Esteban de Borbón

historiador francés

Esteban de Borbón, en llatín Stephanus de Borbone o en francés Étienne de Bourbon (1180 (greg.)Belleville – 1261Lyon) foi un inquisidor dominicu del sieglu XIII, quien escribió la escoyeta más importante del so sieglu de exemplos pa la predicación, el Tractatus de diversis materiis predicabilibus, los llamaos exempla.

Esteban de Borbón
Vida
Nacimientu Belleville1180 (greg.)
Nacionalidá Bandera de Francia Francia
Muerte Lyon1261[1] (80/81 años)
Estudios
Llingües falaes llatín
Oficiu relixosu cristianu, escritorinquisidor
Creencies
Relixón Ilesia Católica
Orde relixosa Orde de Predicadores
Cambiar los datos en Wikidata

Biografía y obres editar

Formó parte de los dominicos de París de 1217 a 1223. Aproximao ente 1223 y 1250 ocupó'l cargu de predicador xeneral, lo que-y dexó percorrer la rexón de Lyon (qu'entós yera parte del Imperiu Xermánicu), la Borgoña, la Lorena, el Forez, el Macizu Central, la diócesis de Valence, el Rosellón y los Estaos de Saboya.

Esteban de Borbón convertir n'unu de los primeros inquisidores. Redactó un catálogu de los errores de la fe, llista que foi utilizada por otros, como Bernardo Gui, nel sieglu XIV, nel so Manual del Inquisidor.

ElTractatus de diversis materiis predicabilibus, redactáu hacia 1250, contién más de 3000 rellatos, d'oríxenes diversos. Anguaño alcuéntrase na Sorbona, arreyáu con cadenes pa evitar el robu.

Bibliografía editar

  • Stephani de Borbone, Tractatus de diversis materiis predicabilibus -Prologus, Prima Pars- De Dono timoris, Jacques Berlioz y Jean-Luc Eichenlaub (eds.).
  • Humbert de Romans, -y Don de crainte ou l'Abondance des exemples, traducíu al francés y presentáu por Christine Boyer, con un postfacio de Jacques Berlioz.
  • Escoyeta en francés: Etienne de Bourbon, Anecdotes historiques, légendes et apologues tirés du recueil inédit d'Etienne de Bourbon dominicain du XIIIe siècle, A. Lecoy de Colar (ed.) Paris : Renouard : Henri Loones, 1877.

Datos interesaos editar

El filme francés de 1987 -y Moine et la sorcière (El monxu y la bruxa), realizáu por Suzanne Schiffman, tomó como referencia a Esteban de Borbón pa rellatar la visita d'un dominicu a una población medieval en busca de herexes.

Ver tamién editar

  1. Afirmao en: Jean-Claude Schmitt.