuercies de defensa d'Israel, lo que marcó'l so calter con una personalidá axatada y fuerte nel ambiente marcial de les milicies.

De vuelta nos Estaos Xuníos a los 18 años sufrió un grave accidente automovilísticu que la dexó semiparalítica y ciega, lo que la obligó a guardar cama mientres 10 meses. Estudió criminoloxía y socioloxía, pero dexó los sos estudios pa trabayar como guía nun parque temáticu. Pasó cuasi un añu hasta que Winger pudo recuperar la so movilidá y visión y foi entós cuando tomó la determinación de ser actriz.

Primeros papelesEditar

Winger foi consecuente cola so decisión y empezó a trabayar n'anuncios de televisión pa dase a conocer. El so entamu foi en Slumber Party '57 na qu'apaez desnuda, siendo una de les primeres actrices n'apaecer ensin censura.[1]

Entós foi contratada pa una serie de televisión bien popular nos Estaos Xuníos, Wonder Woman (1975-79), cola que tuvo un notable ésitu encarnáu a Drusilla, hermana menor de la protagonista. Tamién participó de volao en La muyer policía, esitosa serie protagonizada por Angie Dickinson.

A partir d'ellí yá consiguió papeles nel cine, anque les primeres películes nes qu'intervieno nun llamaron l'atención. Sí tuvo mayor impacto'l so primer filme onde tuvo un papel protagonista: Thanks God it's Friday, película musical sobre la fiebre de la música discu, onde Winger tuvo por compañeru a Jeff Goldblum. El cantar principal de la película, "Last Dance", cantada por Donna Summer, ganó'l Premiu Óscar.

Grandes ésitosEditar

Sicasí, l'afitamientu de Debra Winger como estrella tardó en llegar un pocu más: foi en 1980, al ser escoyida ente 200 candidates pal papel d'amiga de John Travolta en Urban Cowboy, película que tuvo enforma ésitu y que-y dexó demostrar les sos dotes d'interpretación.

Gracies a ello llogró dos años dempués dos papeles decisivos: unu como coprotagonista, con Nick Nolte, del filme Cannery Row (sustituyendo a Raquel Welch), y otru entá más importante, xunto a Richard Gere, na película An Officer and a Gentleman, que tuvo un enorme ésitu de taquilla, y pola cual consiguió una nominación al Óscar como meyor actriz principal.

Un añu dempués intervieno en Terms of Endearment, xunto a Shirley MacLaine, y volvió ser nomada a un Óscar. En 1986 rodó Peligrosamente xuntos, con Robert Redford y Daryl Hannah, y en 1987 trabayó en Black Widow (La vilba negra), onde interpreta a una axente del FBI qu'investiga'l casu d'una bella dama (Theresa Russell) qu'asesina sistemáticamente a los sos homes pa quedase coles sos fortunes.

A finales de la década de 1980, Winger enllazó dellos filmes de prestíu. En 1989 rodó una adaptación de la novela The Sheltering Sky de Paul Bowles, so direición de Bernardo Bertolucci y con John Malkovich como coprotagonista. En 1993 rodó xunto a Anthony Hopkins Shadowlands (Shadowlands), dirixida por Richard Attenborough (pola cual recibió la so tercer nominación al Óscar), y en 1995 la comedia romántica Forget Paris (Forget Paris) empobinada y coprotagonizada por Billy Crystal.

Winger yera considerada una actriz d'excelencia, bien versátil, que matizaba intensamente los sos personaxes con un aura de fraxilidá y rudez, coles mesmes auníu a una bona apariencia y sensualidá bien personal.[2] Sicasí, ganóse amás una reputación colos direutores d'entós de ser una actriz cola que yera difícil trabayar nel plató, por cuenta de la so intensa personalidá y mesmes idees. Refugó papeles en diversos proyeutos prometedores, como A League of Their Own (1992), con Tom Hanks y Madonna, supuestamente porque nun quería trabayar con ésta. El so papel facer finalmente Geena Davis. Sobre'l so calter difícil, nuna ocasión esplicó: «Nunca alderico pol tamañu del mio caravana nin coses asina, sinón sobre trabayo». La llexendaria Bette Davis salió nel so defensa al dicir: «En Debra Winger veo daqué de mi».

Últimos añosEditar

Tres estes películes y a los 40 años d'edá, en 1995 Winger fixo saber a los profesionales del cine que nun taba interesada n'actuar en películes comerciales si nun teníen un debíu nivel calidable. Prefirió trabayar menos y pasar periodos más llargos ente película y película primero que participar en filmes de poco nivel, polo que la prensa considerar como un retiru de la industria del cine. Aun así foi trabayando regularmente de magar, demostrando en cada ocasión que ye una gran actriz, cola versatilidad necesaria p'actuar en papeles bien diversos. En 2002 protagonizó un singular documental, Searching for Debra Winger, dirixíu por Rosanna Arquette.

En 2008 apaeció en Rachel Getting Married, protagonizada por Anne Hathaway y empobinada por Jonathan Demme, y en feches próximes causó movición nos medios especializaos al publicar les sos polémiques memories (titulaes Undiscovered) onde criticaba'l mundín de Hollywood. La participación de Winger nesti filme collechó munches bones opiniones del públicu, pero foi ignorada polos críticos.

La so actividá artística más recién ye participar nun papel protagónico na tercer temporada de la serie In treatment. Amás tomó una cátedra de cine na Universidá de Harvard na qu'enseña cine en dicha institución.

Vida PersonalEditar

Debra Winger tuvo una curtia rellación con Robert Redford en 1986, pero abandonar esi añu pa casase con un amigu de Redford, Timothy Hutton.[3] Winger tuvo casada mientres cuatro años col actor Timothy Hutton y la pareya tuvo un fíu, Noah, divorciar en 1990. Tuvo por pareya al gobernador de Nebraska, Bob Kerrey por dalgún tiempu. Unos años más tarde, en 1996, Winger volvió casase con un actor y axente de cine llamáu Arliss Howard col que tuvo un segundu fíu.

FilmografíaEditar

Añu Película Papel
2014 Boychoir Señora Steele
2012 Lola Versus Robin
2008 Rachel Getting Married Abby
2004 Eulogy Alice Collins
2003 Radio Linda
2001 Big Bad Love Marilyn
1995 Forget Paris Ellen Andrews Gordon
1993 Shadowlands Joy Gresham
1993 A Dangerous Woman Martha Horgan
Wilder Napalm Vida Foudroyant
1992 Leap of Faith Jane Larson
1990 The Sheltering Sky Kit Moresby
Everybody Wins Angela Crispini
1988 Betrayed Katie Phillips / Cathy Weaver
1987 Made in Heaven Emmett Humbird
Black Widow Alexandra 'Alex' Barnes
1986 Legal Eagles Laura Kelly
1984 Mike's Murder Betty Parrish
1983 Terms of Endearment Emma Horton
1982 An Officer and a Gentleman Paula Pokrifki
E.T. the Extra-Terrestial Enfermera / Voz del estraterrestre
Cannery Row Suzy DeSoto
1980 Urban Cowboy Sissy
1979 French Postcards Melanie
1978 Thank God It's Friday Jennifer
1976 Slumber party '57 Debbie

Carrera televisivaEditar

Añu Película Papel Notes
2010 In Treatment Frances Greer Serie
Law & Order Woodside Serie
2005 Sometimes in April Prudence Bushnell Película
Dawn Anna Dawn Anna Townsend Película
1992 Sesame Street Debra Serie
1978 James at 15 Hunter Country Serie
Police Woman Phyllis Baxter Serie
Special Olympics Sherrie Hensley Película
1977 Szysznyk Jenny Serie
1976/1977 Wonder Woman Drusilla / Wonder Girl Serie

PremiosEditar

ReferenciesEditar

Enllaces esternosEditar