Abrir el menú principal

Frank Braña

actor de cine español (1934–2012)

Francisco Pérez Braña (24  de febreru de 1934La Puela - 13  de febreru de 2012Madrid) foi un actor asturianu, conocíu col nome artísticu de Frank Braña.

Frank Braña
Frank Braña - Hai sbagliato... dovevi uccidermi subito!.jpg
Vida
Nacimientu La Puela24  de febreru de 1934
Nacionalidá Bandera d'España España
Fallecimientu

Madrid13  de febreru de 2012

(77 años)
Causa de la muerte Insuficiencia respiratoria
Estudios
Llingües castellanu
Oficiu
Oficiu actor de cine y actor de televisión
Xéneru artísticu wéstern Traducir
IMDb nm0106394
Cambiar los datos en Wikidata

BiografíaEditar

 
Frank Braña, Hai sbagliato... dovevi uccidermi subito! (1972)

Frank trabayó como mineru de rapaz p'ayudar na familia enfrermando de silicosis.

Entamó la so carrera como extra en películes d'ación coles que llegó a facese 17 rotures y nos famosos westerns d'Almería, llegó a trabayar con Sergio Leone nuna buena riestra de Spaghetti-Western, asina consiguió ser el actor que más veces matara a los buenos. De Braña puede dicise que ye l'actor que más veces interpretó'l de malu n'España, Golpe de mano foi'l film de mayor éxitu na so carrera tando más de seis meses na Gran Vía madrileña, actuó igualmente nun buen númberu de series de televisión. Trabayó con grandes actores como Fernando Rey, Francisco Rabal o Eduardo Fajardo, arriendes de conocer a gran cantidá d'artistes de fama internacional como Clint Eastwood, Henry Fonda, Charles Bronson, Claudia Cardinale, Jason Robards Jr., Oliver Reed, Terence Hill o Bud Spencer.

Francisco Braña Pérez nació en 1934 en La Puela d'Allande, fíu d'un guardia civil, los constantes destinos del padre lleváronlu per residencies en Negueira, Fonsagrada, Ozcos, Doiras, Navia, Ḷḷuarca y Xixón. En Navia contautó col cine pues de nenu acudía al Cine Fantasio, que sigue conservándose, y pa entrar gratis trabayaba d'ayudante. Con trece años trabaya na construcción en Xixón, nel túnel de Noreña y en La Camocha. Cesa en 1954 pa ingresar na Guardia Civil pero por silicosis ñégase-y la entrada. Deprendió a manexar, inglés y boxéu. Empezó faciendo pequeños papeles d'extra como especialista nel cine pola fortaleza física. En Madrid y consigue un papel na película de Gonzalo Delgrás Café de Chinitas (1960) gracias a l'amistá con Margarita Delgrás que lu recomienda pa los Estudios Bronston onde supera una prueba pa Rei de reis como doblador d'escenes peligroses. Nun sabía montar en caballu pero yá s'apañaría. Ganaba 550 pesetes diaries, munchísimo, y nin siquiera salía nos créitos. Adopta'l nome de Frank Braña. Sabiendo inglés, un gayasperu físicu y unos impresionantes güeyos claros abrieron-y les puertes a producciones estranxeres rodaes n'Hespaña, de vaqueros o históriques. Xunta trabayos suyos onde sólo aparecía como especialista como El Colosu de Rodes, onde conoció a Sergio Leone, les primeres películes suyes acreditaes como actor fueron Los corsarios del Caribe (1961), Horizontes de Lluz (1962), Xuegu d'homes, Perséu l'invencible, Robaron una estrella, Los conquistadores del Pacíficu (1963), La carga de la policía montada, Los siete bravísimos, Brandy, L'home de la dilixencia, Los rurales de Texes, La tumba del pistoleru, Fuerte perdíu (1964), Joaquín Murrieta, Jandro, The Last of the Mohicans, La frontera de Dios, Tierra de fuéu, Adiós gringu, Una tumba pal sheriff (1965), Xugando a morrer, Mestizu, Dos contra Al Capone, El ranchu malditu (1966), Silenciu, El preciu d'un home, L'home que mató a Billy el Neñu, Una bruxa ensin escoba, Un home vino pa matar, Dios perdona... ¡yo, non!, Cara a cara, Sugar Colt (1967), Quince hores pa un asesín, Dos homes van morrer, La hora del coraxe, Quiérolu muertu, Persecución hasta Valencia, El sabor del odiu, Comandos, El secretu del capitán O'Hara (1968), La residencia, El zorru xusticieru, Santu frente a la muerte, La moza del Nilo, Ensin aliendu, El proscritu del ríu Coloráu, Garringu, Johnny Ratón, La muerte d'un presidente, Los diaños de la guerra (1969). Participó na triloxía de Sergio Leone: Por un puñáu de dólares, La muerte tenía un preciu y El buenu, el feu y el malu.

A partir de 1970 el so nome aparecerá ya siempre destacáu. Nos años 1970 participó en 59 películes con Guiliano Carnimeo, Mario Bianchi o Leon Klimovsky y en westerns de José Antonio de la Loma, Rafael Romero Marchent o Juan Bosch qu'almiraron a Hollywood. Participa en Nicolás y Alexandra (1971) en Delirios de gandura (1971) y nun capítulu de Curro Jiménez tituláu La trampa.

Llueu vendríen más películes como Duelo a muerte;Yo, el Vaquilla o Misteriu na islla de los monstruos ésta con escenes rodaes en Outur. Rueda tamién comedies como Don Xuan el mio queríu pantasma y episodios de La casa de los enguedeyos o Los lladrones van pa la oficina. Los últimos trabayos fueron en L'hibiernu de les anxanes, Maestros, Tiovivu, Carla, y dos episodios de la serie Martes de Carnaval.

Frank Braña rodó unes 167 películes en cinco continentes. Non toes fueron actuaciones destacaes. Munches veces el so papel consistía en cayer del caballu o morrer al principiu la película. Por ello ye l'actor que más veces morrió nes películes, unes 164 veces y unes quinientes actuaciones como especialista. En Golpe de mano (1970) representaba un dinamiteru asturianu que-y dio fama internacional. Otru éxitu foi Perros cayexeros. Trabayó con Clint Eastwood, William Holden, John Carradine, Lex Barker... Rechazó un papel con Pedro Almodóvar. Siempre quiso rodar un guión suyu sobre la postguerra nos montes de la so querida Asturies. Morrió en Collado Villalba en 2012 aquexáu de la so eterna mala salú de fierru.

Reconocimientos y premiosEditar

  • Algamó'l Premiu al Meyor Actor Principal, de la Universidá de Navarra, pol cortumetraxe: El viejo y el mar del guionista y realizador Enrique Rodríguez.
  • Foi unu de los artistes españoles más reclamaos pol cine norteamericanu (unos cincuenta filmes), actuó en diverses produciones americanes dao que yera unu de los pocos actores que falaba inglés. Recientemente actuó en películes de terror y fantástiques.
  • Premiu d'Honor a títulu póstumu del 8u Festival de Cine Asturianu celebráu n'Uviéu en 2013.

FilmografíaEditar

Títulu Añu Direutor
Café de chinitas (1960) Gonzalo Delgrás
Rey de reyes (1961) Nicholas Ray
Los corsarios del caribe (1961) Jean Martín
Accidente 703 (1962) José María Forqué
Horizontes de luz (1962) León Klimovsky
Los conquistadores del Pacífico (1963) José María Elorrieta
Rififí en la ciudad (1963) Jesús Franco
Juego de hombres (1963) José Luis Gamboa
Han robado una estrella (1963) Xavier Xetó
El valle de los hombres de piedra (1963) Alberto De Martino
La tumba del pistolero (1964) Armando de Ossorio
I due violenti (1964) Primo Zeglio
El hombre de la diligencia (1964) José María Elorrieta
Cavalca e uccidi (1964)
La carga de la policía montada (1964)
Los siete bravísimos (1964) León Klimovsky
Los rurales de Texas (1964) Primio Zeglio
El señor de La Salle (1964) Luis César Amadori
Por un puñado de dólares (1964) Sergio Leone
Tierra de fuego (1965) Jaime Jesús Balcázar
Fuerte perdido (1965) José María Elorrieta
La frontera de Dios (1965) César Fernández Ardavín
El proscrito del río Colorado (1965)
Joaquín Murrieta (1965) George Sherman
Der letzte Mohikaner (1965)
Una bara per lo sceriffo (1965) Mario Caiazo
Adiós gringo (1965) Giorgio Stegani
Dos contra Al Capone (1965) Giorgio Simonelli
El secreto del capitán O'Hara (1965) Arturo Ruiz Castillo
Por un puñado de dólares (1965) Sergio Leone
Jandro (1965) Julio Coll
El bueno, el feo y el malo (1966) Sergio Leone
El precio de un hombre (1966) Eugenio Martín
Per il gusto di uccidere (1966)
Ringo del Nebraska (1966) Anthony Román
Jugando a morir (1966) José Hernández Gan
Mestizo (1966) Julio Buchs
Sugar Colt (1966) Franco Giraldi
El halcón y la presa (1966) Sergio Sollima
Comando de asesinos (1966)
El halcón de Castilla (1966) José María Elorrieta
El hombre que mató a Billy el niño (1967)
Se sei vivo spara (1967) Guilio Questi
Silencio (1967)
Requiescant (1967) Carlo Lizzani
Faccia a faccia (1967)
Una bruja sin escoba (1967) José María Elorrieta
Un hombre vinó a matar (1967) León Klimovsky
Quindici forche per un assassino (1968) Nunzio Malasomma
Commando suicida (1968)
C'era una volta il West (1968) Sergio Leone
Tutto per tutto (1968) Umberto Lenzi
Ringo il cavalliere solitario (1968) Rafael Romero Marchent
na pistola per cento bare (1968)
Tre supermen a Tokiu (1968)
Lo voglio morto (1968) Paolo Bianchi
Dos homes van a morir (1968) Rafael Romero Marchent
I quattro dell'Ave Maria (1968)
Tú perdonas... yo no (1968) Guiseppe Colizzi
La residencia (1969) Narciso Ibañez Serrador
La morte sull'alta collina (1969) Fernando Cerchio
Il prezzo del potere (1969) Tonino Valerii
El zorro justiciero (1969) Rafael Romero Marchent
La muchacha del Nilo (1969) José María Elorrieta
Johnny ratón (1969) Vicente Escrivá
I diaboli di la guerra (1969) Adalberto Albert
Garringo (1969) Rafael Romero Marchent
Sin aliento (1969) Fernando Cerchio
El vengador del Sur (1969) Mario Siciliano
Il magnifico Robin Hood (1970) Roberto Bianchi
Persecución hasta Valencia (1970) Julio Coll
La Muerte de un presidente (1970) Tonino Valerii
Golpe de mano "Explosión" (1970) José Antonio de la Loma
Santo contra los asesinos de la mafia (1970) Manuel Bengoa
Che fanno i nostri supermen tra le vergini della giungla? (1970) Adalberto Albertini
In il nombre del padre del figlio y del colt (1970)
Manos torpes (1970) Rafael Romero Marchent
I Leopardi de Churchill (1971) Mauricio Pradeaux
El bosque del lobo (1971) Pedro Olea
Gli fumavano le Colt... lo chiamavano Camposanto (1971) Guiliano Carnimeo
La redada (1971)
Misión secreta nel Caribe (1971) Enrique L. Eguiluz
La folie des grandeurs (1971)
Una nuvola di polvere.. un grido di morte.. arriva sartana (1971) Giuliano Carnimeo
Necrophagus (1971) Miguel Madrid
Una nuvola di polvere... un grido di morte... arriva Sartana (1971)
Nicholas y Alexandra (1971)
I corvi, ti scaveranno la fossa (1971) Juan Bosch
Una chica cuasi decente (1971)
Campeones del ring (1972) José Aguado
Timanfaya (1972) José Antonio de la Loma
Mano rápida (1972) Frank Bronston
La presa y la buitre (1972) Rafael Romero Marchent
Los buitres cavaran tú fosa (1972) John Wood
Hai sbagliato... dovevi uccidermi subito! (1972) Mario Bianchi
Crimen de amor (1972)
La guerrilla (1972) Rafael Gil
Una bala marcada (1972) Juan Bosch
Triangulo (1972)
Lo chiamavano requiescat fasthand (1972) Mario Bianchi
Dio in cielo.. Arizona in terra (1972) Juan Bosch
El más fabuloso golpe del Far-West (1972) José Antonio de la Loma
E cosi divennero i tre supermen del west (1973) Italo Matinengh
Crypt of the living dead (1973) Ray Danton
El misterio de la momia Egipcia (1973) Alejandro Marti Gelaber
Santo contra el Doctor muerte (1973) Rafael Romero Marchent
Hai sbagliato.. doveni uccidermi subito! (1973) Mario Bianchi
Verflucht, dies Amerika (1973)
Un dólar de recompensa (1973) Rafael Romero Marchent
Oi teleftaioi tou Rupel (1973)
Le amazzoni - donne d'amore e di guerra (1973) Alfonso Brescia
Demasiados muertos para Tex (1973) Jorge Martín
La tumba de la isla maldita (1973) Julio Salvador
Las violentas (1974) Fernando Miranda
Open Season (1974)
La testa del serpente (1974) Jose Gutierrez Maesso
El ataque de los muertos sin ojos (1974) Armando Osorio
El último viaje (1974) José Antonio de la Loma
Vacaciones sangrientas (1974) Juan Jaime Bernós
Los hijos de Scaramouche (1974) Jorge
Los fríos senderos del crimen (1974) Carlos Aured
Tarzán y el tesoro de Kawana (1974) José Truchado
El último proceso en París (1974) Jose Antonio Canalejas
Muerte de un quinqui (1975) León Klimovsky
La Banda de Jaider (1975) Volker Vogeler
Metralleta 'Stein' (1975) José Antonio de la Loma
La última jugada (1975) Aldo Sambrell
In nome del padre, del figlio e della Colt (1975)
Kilma,reina de las amazonas (1975) Miguel Iglesias
Si quieres vivir... dispara (1975) José María Elorrieta
El clan de los inmorales (1975) José Gutiérrez Maesso
Perros callejeros (1976) José Antonio de la Loma
Gritos de la noche (1976) Juan Piquer Simón
El misterio de la perla negra (1976) Mario Orozco
El alijo (1976) Angel del Pozo
Las alimañas (1976) Armando de Osorio
Fantasma nel Oeste (1976) Antonio Margheritti
Viaje al centro de la Tierra (1976) Juan Piquer Simón
Train special pour SS (1977) Alain Payet
La llamada del sexo (1977) Tulio de Michelli
La promesa 1977 (Angel del Pozo)
Perros callejeros (1977) José Antonio de la Loma
Missile X - Geheimauftrag Neutronenbombe (1978)
Savana violenza carnale (1979) Roberto Bianchi Montero
Supersonicman (1979) Juan Piquer Simón
Los cántabros (1980) Paul Naschy
Buitres sobre la ciudad (1980) Gianni Siragusa
El lobo negro (1981) Rafael Romero Marchent
Misterio en la isla de los monstruos (1981) Juan Piquer Simón
Las muñecas del King Kong (1981)
Duelo a muerte (1981) Rafael Romero Marchent
Mil gritos tiene la noche (1982) Juan Piquer Simón
Los diablos del mar (1982) Juan Piquer Simón
Martes y trece,ni te cases ni te embarques (1982) Javier Aguirre
Hundra (1983) Matt Cimber
Los nuevos extraterrestres (1983) Juan Piquer Simón
Guerra sucia (1984) Juan Piquer Simón
Goma-2 (1984) José Antonio de la Loma
Historie d'o chapitre 2 (1984)
Yellow Hair and the Fortress of Gold (1984)
Tex e il signore degli abissi (1985)
Yo,"El vaquilla" (1985) José Antonio de la Loma
Slugs,muerte viscosa (1985) Juan Piquer Simón
Luna de lobos (1987) Julio Sánchez Valdés
Siesta (1987) Mary Lambert
Oro fino (1988) José Antonio de la Loma
Superagentes en Mallorca (1990) José Luis Merino
The rift (1990) Juan Piquer Simón
Don Juan mi querido fantasma (1990) Antonio Mercero
La mansión de los Cthulhu (1991) Juan Piquer Simón
Dynigar (1991)
Manoa,La ciudad de oro (1998) Juan Piquer Simón
El escarabajo de oro (1999) Vicente J.Martín
El invierno de las anjanas (2000)
Maestros (2000)
Tiovivo c. 1950 (2004) José Luis Garci
El viejo y el mar (2005) Enrique Rodríguez
Abuelo (2008)