Abrir el menú principal

Nacho Martínez

actor español (1952–1996)

Ignacio Martínez Navia-Osorio (8  de xunetu de 1952Mieres - 24  de xunetu de 1996Uviéu) foi un actor asturianu.

Nacho Martínez
Vida
Nacimientu Mieres8  de xunetu de 1952
Nacionalidá Bandera d'España España
Fallecimientu

Uviéu24  de xunetu de 1996

(44 años)
Causa de la muerte Cáncer de pulmón
Estudios
Estudios Universidá d'Uviéu
Llingües castellanu
Oficiu
Oficiu actor y actor de televisión
IMDb nm0555260
Cambiar los datos en Wikidata

Los primeros pasos como actor tuvieron llugar col teatru universitariu n'Uviéu. Entamó la so carrera cinematográfica como hermanu de Tasio, na película del mesmu nome dirixida por Montxo Armendáriz. Ensin embargo el papel pol que será recordáu ye'l del torero, na película, Matador, de Pedro Almodóvar, onde compartía protagonismu con un mui mozu Antonio Banderas. D'Almodovar son tamién La Ley del Deseo y Tacones Lejanos nes que Nacho tamién participaría. Tamién tendría un pequeñu papel na película de cultu del cine español El viaje a ninguna parte de Fernando Fernán Gómez. El so aspectu y la so dicción convirtiéronlu nun galán atípicu dientro del cine español, con un ciertu aire solombriegu.

Xunto a la so carrera d'actor de cine, tuvo una llarguísima trayeutoria como actor de doblaxe tanto de cine como de dibuxos animaos. Falleció como consecuencia d'un cáncer de pulmón a la corta edá de 44 años lo que cortó pola freba la so trayeutoria como actor. Nel añu 2006 foi recordáu na XX gala de los Premios Goya. El Festival de Cine Internacional de Xixón concede un Premiu Nacional de Cinematografía que lleva'l nome de Nacho Martínez, este premiu foi concedíu nel añu 2005 a l'actriz Assumpta Serna, que fuera la so compañera de repartu en Matador.

FilmografíaEditar

  • Tasio, (1984).
  • Hierro dulce, (1984).
  • Extramuros, (1985).
  • Caso cerrado, (1985).
  • La mitad del cielo, (1986).
  • Amarga amargura, (1986).
  • Matador, (1986).
  • El viaje a ninguna parte, (1986).
  • Adiós pequeña, (1986).
  • La Ley del Deseo, (1987).
  • Los días del cometa, (1989).
  • El anónimo... ¡vaya papelón!, (1990).
  • A solas contigo, (1990).
  • La viuda del capitán Estrada, (1991).
  • Tacones lejanos, (1991).
  • La fiebre del oro, (1993).
  • Mi nombre es sombra, (1996).

TelevisiónEditar

  • Los pazos de Ulloa.
  • El olivar de Atocha.
  • La huella del crimen 2: El crimen de Perpignan.
  • Los jinetes del Alba.
  • Para Elisa.
  • Un día volveré.
  • Historias del otro lado.

Premiu Nacional de Cinematografía Nacho MartínezEditar