Islla d'Alborán

(Redirixío dende Isla de Alborán)

La islla de Alborán ye un castru d'orixe volcánicu allugáu nel mar Mediterraneu, a mediu camín ente la mariña de la península ibérica y el norte d'África. De soberanía española, pertenez alministrativamente al conceyu d'Almería,[1] al igual que'l so faru, que ta adscritu a dicha autoridá portuaria.[2] Precisamente, la canal del Mediterraneu dende Xibraltar hasta'l cabu de Gata recibe'l nome de mar de Alborán. Ta a 48 milles náutiques (M) al sur d'Adra y 35 M del cabu de Trés Forcas. A 100 metros direición NE asítiase'l castru de La Nube y otru pequeñu roquedal. Nel centru de la islla hai una canal soterraña que la trespasa de parte a parte, navegable con bon tiempu, denomináu Cueva de Les Morenes.

Islla d'Alborán
Situación
País España
Autonomíasimple Andalucía
ProvinciaBandera de Provincia d'Almería provincia d'Almería
Conceyu Almería
Tipu islla
Parte de Comarca Metropolitana de Almería (es) Traducir
Asitiáu en Mar d'Alborán
Coordenaes 35°56′22″N 3°02′07″W / 35.9394°N 3.0353°O / 35.9394; -3.0353
Islla d'Alborán alcuéntrase n'España
Islla d'Alborán
Islla d'Alborán
Islla d'Alborán (España)
Datos
Altitú media 15 m
Superficie 0,07 km²
Fusu horariu UTC+01:00 y UTC+02:00
Llonxitú 0,66 km
Cambiar los datos en Wikidata

En 2003, aprobóse la declaración del paraxa natural de Alborán, el castru de La Nube y les agües y fondos marinos que la arrodien. Dende 2002 ye tamién una zona d'especial proteición pa les aves.

Datos xenerales editar

  • Estensión: unes unidá|71200|m²}} (7,12 hai) de roca volcánica y guanu. Un araxal de contorna piriforme de 642 metros de llargor, 265 d'anchor máxima y 16 metros d'altor máximu. Cerca de la islla atopa'l castru de La Nube. La islla remaneció escontra'l Miocenu; polo que tien la mesma antigüedá que los volcanes del Cordal Béticu y del Rif, yá que pertenez a la mesma provincia volcánica. Anicióse sobre una caldera volcánica submarina, que ye la verdadera forma del volcán, y forma parte de la sierra volcánica submarina de Alborán.[3]
  • Altitú máxima: la islla constitúi una plataforma práuticamente plana, con un altor máximu d'unos 15 metros sobre'l nivel del mar.
  • Intereses: por cuenta del so gran valor estratéxicu, a mediaos de los años sesenta produciéronse dellos intentos de supuestos barcos de pesca soviéticos d'establecer un asentamientu estable en Alborán, lo que motivó al Ministeriu de Defensa a establecer na islla un destacamentu permanente de l'Armada Española pal control y proteición de la mesma.[ensin referencies]

Morfoloxía editar

Ye una islla ensin relieves, dafechu plana, pero ente los sos cantiles d'hasta quince metros d'altor ábrense apenes un par de sableres, una a llevante y otra a poniente, y atópense diverses covachas, como la de les Llámpares, la del Pagel y la del Llobu Marín.

Asitiada nuna importante zona sísmica na que topeta la placa africana cola euroasiática, en Alborán asítiense los epicentros d'un bon númberu de seísmos de baxa intensidá. En 1899 afayose nella una nueva roca ígnea que recibe'l nome d'alboranita.

La islla y la so redolada foi declarada reserva marina y reserva de pesca en 1997 y en 2003, el Parllamentu d'Andalucía aprobó por unanimidá la Llei de Declaración del paraxa natural de Alborán, el castru de La Nube y les agües y fondos marinos que la arrodien. Ye, otramiente, Zona d'Especial Proteición pa les Aves (ZEPA) dende l'añu 2002.

Etimoloxía del nome editar

El nome de la islla provién d'un corsariu tunecín llamáu Mustafá ben Yusuf al Mahmud ed Din (مصطفى بن يوسف المحمود الدين) que mientres el sieglu XVI saleaba peles agües del Mediterraneu occidental al serviciu del sultán otomanu. Por cuenta de la ferocidá de los sos ataques, a Mustafá ben Yusuf llamar Al-Borany, que ye una pallabra turca y designa "nube". Habiéndose apropiáu del castru ya instalando la so base d'operaciones p'atacar les mariñes ibériques, la islla acabó siendo conocida como la islla d'Al-Borany, esto ye, la islla de Alborán, dando asina tamién el nome al mar que lu arrodia.

Historia editar

Nes sos proximidaes, el 1 d'ochobre de 1540 producióse la batalla de la islla de Alborán, una de les primeres aiciones de l'Armada española.

Alministrativamente la islla de Alborán pertenez al conceyu d'Almería y concretamente al distritu almeriense del barriu de Pescadería, ente que'l caltenimientu del so faru correspuende a l'Autoridá Portuaria d'Almería.

A mediaos de 1960 produciéronse dellos intentos de supuestos barco de pesca soviéticos d'establecer un asentamientu en Alborán, lo que motivó al exércitu español a establecer un destacamentu permanente d'Infantería de Marina[4] pal control y proteición de la islla.

Ecosistema editar

 
Piedra alboranita, na islla de Alborán, xunto al faru.

Ente la flora de la islla puede alcontrase manzanilla gorda o de Alborán (Anacyclus alboranensis), jaramago de Alborán (Diplotaxis siettiana), tomillu sapero (Frankenia corymbosa) o algazul (Mesembryanthemum nodiflorum). La zona ta catalogada como ZEPA YE0000336.[5]

Construcciones editar

Esta islla tien un faru, un campusantu con trés baltes, un amarradero y un helipuertu.

Ver tamién editar

Referencies editar

  1. «Islla de Alborán historia natural: l'embelicu mediterraneu ente África y Europa» (Seronda 2007). Archiváu dende l'orixinal, el 3 de payares de 2013. Consultáu'l 4 de febreru de 2013.
  2. «Información oficial sobre'l faru de la Islla de Alborán». Archiváu dende l'orixinal, el 6 de payares de 2014.
  3. Asociación canaria de volcanoloxía: isla-volcanica-de-alboran/ La islla volcánica de Alborán
  4. Almería Turística (21 de mayu de 2013). «Isla de Alborán.-Almería.» (castellanu). Consultáu'l 6 d'agostu de 2016.
  5. «Natura 2000 - Standard Data Form».

Enllaces esternos editar