El sieglu XIV d. C. (sieglu decimocuartu dempués de Cristu) o sieglu XIV EC (sieglu decimocuartu de la Era común) empezó'l 1 de xineru de 1301 y terminó'l 31 d'avientu de 1400.

Sieglos Sieglu xiiiSieglu xivSieglu xv
Décades 1300131013201330134013501360137013801390
Tabla añal del sieglu XIV

Política editar

Ye ensin dulda ún de los más nefastos de la historia de la humanidá, el sieglu ta marcáu poles graves plagues y les guerres qu'afararon cuasi toa Europa. Ente 1315 y 1317 hebo la denomada Pequeña Edá de Xelu qu'acabó con miles de colleches causando miseria y fame. A mediaos de sieglu, ente 1348 y 1355 hebo un biltu de peste, nes sos variantes bubónica, neumónica y septicémica, denomada «peste negra», qu'acabó con un terciu de la población europea.

Por si esto fuera poco, la muerte del últimu rei de la dinastía de los Capetos en Francia, causó un conflictu européu pola socesión, los franceses coronaron a Felipe VI de Valois, primu hermanu del fináu rei Capetín. Pero como ye normal, nengunu de los otros pretendientes al tronu quedaron satisfechos, Eduardo III, rei d'Inglaterra y pretendiente llexítimu al tronu de Francia, empecipió les hostilidaes con Francia, dando entamu a la guerra de los Cien Años, una de les más duraderes de la historia de la humanidá.

Nel restu d'Europa, siguiríen los conflictos, en Castiella hebo una guerra civil pol tronu, ente Pedro I de Castiella, moteyáu "El Cruel", contra'l so hermanascu Enrique de Trastámara, el conflictu que calteníen Inglaterra y Francia treslladar a Castiella, sofitando unu a cada bandu. Per otra parte, l'Imperiu otomanu va siguir espardiéndose sobremanera al traviés de los Balcanes, anque un Imperiu bizantín yá bien amenorgáu, va aguantar inda les acometíes otomanes.

Acontecimientos reales editar

Guerres y política editar

Ciencia y Filosofía editar

  • 1326: Invéntase la primer arma real de fueu en Florencia.

Relixón editar

  • 1305: El papa Clemente V tresllada la sede papal de Roma p'Avignon.
  • 1307: So les órdenes del rei Felipe IV de Francia, prinden a un grupu de los llamaos Caballeros Templarios y llévenlu a la Santa Inquisición pa que los xulguen y conderguen por estremaos crímenes en contra de la cristiandá. En 1312 Clemente V dexó a les presiones de Felipe IV y esllió la orde de los Templarios per aciu bulda papal. En 1314 esllise definitivamente.
  • 1378: Termina la guerra de los Ocho Santos con un tratáu de paz robláu en Tívoli en xunetu.

Desastres editar

Cultura editar

Persones destacaes editar

 
Felipe VI, primer rei de la dinastía Valois.
 
Tamerlán.

Ver tamién editar

Referencies editar

Enllaces esternos editar